Започна първото редовно заседание на новото служебно правителство

То стартира със закъснение заради участието на премиера Донев в конгрес на КТ "Подкрепа".
Обновена: 8 фев 2023 12:33 | 8 фев 2023 11:16, Красимир Ангелов
20

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази сутрин започна първото редовно заседание на новоназначеното служебно правителство. Проектът на дневен ред включва 11 точки, които кабинетът ще подложи на обсъждане и гласуване.

Премиерът и министрите се събират за втори път в Министерския съвет, след като на 3 февруари, ден след указа на президента Румен Радев за назначаването им, заседаваха извънредно, за да обсъдят и приемат план-сметката по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 2 април 2023 година.

Днешният дневен ред включва проект на решение за разрешаване на кораб на Румъния да навлезе в териториалните води на България, както и разрешаване участието на контингент от Въоръжените сили на България в състава на многонационалния батальон на EUFOR във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина.

Проект на постановление за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от Европейските фондове при споделено управление за програмен период 2021 – 2027, също е част от дневния ред на кабинета.

Днешното заседание започна със закъснение заради участието на служебния премиер Гълъб Донев в единайсетия конгрес на КТ “Подкрепа”.

Там министър-председателят обяви, че синдикатите ще се включат в преговорите за предоговаряне на глава "Енергетика" в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Когато говорим за промените, които търпят индустриалните отношения, предизвикателство е отношението на младите хора към пазара на труда, тъй като те имат изисквания и очаквания, които не се покриват от минималната работна заплата, младите хора искат гъвкав подход към работното време", каза Донев, цитиран от БТА.

"Пазарът на труда се променя по-бързо отколкото сме готови да си представим, но това не променя позицията на синдикалната организация в тристранния диалог", каза още той.

"Дори понякога да припознавате служебното правителство по-скоро като враг, ние сме изправени пред сериозни проблеми, които са отлагани във времето и сега получаваме дълбоки социални неравенства и сложна демографска ситуация, за които едно служебно правителство не може да предложи магическо решение, допълни той. Това, което можем и правим, е да предлагаме решения, които са възможни сега, в настоящата икономическа ситуация", каза още служебният премиер Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що не поканите кире поопа да предстедателства?
14
0
 
2
 
! Отговори
Достоевски преди 1 година
КГБ заседава в Министерски съвет
13
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 1 година
Започна серията - Невиждани и нечувани чудеса, ще сътворят света.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата работа на руските агенти беше да спретнат едно дело на американската агентура.
11
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Новият министър председател е като един от тримата *** на Доньо Донев. Останалите двама са генералите Борисов и Радев. Честита да им е новата 2023 г.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изборите няма да изберат пак правтителство. А цените си растат пак. Оставка на Гълъба.
9
5
 
3
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Защо Кеша а Киро и Асен не бяха ли тези дето докараха комисионерите бушоните горят а онези богати и се смеят на шараните още гласува те за черепите
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишете за Сашо Кеша, че отива на съд заради газа! Той си взе комисионните, направи си милионите, а народа обедня от неговият "патриотизъм" и "освобождение" от "руската зависимост"! Да го осъдят на доживотен затвор ще му е малко! Аз ще се чудя как да свързвам двата края заради предизвиканата от него инфлация, той заедно с т.у.л.у.п.а от Банкя ще си брои пачките и кюлчетата!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу нелегитимното недемократично нацистко правителство! Долу военнатаФатмашка нацистка диктатура! Махнете чуждите нацистки сини знамена от президентството и столичната община!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъб водач от НДСВ и 800 дни ли беше?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РЕДОВНОТО НА НЕРЕДОВНИТЕ
3
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
***
2
1
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
На тези нещо им е заседнало в гърлото ...
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
редовното заседание на нередовните руски ибрици