Няма никакъв знак за промяна в Северна Македония към нас

Коментар на Спас Ташев и Виктор Канзуров
30 май 2022 10:38, Росен Стойчев
59
Няма никакъв знак за промяна в Северна Македония към нас
Снимка: БГНЕС/EPA

Реално няма дори минимален знак, че нещо в отношението на Скопие. Това обяви пред Bulgaria ON AIR доцент Спас Ташев.

"Позицията, че трябва да се мине през обсъждане в Народното събрание, не е от сега, тя се лансира от няколко месеца. Добре е да изясним какво ново има, за да бъде обсъждано и внасяно в Народното събрание.

Още по темата
Смятам, че няма никаква промяна. Очаквали сме да видим някакви жестове от Скопие. Очаквах, че 16-те възпоменателни надписа, за които се говори, ще бъдат променени, очаквах да видя новия учебник по история за 5 клас, но нищо от това не видяхме", каза историкът доц. Спас Ташев в студиото на "България сутрин".

"Това е опит за разтоварване на отговорност на фона на изпълнен поет ангажимент. Не виждам причина да се свиква КСНС. България има консенсусна политика, тя бе потвърдена и на последното заседание. Оттук нататък трябва да имаме по-ясни послания както към Скопие, така и към нашите евроатлантически партньори. Тази прословута самолетна линия, още когато се лансираше, имаше предупреждение, че този модел е пробван и е обречен на неуспех. Самолетната кампания загуби доста средства за идея, която се оказа нерентабилна", допълни доц. Ташев.

Според журналиста Виктор Канзуров, трябва да се видят мотивите за прехвърлянето на отговорност върху НС.

"Това е вид шантаж и не само прехвърляне на отговорността, а заиграване с позициите на тези страни, които искат да падне ветото и РСМ да започне преговорен процес", поясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Канзуров припомни, че от ДПС имат проблеми с някои техни членове, които са в черния списък на САЩ.

"Един евродепутат от ДПС е особено радетел за пускане на РСМ в неформирания ѝ вид в преговорен процес с ЕС. Като че ли купуват индулгенция, особено пред една страна. Показателна беше и реакцията на министър-председателя на РСМ Димитър Ковачевски, след като в публичното пространство беше пусната информацията, че неговата съпруга има удостоверение за български произход. Разбра се, че тя е от Босилеградско. Той има чувството, че трябва да се извинява, че жена му е частично българка", подчерта журналистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
10
 
! Отговори
до 51 преди 1 година
Мисля че от 30г. се опитваме да се разберем с тях с множество жестове на добра воля. Очевидно няма как да стане. Неуспешният им комунистически проект наречен държава е изграден на базата на омраза към нас. В 21 век сме, век на информацията. Всеки може да разбере истината ако иска. Ако не иска, това си е техен избор. Айде обратно при сръбските им господари. Всички истински македонски българи са си отдавна в българия. Никаква жал за тея *** там!
46
12
 
1
 
! Отговори
До 52 ицо преди 1 година
Защото Ицо вие с ветото обслужвате чужди интереси,а не на България. Кой истински българин не иска да се разбираме с Македония? Историята е само претекст....та нима има държава в ЕС която да има еднакво мнение за историческите събития със съседите си? Но това не спира интеграцията! България винаги е била изпълнител на руските решения! К.Петков е първият в новата история който им възрази!
45
3
 
7
 
! Отговори
ИЦо преди 1 година
Всички се възмущават но никой не протестира. Вече имаше протест пред министерски съвет в София. Бяхме аз и 300 псведо-патриота от герберската патерица ВМРО. Срамота. Всеки ругае политиците, но се вижте и себе си като граждани колко правите.
44
0
 
4
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
Всички на власт са мерзавци !
43
4
 
10
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
5-ко, ти куче де се срамиш да се наречеш българин. Виждам чел си 2-те страници история дето я имате, та да те питам куче, твойта територия нетрябваше ли да бъде одобрена за да се нарече македонска и то от България. Как имаш 300 000 години история а територията ти е одобрена преди някакви си 40-50 години и то от Държава която твърдиш че не съществува. Земи си пикай на главата белкем отмиеш сръбоманщината от нея.
42
2
 
13
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Макетата и да ги пуснете в европата Те незнаят ко да я правят,да я ядат ли, да я белят ли. Самодеградирали *** който лаят и скимичат за нещо което дори не го разбират. Първо вижте че нямате минало и после погледнете че и бъдеще не ви чака. Става дума за тези от макетата който са с крайно промит мозък, най вероятно безвъзвратно.
41
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До 5-коЗащо не си изпишеш името, аси го осакатил! Както ти и твоите сънародници сте осакатили българския език и сте си го припознали за "македонски". Няма такава нация - македонска. Името ти е Петко! Като сте наследници на Александър Велики, защо имената ви са с българско, а не с гръцко (македонско) звучене. И къде точно и в кой древен исторически (немакедонски) източник да прочета за държава Македония.
40
1
 
9
 
! Отговори
Антон Баев преди 1 година
Защо всички са се хванали толкова много за този квартал на България
39
2
 
6
 
! Отговори
София преди 1 година
Този сме шник се прави на българин , а служи на УД БА.
38
2
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Макетата ще получат...членство в ЕС през...крифф канадски макарон.
37
2
 
5
 
! Отговори
Продължение преди 1 година
Има също шиптари, или както ги познаваме албанци в западните и северни покрайнини. Има и голяма еврейска общност в Солун, но няма македонци. Гръцките претенции за Македония са химера. Не е приятно да кажеш истината в дома на cвой приятел, но наистина, гръцките претенции за Македония, или за поне голяма част от тази област са основани на химера, заблуда... C.Stephanove, The Bulgarians and Anglo-Saxdom, with maps, Berne, Paul Haupt, Libraire Academique, 1919
36
1
 
11
 
! Отговори
Куберъ преди 1 година
До 30 Ето ти малко истина, че да не се дразниш. През 1903 година, британският учен Артър Еванс споделя следното за населението на Македония: Нека започна поправяйки една почти общоприета заблуда Няма македонци, има българи. Има и арумъни (в тази територия) наследници на латиноговорящите представители на местните римски провинции... Има гърци, в това число гърцизирани арумъни. Има турци, в това число българо-мохамедани, но и няколко наистина турски селца по поречието на река Вардар...
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пълен игнор на шумадийските селяни! Най-вече на държавно ниво.
34
1
 
11
 
! Отговори
Всзоеиш преди 1 година
До АнонименТова с почерпката - добре, най-вероятно в много случаи е така. Но дайте да видим какво пише в учебниците -цар Самуил какъв е и Охрид чий център е бил? Братя Миладинови, Симеон Радев, Гоце Делчев? Какво е било населението в района по времето на Османската империя според архивите й?Отговорите на тези въпроси определят как да се действа.
33
2
 
19
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
И като рсм няма никакъв положителен знак към България,за какво хленчат? При това състояние на нещата,никакъв натиск от сащ и ес няма да промени позицията ни относно ветото.Такава държава няма място в ес. Край!
32
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ти пречи на теб,кой в какво вярва?Мохамеданите,Будистите,Евреите не вярват в Исус Христос,а ти няй-вероятно вярваш.Кой е прав?Същото е и с твоите роднини в Македония.Вярват в това което искат.Това не е причина да се мразим.Същото е и с футболните отбори.Това не е причина да се мразим и блокираме.В България има Роми ,Турци и всякакви.Те не вярват в това което вярваш ти,но всички живеят заедно по собствен начин според възможностите.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тогава вето до откат!
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българомразци в Македония винаги е имало и те не са никак малко, щом като стотици хиляди северномакедонци с доказани български корени и български паспорти на тяхното преброяване се страхуват да се пишат българи. Напоследък обаче се появяват македнономразци в България, а това само усложнава проблема.
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти ако имаш роднини и си човек с достоинство не би трябвало да говориш за тях,без значение какви са.По скоро би говори с твоите роднини,а не тик да ги обиждаш.Или пак може да си платен за да създаваш омраза.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"какви са им мотивите да се държат така,след като си знаят родословието..." - Това е болна тема за хората с промити мозъци. Дядото в Скопие не криеше че е българин, но откакто умря и наследниците му все повече се поддават на пропагандата. Не го говорят директно пред нас, но си личи, че са двулични.