ГЕРБ за МС: Наблюдават се пориви за авантюризъм и бездействие

Правителството нямало решения за кризите в страната
Обновена: 5 яну 2022 11:16 | 5 яну 2022 10:08, Камелия Цветанова
136

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ обвини управляващата коалиция в липса на управленческа програма и мерки за преодоляване на кризите в страната.

"Наблюдават се пориви за авантюризъм и бездействие", скочи в декларация от името на ПГ Десислава Атанасова.

"Намираме се началото на първата пълна сесия на 47 НС, България е в ситуация на ценова криза, на прага на икономическа криза и нова вълна от здравна криза. Заявките за разходите на новото правителство са симптом на първи крачки към финансова криза. На фона на тези предизвикателства, първото усилие на НС е да създадем възможност за постигането на национално единство за основните цели на обществото, защото нито една партия няма мандат да налага еднолично решение", каза тя.

Според нея управляващата коалиция не е сплотена от обща политическа логика, а е създадена от нуждата за формирането на редовно правителство.

"ГЕРБ е опозиция на това разнородно мнозинство и ще положим усилия да сме коректив на управляващите и ще предложим опита и идеите си за възстановяване на страната от тежката ситуация“, посочи Атанасова. По думите й ГЕРБ е готова да води диалог с останалите партии в НС, но при условие, че партиите от мнозинството са осъзнали, че и техните избиратели са български граждани.

"За първи път влизаме в новата година без бюджет и това е най- важната задача пред парламента и правителството. Бюджетната рамка ще покаже дали управляването може да се справи с различни кризи, но за съжаление все още нямаме яснота по отношение на намеренията на правителството. Не е ясно колко ще е инфлацията, какъв ще е дефицитът, за първи път няма скок на минималната заплата, а заявката а 4 мост на Дунав и 3 тунела под Стара планина звучат нелепо. Темата за еврозоната и Плана за възстановяване отсъстват напълно от дневния ред на правителството", скочи Атанасова.

Тя отсече още, че кризите няма да се решат сами, а са нужни действия, които не винаги носят дивиденти и аплодисменти з а тези, които ги прилагат.

"Има два пътя пред България - на задълбочаване на кризата и вторият е изграждане на условия за общи национали усилия за тяхното преодоляване, ние сме готови да участваме само във втория път. Време е правителството да представи управленската си програма, да потърси обществено съгласие по нея и да се опита да я осъществи", каза тя.

Според Атанасова министрите не осъзнават ролята си на управляващи, а се държат така все едно сме в предизборна кампания. "Това говори за политическа дезориентация и невъзможност за взимането на адекватни политически решения", настоя тя.

Атанасова отсече още, че освен това България е поставена в сложна ситуация за започване на преговори с РСМ за членството в ЕС и трябва всички партии заедно да положат усилия за защита на националните интереси в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ей, умньовци! - Точно по тази причина Русия отказа от 2022 да подновява старите договори за газ. Ще купува Европа на пазарни цени.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците отстраниха ГЕРБ временно и сложиха Орешарски само за да спре Южен поток, след като американските сенатори дойдоха да му дърпат ушите.
94
3
 
9
 
! Отговори
Константин преди 2 години
2005г. и 2006 г. се направиха многократни посещения в Казахстан и Азербайджан от българското правителство с една единствена цел ЮЖЕН ПОТОК. Когато изграждането започна и тръбата трябваше да мине през България, дойдоха на власт Герб и всичко се провали. Сега сме потърпевши от действията им.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще се карате с РФ-то, първо трябваше да премислите какви последствия ще има за населението на държавите ви. Без населението си вие сте кръгла нула. Зиро, никс, нихил, разбрахте ли? А въпросното население вече изнемогва от предизвиканите от вас самите глупешки кризи и започва да ви мрази- съвсем заслужено при това. Ще се изчегъртате едни други, недостойни самозванци такива. Душите ни не можете да вземете, слуги на рогатия, а Господ ще ви накаже заради нас- и вас, и децата , и внуците ви. Аре.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Химическата промишеност в източна Германия е на границата на затваряне на заводите, тъй като не може да се справи с нарастващите цени на енергията предизвикани от недостига на газ и въвеждането на скъпите зелени енергии.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин потвърди, че цената на газта за Белорусия ще се запази и за 2022 година на същите нива от 128.5$.
90
2
 
6
 
! Отговори
Истина преди 2 години
другарко Атанасова имахте предостатъчно време да оправите проблемите с тока и газта но всичко остана както винаги само на приказки. Корумпирани и некадърни до мозъка на костите си. Каквото и да говорите, каквото и да правите всички ние, както и вие знаете че всичко е едно голямо дърдорене. Няма да си върнете власта, ще губите все повече и повече. Така или иначе, парите които откраднохте ще свършат, а тези които ви вярваха ще се почустват излъгани и предадени.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зашо не преговарят с Русия за дългосрочен договор за доставка на газ?
88
6
 
7
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
Ако някой се заблуждава, че нещо положително ще настъпи с новите управляващи и най- вече с другаря Радев жестоко се лъже. Една шепа богопомазани ще живеят луксозно на гърба на милионите Българи, които от глупост гласуваха за тях. Честито другари-чалгари-харвардци.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгария края на миналата година сключи 15 годишен договор с Русия за доставка на газ на цени от порядъка на 200$. Газта вече се доставя през България, по Турски поток.
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром спря да доставят газ по старите договори на цени от 2021, въпреки че много страни от ЕС поискаха договорите им да бъдат продължени на цени от 2021 за 200-300 долара. Газпром отказа. Очаква се за 2022г дългосрочните договори да се сключват на средна цена от 500$. Полша поиска от Европейската комисия да задължи Газпром да продава газта на непазарни цени от 2021.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаос в енергийните системи на Европа
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Получихте ли си сметките за газ? Двойни на миналогодишните. Обаче,вас какво ви интересува, с космическите заплати от бюджета- от нашите данъци. Вас ви интересува да изчегъртате предишните и да заемете местата им, на наш гръб. Изедници такива. Да ви се продъни дано и властта, и промяната, и системата. Лоши, лъжливи, крадливи и много, много некадърни.
83
1
 
1
 
! Отговори
Филолог преди 2 години
Може и да се изплзва предлогът "по".
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствените адекватни политици които предлагат нещо реално за България са Възраждане. Всички други се джавкат за кокала и кой да угоди повече на господарите от Вашингтон и Брюксел.
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За девет милиарда през декември - нищо но от сърце. Нищо за вас, не за Киро и Кокорчо .
80
4
 
3
 
! Отговори
Юруш на келепира ! преди 2 години
Нулева търпимост към корупцията, поста министър на транспорта струва само 200 000 евра.
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, какво става със завода за електромобили, с "втория" мост на Дунава, с тунела под Шипка, с магистралата Видин - Враца - Шумен? Много се забавиха нещо.
78
6
 
4
 
! Отговори
БГ реалност преди 2 години
Писна ми от тази промяна !!!! Искам си статуквото !!! Тогава се живееше НОРМАЛНО !!!
77
3
 
0
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Вчера един лудак ми каза, че се организират протести, които ще гледаме месец март. ;} Честито драги съграждани, запасявайте се с пуканки, пак ще сме свидетели на сапунения сериал наречен "Народно" "събрание" на "република" България. Както винаги стискам палци по-простия да спечели, за да бъде смеха гарантиран.