Военният министър: Армията ни е на ниво, но не е достатъчно технологична

Няма пряка опасност от въвличането на България във въоръжен конфликт, смята Димитър Стоянов
25 сеп 2022 21:50, Красимир Ангелов
72
Военният министър: Армията ни е на ниво, но не е достатъчно технологична
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не считам, че има пряка заплаха за въвличането на България във въоръжен конфликт. Рискове за националната сигурност има и те произтичат от конфликта, който е близо до нас", заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването "На фокус" по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Според него най-малко вероятният сценарий е страната да бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Стоянов припомни, че България е в системата за колективна сигурност на НАТО.

По-рано днес служебният премиер Гълъб Донев каза в ефира на БНР, че "риск за националната сигурност на България има, но няма пряка военна заплаха до този момент за България".  Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов подчерта, че българската армия е на ниво, но не е достатъчно високо технологична. "32 години българската армия бе подценяване и за нея не бяха отделяни достатъчно средства", коментира той. За да се преодолеят дефицитите е разработена приоритетна инвестиционна програма, която преди дни бе приета от Министерския съвет.

"Имаме достатъчно самолети да гарантираме суверенитета на Република България", категоричен бе министър Димитър Стоянов.  Той подчерта, че състоянието на самолетите МиГ- 29, с които България разполага, е добро.

"В момента водим интензивни разговори с полската страна евентуално за двигатели и за удължаване на техния живот до 2023 г.“, каза министърът на отбраната. "Първите изтребители  Ф-16 трябва да дойдат през 2025 г., а следващите през 2027 г., но ако сключим договор. В момента от Министерския съвет е приет проект за инвестиционен разход, който трябва да мине през Народното събрание и едва след това да бъде сключен договор", поясни още министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 30 години системно неглижиране от страна на управляващите и недофинансиране на армията ни с мантрите "Нали НАТО ни пази" и "Малка, но силно модернизирана армия" резултатът е, че нямаме армия. Ако днес почнем да изграждаме силна армия, реално такава ще можем да имаме след не по-малко от 5 години.
54
0
 
4
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Като сравним броя и моделите на самолетите на Гърция, Турция и България ,става ясно колко добре се охранява родното небе. А тъй като ВВС се броят за сравнително елитна част, от там са изводите и за цялата ни останала армия. Като говори тези глупости сеща ли се ,че все още сме живи тези които знаят как беше въорежена армията преди 10 ноември!
53
0
 
0
 
! Отговори
ниво под равнището преди 1 година
Питат един преболедувал ковид как е? Е, добре съм, но още не съм се оправил!
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Де армия у Бг ,че и на ниво божеее те по мслко от четата на Ботев.Кат са на ниво що не увардят спуканата граница а???????
51
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Боби преди 1 година
Значи не е на ниво! Всички сте лъжци!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видя се колко жалка и продажна е отбраната ни с онова самолетче, което обиколи цяла България, зареди необезпокоявано на наша територия, накрая кацна и пилотите духнаха без никой нищо да им направи. Още по жалко смешно беше PR изпълнението, като приземиха някакъв безобиден инструктор за да демонстрират, колко са велики нещастниците. Нас и маймуни с пръчки и камъни ще ни превземат за 3 дни.
49
0
 
6
 
! Отговори
Да, да, преди 1 година
По двама адмирали на кораб, по двама генерали на самолет и по 100 офицери на танк. Такава армия в света няма.
48
0
 
5
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 година
Можем да разбием някое племе разполагащи само със гости ,въпроса е какво ще правим срещу онези със дроновете от които скриване няма докато си жив светилни те вижда ако ще целия да си се покрил със трева и през деня и през ноща вижда те. ,с ти нищо не виждаш-- знаеш че си на сафари и животното си ти !
47
0
 
3
 
! Отговори
Чудя се ? преди 1 година
Дали някои щеше да постъпи във нашата армия ако със сигурност ще участва във истинска воина ! Ние разчитаме на НАТО дано и НАТО да не лежи на нас ! И нашата армия е платена като на Щатите ,ама онези са със друга нагласа още като са се записвали са знаели, че ще участват във воини докато тука си прибираш заплатата и си кюташ ! Ако тези 20 000 човека са решени да се бият докрай значи имаме армия !
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започвам да ставам леко нервен, когато властта започне да повтаря една и съща мантра в рамките на ден.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е като "искам, ама нямам желание"...
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия смешници наистина ли си мисят че успешно ни будалкат?! Армия, на ниво, самолети??! Нелигитимни продажници
43
4
 
5
 
! Отговори
Morski преди 1 година
"Армията ни е на ниво, но не е достатъчно технологична"!!!!!Каза Митко СМСа!Какъв бисер от взаимно изключващи се факти!АРМИЯТА НИ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ ГЕНЕРАЛИ ФОРМИРАНИ В СЪВЕТСКО ВРЕМЕ,КАКТО И РУСКАТА! РЕЗУЛТАТЪТ В СЪСТОВНИЕТО НА РУСКАТА ГО ВИЖДА ЦЯЛ СВЯТ- ПРОДЪНЕНА ОТ КОРУПЦИЯ! ТАКОВА Е СЪСТОЯНИЕТО И В НАШАТА АРМИЯ!Само да напомня ,че командир на ВВС ни бе настоящия Резидент!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо ниво да имам няколко чриятели воени мляди момчета а с тумбаци те със собствено тегло не могат да тичат камо ли с военно снаряжение. Нали ги виждаме по празници като ги изкарат наше военни те не могат да маршируват хаххаажх
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клоунски свят е нашия!
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е готов за "Комиците" след края на служебната карикатура на правителство.
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тази инфлация която докараха Радев и БСП да говорят за армия е абсурдно.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към Димитър Кьосемарлиев - Що за българин си да се подиграваш така на нашата армия?
37
0
 
13
 
! Отговори
На ниво е, да преди 1 година
Имаме 90 танка, 10 самолета, 2 кораба и 20 генерали. И непрекъснато се модернизираме.
36
9
 
11
 
! Отговори
Атрофирал старец преди 1 година
Този назначен атрофирал старец има в главата бръмбари. Русия е слаба и САЩ са силни със най модерното оръжие и съвременни технологии. България е съюзник на Европейския съюз и НАТО за това тя ще бъде въвлечена в война. Русия има старо оръжие Стара техника само боядисвана без опит и осигуряване. Радев е слуга на Русия. Но в България има вече над 5000 войници в американските бази със най модерното оръжие и в Румъния и Полша и всички по границата с Русия.гледайте телевизия