Колко тежка ще е енергийната криза?

Куюмджиев: С руски газ цената щеше да е с 20-30% по-ниска
1 юни 2022 23:15, Анисия Иванова
16

"Булгаргаз" предлага газът да поевтинее с 13% от днес. Очаква се и окончателното решение на КЕВР.

"Намалението е условно спрямо цената за май; спрямо април няма намаление, а увеличение. Ако не беше спирал договорът с "Газпром", можем да си направим проста сметка, че цената трябва да е значително по-ниска от цената за април, а тази цена не е по-ниска. Тоест цената е с 20-30% по-скъпа, отколкото ако имаше руски газ", посочи енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Неговото заключение е, че цената, по-която "Булгаргаз" ще купува газа за юни, е по-висока от тази за предишните месеци.

"Чухме, че цената ще бъде с 3-4 пъти по-евтина, отколкото на руския газ. Това очевидно не е вярно", заяви енергийният експерт и сметна:

"Днешната цена на Henry Hub e 320 тона за 1000 куб. м. Цената за газификация (втечняване на природния газ) варира от 160 до 300 долара. Оттам имаме цена за регазификация, цена за използване на терминал и за транспорт. Всичко това струва пари, като го съберем – ще дадем около 800 долара само за да стигне газът до Гърция, което е по-високо от цената на "Газпром".

Според него е правилно договорите със САЩ да са търговска тайна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен7. Пълни глупости. Русия продава газ на Китайй на цени около 40% по ниски от тези за Европа. Капацитетите на газопровода към Китай за запълнени на 100% така че и да искат няма как да продават повече. За петрола, в момента Индия купува руски петрол просто защото е евтин. При цени около 105 долара за брент Индия купува руския урал да около 70 долара. От цялата ситуация Индия и Китай печелят , а Русия губи.
12
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва толкова да се тревожим за газ или нещо подобно? Ние не горим газ в никакъв вид, но вероятно са ползвали в производството на някой продукти. Така или иначе това е включено в цената им. Защо не се правят драми, че цената на шоколадите също расте?
11
0
 
5
 
! Отговори
онясконя преди 1 година
320тона слънчоглед - да се чете
10
0
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
"Днешната цена на Henry Hub e 320 тона за 1000 куб. м" - WTF?!?!?!
9
3
 
3
 
! Отговори
Лена 15к заплата преди 1 година
Дреме ми на мустака!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като им се стовари на главата на политиците,само тогава ще разберат колко ще е тежка. Сега вятър ги вее, хората ги плюят, те си мислят, че дъжд ги вали.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криза няма . Русия вече няма да дава евтино ресурси . Тва е новата реалност. Индия купува всички количества петрол които Русия е готова да достави . След войната ще се намалят руските доставки за да се вдигне цената . Нормално е . Тва дето е правил до сега Путин не беше нормално . В Азия расте потреблението така че няма смисъл на Европа Русия да доставя по ниски цени.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е въпрос за милиарди.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме го избирали.Натресаха го.Има нещо в очите на Кирчо,което ме притеснява.Вечно разширените зеници.Да маха зависимостите и може и да стане човек от него.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще се радваме...реве ни се...сметките заприличаха на лукови глави как ги погледнем очите се насълзяват:(
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВИЕ си избрахте Киро Лъжата. Търпете си го сега!
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този "експерт" да се върне в осми клас и да си дочете разделите по физика - динамика и механика на флуидите.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Чухме, че цената ще бъде с 3-4 пъти по-евтина, отколкото на руския газ. Това очевидно не е вярно".Мошеници...как не ги е срам да лъжат?