Пеканов: Възраждане правят България по-слаба с референдума за еврото

Ще останем в периферията, предупреди той
31 яну 2023 21:28, Нели Христова
176
Пеканов: Възраждане правят България по-слаба с референдума за еврото
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че някои политически сили "продадоха мача" с еврозоната със саботирането на промените в Кодекса за застраховането. Това коментира пред bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. "Както и със закона за контрол над главния прокурор, изведнъж всъщност липсва желание за предприемане на решителната стъпка", добави вицепремиерът.

Заради липса на кворум днес заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации на Народното събрание се провали, припомня БТА. Депутатите трябваше да обсъждат и гласуват промени на Кодекса за застраховането, номер 48-202-01-42, внесен от Министерски съвет на 12 декември 2022 г. за второ гласуване. В петък, на работна група, служебният министър на финансите Росица Велкова подкрепи промените и заяви, че ако те не бъдат приети от Народното събрание, България може да има проблеми за приемането в еврозоната.

"България, за да подаде искане за конвергентен доклад, с който ще ни одобрят дали изпълняваме критериите за влизане в еврозоната, трябва да е спазила всички критерии. В момента България не отговаря на два критерия - за инфлацията, както и нашата правна рамка да отговаря на европейската правна рамка", поясни днес Пеканов. По думите му по линията на европейската правна рамка е имало три закона, които е трябвало да бъдат гласувани - за застраховането, за мерките за изпиране на пари и търговският закон. Пеканов припомни, че на 27 октомври 2022 г. парламентът е задължил служебния кабинет да ускори процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. Вицепремиерът посочи, че Министерството на финансите е подготвило тези закони и ги е внесло в парламента. Според Пеканов обаче сега се вижда, че желанието на някои политици е било само на хартия.

"В крайна сметка, когато дойде време за имплементиране на трите закона - за застраховането, за мерките за изпиране на пари и търговският закон - всъщност те не минават", коментира Пеканов. "Нашата позиция е, че когато инфлационният критерий е залаган през 90-те години обстановката е била различна от тази сега, когато инфлацията навсякъде е 10-15 процента. Там можеше да има гъвкавост. Но, ако не отговаряме на два критерия, става много сложно европейските ни партньори да са толкова гъвкави и да си затворят очите", добави още вицепремиерът.

Според Пеканов, след като промените в Кодекса за застраховането не са били приети, влизането на България в еврозоната с целева дата 1 януари 2024 г. става по-трудно. През април ще има парламент, ако тогава по-бързо има движение и се реши този казус, не всичко е загубено, но ще е трудно, добави той.

Според него голяма част от аргументите на "Възраждане", които събират подписи за референдум за националната валута, са неверни. "Смятам, че те правят България по-слаба с тези аргументи. Ние ще останем в периферията. По-хубаво ли е да останем в периферията или искаме да сме част от решенията, които се взимат", попита Пеканов.

"Най-големият риск при влизане в еврозоната е спекулата - в отделни търговски обекти, както и в евентуални координирани действия на търговските вериги за повишаване на цените. Именно тук държавата трябва да е сила, да разясни какво ще се случва, как ще се наказват, какви ще са санкциите, как може да се подаде сигнал. Тук трябва да се поучим от опита на Хърватия", допълни вицепремиерът.

Според него присъединяването към еврозоната не би трябвало да е проблем за доходите на хората. "За доходите влизането в еврозоната ще е допълнителен стимул те да нарастват по-бързо. Неслучайно синдикатите подкрепят еврото, защото те знаят, че след това ще имат механизма, с който да настояват за повишаване на доходите", допълни Пеканов.

Той изтъкна, че сред ползите за България от присъединяването към еврозоната са по-засиленото доверие в страната ни и засиленият контрол и надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоз е голям измишльотин сигурно обувките не може да си завърже сам за еврото ще ни обяснява...
113
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
"Според него присъединяването към еврозоната не би трябвало да е проблем за доходите на хората. " - ха дано, ама надали.
112
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 125 Самоук социолог. До Анонимен 117 При Борисов имахме държава и стабилна икономическа и политическа система. Радев реши че така повече не може , направи преврат и съсипа държавата. . . . Самоук социолог, да но и т ъп! Който хвали държава с ГЕРП управление е неадекватен по точно с мозъчна ампутация или лоботомия! Вижда се, че умствения багаж не е силата ти! С какво образование си скъпи? Само не пиши незавършено основно, че никой няма да ти повярва! Функционален ***!
111
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Самия факт че Левон Харпарцумян / човек на Костов / плаче толкова за това евро трябва да ви говори много ! Тая зона е една финансова пирамида и за да съществува и трябват нови и нови шарани ! Много държави го разбраха и за това не искат и да чуят за нея ! Целта е някой да плати цената за дълговете на задлъжнелите до гуша държави. Те поне изядоха кюфтетата !
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съд, конфискация и затвор! В този или някакъв друг ред! Но трите изисквания да са изпълнени!
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момчето 3-4-то поколение комунистически род, се прави на про-западно и иска да ви вкарва в еврото. "За ваше добро". Пък вие се пенете кой бил комунист и кой демократ.
108
6
 
1
 
! Отговори
Майната ви.... преди 1 година
До Анонимен 127 Нищо не съм писал за еврото. И аз съм да не се въвежда. Става въпрос за Възраждане. Партия която няма място у нас. Ти съгласен ли си да излезем от ЕС и НАТО ? Ами Евразия? Мал-оум-ници.
107
6
 
2
 
! Отговори
Самоук социолог. преди 1 година
До Анонимен 117 При Борисов имахме държава и стабилна икономическа и политическа система. Радев реши че така повече не може , направи преврат и съсипа държавата.Сега няма излизане от политическата криза.И след изборите през април ще бъде още по зле.Редовно правителство без ГЕРБ не може да има.
106
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Майната ви.... А този другар, който ви говори за евро, не е ли със здрава комунистическа закалка? Защо се подлъгвате по обвивката? И тези и онези са от едно котило, за жалост. Борбата не трябва да е между комунисти и уж про-европейци, а за запзване на малкото национален суверинитет, който ни е останал. Освен това не покриваме критериите за еврозоната, престъпно е управляващите да ни натискат.
105
8
 
1
 
! Отговори
Майната ви.... преди 1 година
Възраждане са за пребиване.Социализма щели да ни връщат.Мас-ка-ри.
104
3
 
0
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
До НадяОТИВАИ НА ОКОЛОВРЪСНИЯ,ТУК НЕ Е ЗА ТАКИВА КАТОТЕБ ТРУЖЕНИЧКИ.
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата работа, е че има едни 65.4 МИЛИАРДА лева във валутния резерв, които НИКОЙ не може да пипа. Може да теглиш кредит от там, но на следващата фискална година трябва да го върнеш веднага. Затова и не могат да ги пипат. Влезем ли в Евро зоната тия 65.4 милиарда влизат в хазната и можем да ги "усвоим". Затова не могат да се разберат кой да управлява. Щото ако 24-та влезем в Евро зоната, който управлява ще е на НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛАПАЧКА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ! 1342г не е имало такава лапачка!
102
0
 
21
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Полша, Чехия, Унгария, Дания, Швеция, Румъния си карат с националните си валути. В Швеция е имало референдум за еврото през 2004 и хората са казали - не. Искаме си кроната. В Чехия и Унгария сега казват едно и също - ще приемем еврото, когато доходите ни се изравнят с немските. Ето това трябва да кажем и ние! Това е националноотговорно поведение!
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Надя...Ама,*** такава.Кой иска рубла мъ.Какви рубли те гонят,промита кратунке.Тук говорим за БЪЛГАРСКИ ЛЕВ.Аз се подписах вече и още поне 50 души покрай мен го направиха.Яд ли те е.Референдум ще има.
100
2
 
15
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ТОЯ АНТИБЪЛГАРИН ПЕКАНОВЕ ДОЛЕН НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ.СИЛНО ЖЕЛАЕ ДА УНИЩОЖИ КОЛОНИАЛНА БЪЛГАРИЯ И ДА Я ПОДЧИНИ НА БРЮКСЕЛ.КОИ СА НАЧЕЛО НА Е.С.? ТОВА СА НЕ ЧОВЕЦИ,СЛУГИ НА С.А.Щ. ЖЕЛАЕЩИ ДА ПРЕВЪРНАТ В СЪВРЕМЕНИ РОБИ НАСЕЛЕНИЕТО НА Е.С. ЩЕ НИ ХРАНЯТ С ГОТВЕНИ ЧЕРВЕИ И ПЕЧЕНИ КОТКИ ПО БРЮКСЕЛСКИ.ЦКОРО ЩЕ РАЗРЕШЪТ УМРЕЛИТЕ ХОРА ДА СЕ ПРАВЯТ НА КОЛБАСИ.ЗАПЪТИЛИ СМЕ СЕ КЪМ САМОУНИЩОЖЕНИЕ.
99
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакво възраждане няма да ви спре, ***.А икономиката, глупаво момче.Учило недоучило.От ЕС не искат Бг в еврозоната при такава нфлация.А тя беше генерирана от твоят шеф с юмрука.
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото няма да промени нищо, големите инвеститори искат стабилна политическа система, да не се променят законите от днес за утре и да няма корупция и политически бухалки. Когато целият ти бизнес може да бъде блокиран за 4-5г. от един корумпиран чиновник, няма нормален инвеститор, който да инвестира милиони.
97
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов да си изпича акъла че го чака затвор за измяна както всички останали политици от 30 години насам които ги ноцират народа. Аз съм за българския лев който печата валута превзема икономика и държава и може да си я манипулира както си иска и да я фалира чрез фондовите борси. Целта е да се намали човечеството до 1 милиард и които останат живи ще бъдат във финансови концлагери
96
4
 
21
 
! Отговори
Нормален преди 1 година
Някой трябва да плаща заради гърци италянци испанци които изядоха кюфтетата нали се сещата защо ни бутат в еврото
95
2
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
за референдум за еврото!