ВМЗ отговори на Стоянов: Истината е напълно различна

Отговор след коментар на Никола Стоянов
9 авг 2022 16:26, Росен Стойчев
22
ВМЗ отговори на Стоянов: Истината е напълно различна
Снимка: БГНЕС

По повод изявленията на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в „Денят започва“ по БНТ, че „икономическото състояние на „ВМЗ“ ЕАД е влошено и загубите на дружеството за последните два месеца са над 100 млн. лв“., ръководството на ВМЗ най-отговорно заявява - истината е коренно различна. Ето какви са фактите:
 
1. Ръководството на „ВМЗ“ ЕАД, което пое управлението на дружеството в началото на месец юни, отчете печалба пред Държавната консолидационна компания за полугодието в размер на 48 млн. лв.

Още по темата
  За сравнение: за първото тримесечие на същата година, във времето, в което председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД е сегашният служебен министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, дружеството е приключило със загуба  в размер на над 1.6 млн. лв.

Наред с това, за месеците юни и юли ръководство е изплатило наследени стари задължения в размер на повече от над 35 милиона лева.  Освен тях, са изплатени и дивиденти към ДКК в размер на близо един милион лева.
 
2. Ръководството на „ВМЗ“ ЕАД завари завода в лошо състояние с редица неизплатени задължения и договори, сключени без покритие. Предприеха се спешни мерки за осигуряването на планови доставки и стабилизиране на производствения процес. В резултат на тези мерки, само два месеца по-късно вече, се наблюдава повишаване на производителността на труда. Ръководството на „ВМЗ“ ЕАД предприе поредица от мерки, в резултат на които в завода заработи сериозен социален пакет за подпомагане на работниците и подобряване условията на труд. Още при встъпването си в длъжност в началото на юни новият директор Иван Иванов предприе действия по посока на социалния пакет, които представи пред синдикатите. В резултат на което:
-       столовата заработи отново и вече се дотира - за да бъдат подпомогнати работниците и служителите и да имат топла храна на достъпни цени. Работниците заплащат единствено стойността на продуктите, а всички останали разходи като ток, вода и други консумативи, както и поддръжката на базата, и заплатите на работещите в стола, се поемат от ВМЗ;
-       90 диспенсъри за вода са разположени в цеховете на завода;
-       увеличиха се заплатите с 200 лв., а ваучерите от 80 лв.  на 200 лв. всеки месец;
-       в завода се предприеха стъпки за подобряване качеството на кафето в кафемашините, които до този момент на практика бяха неизползваеми заради лошото качество;
-       започна се работа по изграждането на места за отдих;
-       възстановено беше получаването на кисело мляко за работещите в цехове с вредни вещества, което е било преустановено преди 22 години. В момента над 1200 работници получават мляко;
-       започна и ремонт на вентилационните системи. Паралелно с това, изпълнителният директор Иван Иванов се разпореди спешно да бъдат закупени климатици за цеховете, в които има топлинна обработка на металите и температурите стават много високи;
-       организира се закупуването на два контейнера с шкафчета и обособяването на помещения, в които работниците да могат да се преобличат;
-       изпълнителният директор Иван Иванов организира и изплащането на еднократна помощ за почивки през летните месеци;
-       спешно се закупи и оборудва линейка – оказа се, че заводът до този момент е имал само една линейка, която не е оборудвана за осъществяване на първа помощ. Заедно с това са организирани 4 медицински пункта с необходимото оборудване.
 
3. Относно направеното от служебния министър Никола Стоянов изявление за изпуснат момент за модернизация и привличани на нови технологии, ръководството на „ВМЗ“ ЕАД заявява: Не е възможно закупуването на нови машини и усвояване на нови технологии, при условие, че заварихме течащи покриви на цеховете, без остъкление и изключително лоши условия на труд. При валежи и снеготопене има цехове, които се наводняват и върху машините, и готовата продукция се нанасят вреди. Поради тази причина ръководството предприе като първа стъпка да подобри сградния фонд и условията на труд. За целта беше приета, след широко обсъждане, Програма за строително-монтажни работи.
 
4. Ръководството на „ВМЗ“ ЕАД изразява остро несъгласие с направените от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов груби манипулации и внушения относно състоянието на Вазовските машиностроителни заводи. Той е или заблуден и манипулира с непроверени факти, или преследва користни реваншистки цели. И в двата случая неговите изказвания влияят негативно върху имиджа на най-голямото държавно предприятие в България. Ръководството на ВМЗ гр. Сопот ясно заявява своята позиция, че към момента предприятието е стабилно, с ритмично изпълнение на производствения процес  и сключените договори.

"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се използват, особено държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии - той беше изпуснат. Последните два месеца само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър", каза Стоянов.
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Давам 2 лева за това губещо предприятие. Ще победя офертата на министър Стоянов. Гледайте го как след дни ще говори за нуждата от приватизация на ВМЗ, защото било губещо.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оффф, министър Стоянов иска да приватизира ВМЗ за 1 лев както приватизираше Костов. Костов гледаше загубата, не активите и земята. Всяко предприятие, което не печели 2 лева, струва 1 лев, така рече Костов. Разваляте замисъла на министър Стоянов.
18
2
 
22
 
! Отговори
Enzo преди 1 месец
Нинова отвръща на удара..
17
2
 
3
 
! Отговори
Бунгур преди 1 месец
Ха ! Прасчо какво прави на тази снимка,как се озова там? Прокуратурата да започва проверка по всичко заграбено и откраднато от Македонските дружества в България,построено с труд и дарения от истинските македонци в България.Тези ченгета ,агенти и доносници от ВМРО и най вече Каракачанов да се разследват за кражба.
16
6
 
3
 
! Отговори
Генчо преди 1 месец
Разбира се оръжейните заводи са били на печалба, докато Нинова не запуши износа, заради което и ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕШЕ СВАЛЕНО от американците ОТНОВО! Сега всичко ще се върне към нормалната си работа, разбира се ако отново н ерешат да разиграват руси кон под носа на чичо Сам...
15
11
 
9
 
! Отговори
Генчо преди 1 месец
Нормално е ръководството, назначено от Корнелия Нинова, да защитава бившия си началник и подобно на нея да ръси лъжи. Сигурен съм че обикновените работници имат 3-та истина, а тя е че тези подобрения бяха направени още по-времето на Борисов и даже това беше широко тиражирано по телевизията. От 2014 изнасяме интензивно муниции и оръжие за Украйна и още оттогава заводите са на печалба, която реинвестират в подобряване на условията на труд. Корнела и марионетките и продължават най-долно да лъжат!
14
5
 
4
 
! Отговори
До ?!? преди 1 месец
Ако ги уволнят само ще докажат, че те са били прави.
13
2
 
12
 
! Отговори
трайко преди 1 месец
От износо на ток българия натрупа милиярди печалба и за българите трябва да е безплатен.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това човече Стоянов много злобно бе ей
11
7
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Прави чест на ръководството на ВМЗ,че не се...навежда пред линията на сл. кабинет и представя реалните факти за предприятието. Вмешателството на политици,често е вредна и създава грешна представа за нещата. По...добре е да не се месят,освен това са само за 3 месеца,до сформиране на редовен кабинет.
10
13
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Ръководство на държавно предприятие да си позволява да се изказва по политически причини о то срещу принципала си е прекалено. Явно няма да стоят на тия пост дълго и го знаят.
9
10
 
12
 
! Отговори
перко преди 1 месец
От публикацията излиза, че ВМЗ досега не работило и благодарение на новото ръководство изведнъж станха чудеса!Корабче плува в окото ми!Не напразно на шевката ви /бившата/ и казват г-жа ЛЪЖА!
8
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
не знам как стоят нещата,но виждам че в нашата Територия НЯМА дефинирана ИСТИНА ...ВСЕКИ СИ РАЗВИВА ТЕЗАТА ТАКА,КАКТО МУ Е УГОДНО....И нема кък дай друго!..Зер "НЕ ЛЪЖИ!" е .."измишльотина",приписвана на "Тоя,дето не съществува"..До сега НЕ съм бил свидетел на това,некой "фактор" да си "посипе главата с пепел" и да каже гордо:-"Меа кулпа!..Признавам,че сгреших"..Точно обратното:-ВСЕКИ обвинява ВСИЧКИ в "лъжа и манипулация",без да му пука изобщо,че той самият лъже и манипулира..Какво става с нас?
7
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората на Корнела я бранят - естествено е да има ръст през второто тримесечие - почна войната за която "не изнасяме" нищо
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тия министри вчера почнаха работа и вече се изживяват като стари кучета.Комай линията спусната от рундьо е оплювайте тотално предишните че идат избори!
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кисело мляко и минерална вода даваха и преди на летищата.
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ръководство вероятно са некви пенсионирани фатмакомилиционери :) *** такива най-много ги обича!
3
15
 
11
 
! Отговори
кунка преди 1 месец
ХАХАХА КАК НАГЛО ЛЪЖАТ!
2
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
възстановено беше получаването на кисело мляко за работещите в цехове с вредни вещества, което е било преустановено преди 22 години. ------------- ха, ха, ръководството може ли да обясни как точно киселото мляко премахва вредните вещества!
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бравос на ръководството! Докарали са комунизма във ВМЗ!

Спонсорирани публикации