Христов: Трябва да е ясно разграничението между инфраструктура и купуване на газ

Енергийният министър провери газовата връзка със Сърбия
18 мар 2023 14:53, Нели Христова
4
Христов: Трябва да е ясно разграничението между инфраструктура и купуване на газ
Снимка: БГНЕС

“Абсолютно сигурни сме, че междусистемната газова връзка България - Сърбия ще бъде завършена в срок от българска страна, както и в рамките на бюджета”. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов на проверка относно напредъка на дейностите за изграждане на газовата връзка между двете страни, предаде репортер на БГНЕС.

„Плътно всички структури работят, така че не само контролираме, но и подпомагаме проекта. В момента нямаме никакви притеснения за завършването проекта навреме. От ноември месец се очаква да можем да използваме интекронектора. 1,8 млрд. куб. м. е капацитетът, като ще направим анализ на пазара на газ в Югоизточна и Централна Европа с цел да подпомогнем другите държави да диверсифицират доставките си, како ние направихме в България и имаме готовност да увеличим капацитета му до 3,2 млрд. куб. м.“, заяви още Христов.

Той уточни, че трябва да е ясно разграничението между инфраструктура и купуване на газ. „Закупуването става от Булгаргаз и с изисквания за стандарти, така че ние не купуваме руски газ. Инфраструктурата е тази, която ни позволява неруският газ да бъде транспортиран до България. За момента основно предвиждаме интерконекторът да бъде използван посока България – Сърбия, така че се очаква по-голямата част от потока да върви от юг на север, но тази възможност за доставки ни дава допълнителна сигурност в случай на нужда да доставяме от Централна Европа“, заяви енергийният министър.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов уточни, че ние трябва да направим първо пазарния тест, тъй като те очакват, че потокът на природен газ ще се обърне и нашата газопреносна мрежа има ключово значение както за достъпа до Азербайджан, целия Каспийски регион и всички LNG – терминали в Турция. „Данните сочат, че всички съседни държави дори и такива от Централна Европа имат интерес към пазара. След като се уверим, че маркет тестовете са положителни, тогава ще пристъпим към разширение не само на интерконектора България-Сърбия, но и на друга част от нашата инфраструктура, която да позволи пренасянето на капацитет и към други съседни държави. Пазарният тест ще се направи в следващите няколко месеца, на база на резултатите ще пристъпим към подписването на договори за резервирането на капацитет“, заяви още Малинов.

БГНЕС припомня, че 30% от междусистемната газова връзка България-Сърбия вече е изградена. Тя ще бъде с капацитет 1,8 млрд. куб. м, общата ѝ дължина е 170 км, като изразходените средства на българска територия са 140 млн. лв, а дължината на родна земя е 62 км.


4
Още от Политика
Симеон Сакскобургготски за заповедта на арест на Путин: Ненужна стъпка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 1 седмица
И без руска газ живота продължава
1
3
 
6
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 1 седмица
Абе велики сме да знаеш! Пак руска газ ще тече, ама през Сърбия (минала преди това през България през турски поток) но вече демократизирала се! А всички тея приказки за азерски и втеченен газ са ала бала за *** балъчета който тук са бол!