Депутатите пак се разминаха за домашното насилие

Първо приеха и после отхвърлиха два законопроекта
Обновена: 27 яну 2023 21:50 | 27 яну 2023 21:39, Александър Попов
23
Депутатите пак се разминаха за домашното насилие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обрат настъпи при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта за защита срещу домашното насилие – на Надежда Йорданова („Демократична България“) и на Корнелия Нинова („БСП за България“). Първоначално депутатите приеха и двата законопроекта, но при прегласуването им те бяха отхвърлени. Дебатите по тях продължиха повече от два часа.

С проекта на ДБ се разширяваше кръгът на защитените лица, увеличаваше се мерките за защита от домашно насилие и се регламентират по по-ясен начин марките, процедурите и програмата за превенция от домашно насилие. Предвиждаше се създаването на национална база данни на случаите на домашно насилие, както и на единен национален орган, който да координира, планира и контролира прилагането на различните политики.

Предлагаха се и мерки, които да подобрят и забързат съдебните производства в случаите на предоставяне на защита. Въвеждаха се допълнителни мерки като забрана за насилника да осъществява контакт с пострадалия, забрана за притежаване на боеприпаси и оръжия, програми за превенция на насилието и специализирани услуги за защита, помощ и подкрепа на пострадалите. Предвиждаше се заповедта за незабавна защита да не подлежи на обжалване и да има незабавно действие, като се създава и възможност за ограничаване или продължаване на действието й от съда при липса или наличие на непосредствена опасност.

Внесените от Корнелия Нинова промени предвиждаха Националната програма за превенция и защита от домашно насилие, която се приема от правителството, задължително да съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на поне един кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие, във всяка област в страната. В законопроекта се предлагаше двумесечен срок, в който Министерският съвет следва да предприеме действия по актуализиране на програмата и осигуряване на необходимите средства за изграждането и функционирането на кризисните центрове. Вносителите посочват, че към момента кризисните центрове на територията на страната са 13.

Цвета Рангелова („Възраждане“) коментира, че само първите две страници от законопроекта на „Демократична България“ дефинират понятието „домашно насилие“, оттам нататък целият закон е насочен към създаването на национален съвет, който, от една страна, да е под шапката на Министерския съвет, но в следващия момент, по думите й, с малки букви се прокрадва целеният ефект – неправителствени организации (НПО) да могат да предоставят социалните услуги.  

Колегата й Цончо Ганев попита Надежда Йорданова как си представят от ДБ, че едно 3- или 4-годишно дете само отива в социалната служба и подава сигнал за насилие срещу себе си. Това е поредната вратичка някой недобросъвестен да пусне анонимен сигнал за насилие срещу деца, смята депутатът.

За поредица от недопустими изрази от парламентарна трибуна председателстващият заседанието Никола Минчев наложи на Ганев "забележка", за която той на свой ред поиска аргументи, а Минчев му припомни - „хрантутник“, „пасквил“, „грантаджии“.

През този закон се опитват да се прокарват елементи от Истанбулската конвенция, е притеснението на „БСП за България“ по отношение на законопроекта на ДБ. Освен това, имало неправомерно прехвърляне на правата по защита срещу домашното насилие на орган, в който влизат много НПО.

Корнелия Нинова коментира, че са се преплели темите за Истанбулската конвенция и за закона за домашното насилие. Тя обяви, че върху нея се оказва „жесток натиск“ поне от пет години „това нещо“ да се приеме в българския парламент. Пет години съм устояла, пет години съм понесла всички удари, за които се сетите, пет преврата в БСП съм преживяла заради това и няма шестия път да натисна бутона и да подкрепя решение, което ще съсипе най-ценното, което ни е останало като общество - семейството, заяви тя.

В реплика Калина Константинова („Продължаваме Промяната“) уточни, че няма никакъв джендър, никаква Истанбулска конвенция, това е законопроект, който адресира факта, че всяка трета жена в България е жертва на насилие. Това са един милион жени, които ще висят на вашата съвест, на съвестта на тази зала, ако ние не приемем този законопроект, изтъкна Константинова.

Любен Дилов (ГЕРБ-СДС) коментира, че формулировката „насилие чрез бездействие“ е доста проблемна. Като се замислих, аз съм ярка жертва на насилие чрез бездействието от страна на моето семейство, което беше изключително либерално и ме остави да си правя, каквото си искам, цял живот, каза той. Аз страдам от този факт, да не говорим, че като 90 процента от българите съм отгледан от еднополови двойки - от майка си и баба си, добави Любен Дилов. Все пак той смята, че в този закон има изключително смислени текстове и е някаква крачка, но много голяма част от текстовете просто я провалят.

Никой не забеляза, че тези два законопроекта имат едно много общо качество помежду си - приличат на политически маркетинг, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

След отхвърлянето на двата законопроекта Христо Иванов декларира от името на „Демократична България", че ще продължат усилията страната ни да има функционален консервативен закон срещу защита от домашното насилие.


23
Още по темата: домашно насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко се върти около жените. Мъжете според този закон не са хора и нямат права. Стига с този дивашки феминизъм.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най- гадна форма на насилие е ,че при раздяла "по дефолт" се счита че детето трябва да остане при майката. Не, жената не е биологично предопределена да бъде по- добрия родител. Всеки случай е индивидуален. А резултата ,че поне половината млади хора са отгледани от маминки- самотници го виждам ежедневно.
14
1
 
7
 
! Отговори
Не са в Час преди 1 месец
Народът иска: индивидуален отказ от парно, спиране инфлация храни, излизане от НАТО, ЕС, СЗО, МВФ. Разваляне сделка Уестинг, ф16, СЗО-пандемии-тихичко прокарвате Пландемиите, Забрана внос храни буболечки, с ГМО и химикали. Безплатна студена вода. Намаляне цена ток. Построяване Белене-2-та реактора са години наред под найлон. Неутралите към воюващи държави. Неприемане на ЕВРО. Отказ План Възстановяване, който е задължения и дългови спирали, заеми..
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не беше помощта на НПО-тата, а се разчиташе само на "грижата" на държавата, досега България щеше да бъде 1ва по смъртност от дом. насилие. Истинската грижа срещу насилието е ПРЕВЕНЦИЯТА, а не да се чака поредната жертва да бъде пребита и после да я настанят в някой "защитен" затвор, уж да я пазят! А насилникът да си живее живота. Впрочем, както беше казал много точно Зеленски - бездушието и омразата също убиват. Убиват даже повече от физическо посегателство, в интерес на истината!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Либералните си родители ли упреква в насилие Л. Дилов син?!!! Това е подигравка с истинските жертви на насилие, какво прави още в парламента този връзкар?! С какво е полезен? Благодарение на либералното отношение и подкрепа в семейството си е могъл да избере каквото му харесва, а ако родителите му бяха тирани и побойници?! Това гласуване НЕ е истинска загриженост за жертвите на насилие в БГ, това е политически фарс и саботаж. За Нинова нямам думи, тя саботира всичко прогресивно!
11
1
 
12
 
! Отговори
Твърдението преди 1 месец
"....всяка трета жена в България е жертва на насилие" е НЕВЯРНО. В момента се извършва всякакво насилие върху целия български народ. Като се започне с растящите цени на всичко, после всекидневния медицински тероризъм, войната в Украйна, Регламента за скакалците и брашнените червеи, поголовното избиване на всякакви селскостопански животни /под претекст, че са опасно болни/, безобразията в училищата....и на целия този фон в НС, някои се опитват да прокарват чужди доктрини, с цел унищожаването ни..
10
3
 
9
 
! Отговори
Големи боклуци сте преди 1 месец
долни джендерасчета!! Искрено се кефя когато всяка ваша извратена инициатива се проваля!! Да го дух....те!! Извратеняци!!
9
3
 
9
 
! Отговори
Нямаше нищо преди 1 месец
общо с домашното насилие,а с Истанбулската конвенция! Затова шизитата от дейййбъ и пръпръ се пенявиха толкова и пищяха като н****бани! Чак ми стана гнусн0,когато пр0дажното "нещо" КукуневЪ с ръка на гърдите се обърна жално за подкрепа към ДъПъСъ,а само преди две години Свинчеф и Мравояда се търкаляха на плажа в Росенец пред падишаха! Срам!!!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И днес предвидената като точка Осем всичките родни дУпЕтати направиха всичко възможно тя да не се приеме на второ четене-Законът за изменение и допълнение на Кодекса на труда,и по точно минималното заплащане на труда във България да бъде минимум 50% от средната заплата за страната!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в момента има регистър, та тетката от да България вади стари проекти за да крякат, като същевременно предлага и създаването на поредната дублираща държавна служба, където да настанят техни хора и да точат пари с проекти. Още колко ще раздуват държавната администрация? Надежда Йорданова има ботат опит в тази дейност.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За марионетките е важна украйна.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До много шум Няма , но ще вкарат нещо със ситен шрифт, което ще се прилага.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НПО да предоставят социални услуги?! Айде НЕ. ДБ само това искат. Грантове, държавни пари за плащане на услугите на НПО. А услугите са да ти отнемат децата и пропагандира *** в университета.
3
0
 
18
 
! Отговори
много шум преди 1 месец
Аз продължавам да не разбирам очакванията към този закон. Закон има и в момента, и какво от това? Насилието е престъпление и в момента, и какво от това? Няма кой да прилага закона, и с приемане на още един такъв нищо няма да се промени. Тези, които трябва да прилагат закона не ги ли виждате, не ги ли чувате какво представляват, че очаквате нещо от тях?.....
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще има насилие над депутати ако почнат дасе месят в личния живот на хората
1
0
 
12
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 месец
Поне заглавието да беше грамотно написано..