Приеха оставката на Сотир Цацаров, тръгва си предсрочно

ПП предупреди, че с промяната депутати ще са клиенти на прокуратурата
167
Приеха оставката на Сотир Цацаров, тръгва си предсрочно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След два часа разгорещени дебати депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. Той подаде оставка в средата на януари и обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато ще внесе годишния отчет на антикорупционната комисия.

Междувременно ДАНС отне достъпа на Цацаров зо класифицирана информация.

По време на дебата за оставката на Цацаров от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров беше категоричен, че тази  оставка е само началото и предстои труден и дълъг път.

Още по темата

Той коментира, че се надява главният прокурор Иван Гешев също да си подаде оставката.

Искрен Арабаджиев от ПП отсече, че самият Цацаров е признал, че Комисията не работи, но лошото било, че той виждал провала в законодателство, а не в неговото управление на Комисията.

„Цацаров и Гешев са част от модела, при който политици станаха милионери на гърба на българските данъкоплатци. Лицемерни са заявките на ГЕРБ, че са за нулева толерантност срещу корупцията, защото съм сигурен, че от първия ден, в който осъществим промяната, много депутати ще станат клиенти на прокуратурата“, отсече той.

Мирослава Петрова от ПП коментира: „Гласуваме оставката на онзи, чието име доскоро не се споменаваше тук, защото той се превърна в символ на завладяната държава“.

От ГЕРБ признаха, че са очаквали самия Цацаров да дойде в парламента при гласуването на оставката му.

Към работата му имаше и похвали, и критики. "Редно беше той да си каже", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

От своя страна Крум Зарков от БСП посочи, че това предсрочно прекратяване на правомощията на шефа на антикорупционната комисия е било предизвестено още когато той бил избран.

„Само ще припомня - тогава под фанфарите на един мега хипер орган, който трябваше да задоволи натиска на европейските  институции да сложи край на корупцията – събра едни несъвместими органи под една шапка“, каза Зарков.

Радомир Чолаков от ГЕРБ също подчерта, че било хубаво в пленарна залата да бъде изслушан и Сотир Цацаров.

„Това не е борд на фирма, в която се уволняват и назначават служители ей така. Това е НС и след като то е гласувало доверие на едни хора, е редно в края на техните мандати, независимо дали са прекратени предсрочно – е редно да ги изслуша“, каза той.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че за съжаление за длъжности като на Цацаров няма предвидена възможност за търсене на отговорност.

„Никой досега не е получил санкция за безобразните дела и ако ще правите промяна ще направите така, че да се носи функционална административна и наказателна отговорност“, призова той управляващите.


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дотук добре. Остава някой да разследва тази дебела свиня и да я вкара в кланницата (затвора)
137
1
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 7 месеца
ОСТАВКА НА-КИРО МЕНТЕТО КОКОРЧО И РАДЕФ КАТО ТЕХЕН МЕНТОР!!АААААА??
136
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
позо р за такъв "прокурор"-ти си го избра
135
1
 
1
 
! Отговори
Тодор преди 7 месеца
Добро Утро !
134
2
 
10
 
! Отговори
Аз промяната преди 7 месеца
До 136 Защо на теб плащат ли ти за да пишеш НЕ може ли човек да каже какво вижда да се възмути от червените болшевики превзели властта от задният вход България се върна 80 год назад
133
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
единствен защитник ни остана президентът Гешев
132
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До помнещИ какво сътвори, прибра ви окрадените пари, които взехте от народа, а сега вие ще ги върнете на Банев, Арабаджиев и Божков!
131
11
 
8
 
! Отговори
помнещ преди 7 месеца
гн Цацаров,аз само да те попитам.Защо когато като заемащ поста " Глав прокурор,и с Не изтекъл мандат от година почти,за да станат 7 г.Когато Борисов и Гешев те сритаха ПРЕДСРОЧНО да се оттеглиш,ти Го направи и Не се ЧУ ГЛАСЪТ ТИ? ЧЕ СИ " ТРЪГВАШ" " ПРЕДСРОЧНО"? Но сега го споделяш? Защо? Мислиш ли,че всичко което "сътворихте" ТИ Борисов и Гешев остана "незабелязано"?-:)) Напротив! За това точно падна главата на Борисов! Пада сега и твоята глава! Ред е и на Гешев колкото и време да мине още!!!
130
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една добра новина за днес.
129
8
 
4
 
! Отговори
нАучен сътрудник преди 7 месеца
Моля, админите, да редуцират снимката - твърде е обемен субектът в нея и не ми зарежда ядреният колайдер и процесорът му, свързан с компютъра на чекмджто с кюлчтата!
128
8
 
11
 
! Отговори
sss преди 7 месеца
Браво от утре тока ще е по евтин .цените по магазините ще паднат ,заплатите по високи.горивата по евтини,а вие спете спокоино ПРОМЯНАТА ще ви оправи.
127
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който не слуша аут :)))
126
9
 
17
 
! Отговори
иво8 преди 7 месеца
Оставка добре,но трябва съд и затвор.Такива като цацата,каскета и тиквата не ги ли видим зад решетките значи не правим нищо.
125
3
 
8
 
! Отговори
До 132 преди 7 месеца
Хаха, това ли ви пише на листчето, да пишете по форумите?Скоро ще ви спрат парите за тро...лене.
124
5
 
7
 
! Отговори
До 133 преди 7 месеца
Преди тях, твоят идол банкянската мутра.
123
3
 
6
 
! Отговори
До 113 преди 7 месеца
Хаха...коя мафия идва сега? Платено тр...олче.
122
9
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 7 месеца
Що ми се струва, че депутати от ПП скоро ще станат клиенти на прокуратурата.
121
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НА КОГО ПРЕЧИ ЦАЦАРОВ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ И ЧЕРЕПИТЕ.
120
6
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 7 месеца
плъховете първи напускат потъващия кораб,така че не е никаква изненада бягството на Цацацацата !...Проблема е в друго:..-"Конституционно" е ИЗКЛЮЧЕНА възможността за търсене на отговорност от изказващите се и гласуващите в НС.!...Това е много важно !..Тоя текст е предпоставка за безкрайни престъпления,слугинаж и предателства от страна на "народните избраници"..Той позволява на "доминиращите в момента" да измислят какви ли не форми за уреждане на СОБСТВЕНИТЕ си интереси..И НИКОЙ "НЯМА ПРАВО да ги
119
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде беше Христо да му задава въпроси в комисията бре? Той след Търновската катастрофа с Пеевски даже не смее това име да го изрече, камо ли да каже изречение!

Спонсорирани публикации