БСП представи свои предложения за справяне с кризата

Това се случи преди Коалиционния съвет тази вечер
Обновена: 17 май 2022 20:09 | 17 май 2022 20:04, Йоана Цонева
20
БСП представи свои предложения за справяне с кризата
Снимка: БГНЕС

Увеичение на минималната заплата, необлагаем минимум и намалено ДДС на хляба са част от мерките на БСП за справяне с кризата. Това се случва часове преди Коалиционния съвет тази вечер, като вчера от ПП "Продължаваме промяната" обявиха своите предложения.

Засега тези две партии са представили своите предложения, като до момента няма коментар за мерките от ИТН, а "Демократична България" обяви, че ги подкрепят частично, но ще имат и свои собствени предложения. Държавата е склонна да отдели близо 2 млрд. лв за справяне с инфлацията.

За да станат факт предложенията, те трябва да бъдат приети на Коалиционен съвет, след това обсъдени с тристранните партньори - работодатели и синдикати, приети от Министерския съвет и внесени в Народното събрание, предаде БНТ.

"БСП за България" предлага минималната работна заплата да бъде увеличена още от юли на 760 лева и да бъде въведен необлагаем минимум в същия размер. Ще настояват за нулева ставка на ДДС върху хляба и хлебните изделия и въвеждане на таван на цената на природния газ.

Още по темата
От левицата напълно подкрепят мерките, предложени вчера от "Продължаваме промяната".

Подкрепяме, доколко ще бъдем настоятелни за минималната работна заплата и необлагаемият минимум, това е въпрос и на бюджетна възможност тъй като и индексацията на пенсиите и намаляването на данъците струват много пари на бюджета, каза Георги Свиленски, "БСП за България".

Вчера от "Продължаваме промяната" предложиха 14 антиинфлационни мерки, сред които увеличаване на пенсиите с 21%, минималната трябва да достигне 450 лева а максималната 3400.

Да 21 процента ще бъдат увеличени всички пенсии, сега чувам спекулации - ма най ниските нямало да усетят, пък по-високите - а досега с нищо не се актуализираха. С нула процента или с швейцарското правило с 2-3% на година, каза Георги Свиленски, "БСП за България".

Също така, ПП предлага увеличаване на данъчните облекчения за млади семейства, намаляване на ДДС за отопление до 9% и вдигане на прага за регистрация по ДДС до 100 хиляди лева.

По думите на Даниел Лорер, настоящата хазна може да си позволи този 2 млрд. мерки. "След известен период на изчисление ние ги слагаме на масата и се надяваме в коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смеех. Скрийте се комунисти.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато дойдат КОМУНИСТИ на власт винаги ВИНАГИ настъпва КРИЗА!!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Вас пък, кой точно ви пита?!Партия,случайно попаднала във властта, с председател два пъти подал оставка и незнайно защо оставен на поста си,сега и зам.министър председател?! Да питам ли още?БАНДА НЕКАДЪРНИЦИ,от които никой, никога, нищо хубаво не е видял(с много малки изключения),няма и да види!ПРЕСТЪПНИЦИ!!!
9
1
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
От какъв зор БСП представя свои предложения? нали уж са част от нещо като коалиция?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП ще стискат здраво кокала за да се задържат в управлението и да може да се накрадат яко. От 13 год.не са управлявали и сега трябва да наваксат с кражбите като надуват цените изкуствено и ни стопяват доходите. Те така управляват.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП може да са русофилите в коалицията, но най-зле са ИТН. ИТН нямат план какво да се прави, но първи критикуват плановете на останалите. ИТН няма място в следващия парламент.
6
0
 
6
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Защото са Социалисти.
5
0
 
10
 
! Отговори
Мери преди 1 година
БСП обичат чуждите пари. Съвети от тях не искайте.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП е 4 тата партия с 10% на изборите ще представя предложения за справяне с кризата или може би БСП управлява еднолично.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нося цвитя, на най-демократичната партия!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това не само, че няма да се справите с кризата но ще я задълбочите още повече. Спомням си комунистите и социалистите как управлявахте при Жан Виденов начело с другаря Р. Гечев.Вдигахте доходите през 2 месеца и се стигна до хиперинфлация и 1 долар беше 3000 лева и имаше фалирали банки. Питан се, защо другаря Гечев не беше осъден с доживотна присъда.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'минималната трябва да достигне 450 лева' ---- въобще не трябва да получават нищо робите освен огризките на господарите си!