От лятото прокуратурата не казва на министъра как се разпределят делата

Демерджиев ще търси дисциплинарна отговорност от конкретни прокурори
16
От лятото прокуратурата не казва на министъра как се разпределят делата
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев каза, че месеци наред няма окончателен отговор от прокуратурата за начина, по който се прилага принципът за случайно разпределение на делата. Затова Демерджиев обмисля и вариант да се потърси дисциплинарна отговорност от конкретни прокурори. Без да обяви имена, Демерджиев посочи, че комуникацията му по този повод върви с един заместниците на главния прокурор Иван Гешев, съобщи БТА.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/ той поясни, че от лятото тече писмена комуникация между двете институции и определи това като неглижиране от страна на държавното обвинение.

Поводът за исканата информация от страна Демерджиев са случаи в съдебната система, при които има отклонение от закона. При липса на случайно разпределение на дела и преписки, последиците могат да са много сериозни, аргументира се Демерджиев.

Той обясни, че в разговора си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши преди дни двамата са обсъдили готовността на по-широк кръг институции у нас, които да изпращат сигнали за нарушения в новата евроструктура. До момента такива правомощия в България има само прокуратурата.

Лаура Кьовеши ги нарече малки дела, аз ги наричам случаи, които не са с обществен интерес. С тези думи Демерджиев описа изпращаните досега сигнали за евроизмами. Той посочи, че дори се обмисля възможността всеки ръководител на прокуратурата да има достъп до евроинституцията.

В Прокурорската колегия на ВСС Демерджиев вече е изпратил исканите документи по казуса "Осемте джуджета". Става дума за извършвани разпоредителни сделки, подписвани в болница. Правосъдният министър уточни, че е дал на ВСС 18 доказателства. От ВСС вече трети месец той очаква и решение за това какво да се случи не само със сградите, а и с автомобилите на Бюрото за защита на свидетели, което парламентът реши да извади от прокуратурата и върна в Министерството на правосъдието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли, а защо чак сега се жалва ?!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев ОСТАВКА. Съдебна реформа.
11
2
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Всички прокурори крадат и лъжат.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министъра на правосъдието какво мисли за корупционните схеми на киро канадеца? Сиела правят киро първи а той ги наема с договор за милион евра? Неговата калинка дето си върти задните части в инстаграм и гепи 50 милиона от вмз за 1 месец как е нормално ли е? Трайкате си?
9
2
 
2
 
! Отговори
Осем, преди 2 години
тя не може да разследва никой, който не се е облажил от еврофондовете. Затова и не чакай от нея да го прави. Но според една новина от ония дни, може успешно да скипва всички, дето не са ларж в подпомагането на работата й.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е смешно как се пъчат с Кьовеши и ДБ сега и министъра, а пък тя като дойде никой не поиска от нея да разследва Гешев. Кьовеши туй Кьовеши онуй ама Кьовеши не намира нарушения.
7
4
 
6
 
! Отговори
Барни преди 2 години
Белият хакер ги разпределя, те в ВСС не знаят. Но и ВСС рано или късно ще се смени, ще се намалят и ония в прокурорската колегия. Бавно, трудно, но ще се случат нещата.
6
0
 
5
 
! Отговори
това е преди 2 години
от миналият месец - "МВР и Агенция Митници получиха правото директно да подават разследвания към европейската прокуратура (ЕППО), когато преценят, че са от нейната компетентност, т.е. че става дума за крупни злоупотреби с европейски средства. Досега тази комуникация бе монопол за Върховната касационна прокуратура."Но тук все още се ослушвате накъде ще задуха вятъра.
5
2
 
9
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
И да проверят това с преместването на ПРОКУРОРИТЕ!Пример давам: лицето Х от някаква забутана прокуратура в малък град, е преместено в Софийската градска прокуратура без конкурс и без нужния стаж! Докато на лицето У му е отказано преместване в СГП, а е бачкал 10 и кусур години в Софийската районна прокуратура! ПО АНАТОМИЧНИ КРИТЕРИИ СТАВА ПРЕМЕСТВАНЕТО!
4
1
 
9
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
Прокурор без два хотела се води социално слаб и получава по пет хил. лв. допълнително помощи !!!
3
0
 
8
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Няма прокурор ,който да не е за затвора !!
2
0
 
9
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Да проверят прокурорът от административния отдел на СГП - Милка Ковачева, на която делата не се разпределят по случайно разпределение, а директно си й дават значими административни дела, за които взима големи рушвети! ПРОВЕРКА ДО ДУПКА НА ТАЯ!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сградите са продадени, а автомобилите се водят изчезнали от паркинг.