Първото заседание на НС продължава и утре, парламентът - без председател

Изборът на първия сред равни и в четвъртък
Обновена: 12 апр 2023 13:12 | 12 апр 2023 13:12, Камелия Цветанова
65
Първото заседание на НС продължава и утре, парламентът - без председател
Снимка: БГНЕС

Изглежда ситуацията в 49-ото Народно събрание повтаря тази с предходния парламент, когато депутатите три дни не успяха да се разберат кой да им е председател.

На първото заседание днес, те трябваше да излъчат такъв и той да закрие тържественото, за да продължат утре с редовната си работа.

Кандидатите бяха двама – Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров от „Възраждане“. Нито един обаче не събра нужната подкрепа.

Още по темата
Тогава Асен Василев от ПП излезе с авангардно предложение.

"Пред това Народно събрание стоят важни задачи. Предвид невъзможността да се излъчи председател, предлагам да се направи заемка от европейския опит. В ЕП двете най-големи групи излъчват председател на ротационен принцип и това гарантира устойчивост и възможност да работи структурирано", посочи той.

Василев уточни, че предложението е ротацията да е между ПП и ГЕРБ. Същото се отнася и за председател на правната комисия.

Предложението на ПП- ДБ е на всеки 2 месеца НС да взема решение, с което да редуват председателите на НС и на правна комисия.

"Това е нестандартно решение, но ние се намираме в нестандартна ситуация и това е един от изходите да се излезе от нея", обясни Василев.

След това депутатите излязоха в почивка, за да обсъди всяка група идеята на ПП-ДБ.

Очевидно обаче до решение не се е стигнало, защото след почивката председателстващият днес тържественото заседание Вежди Рашидов от ГЕРБ обяви: „За днес приключва заседанието и ви приканвам още една нощ да преспите и утре в 10 часа ви чакам отново в залата“.

Преди него думата взе Тошко Йорданов от ИТН.

"Когато човек е извън парламента гледа колко унизителни сценки са с главен автор Народното събрание. Парламентарната етика има два модела – или има мнозинство и то излъчва председател, или първата политическа сила излъчва председател. Ние следваме парламентарната етика", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Благой Вежди Рашидов изобщо не разбира Конституцията, нали затова беше избран в разрез с нея! Избраха го за председател, а всичката му работа я вършеше Росен Желязков... ама нали целта е да имате турски султан над вас... то и това е смисълът за гласуването според него. Откровено анти-български елемент!
42
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГР. МАЙКА ЮНАШКА преди 1 година
На това дередже сме защотото ТЯ носи по ДВЕ ДИНИ и под ДВЕТЕ СИ МИШНИЦИ - Под Лявата: Пешев (ОХРАНИТЕЛЯТ на КОРУПЦИЯТА) и Лойко (ВЪЗГЛАВЯВАЩИЯТ Я). Под Дясната: Русия и USA. Не включвам Европа защото е 1. е зависима от USA и 2. защото едва ли освен поляците, които са исторически обременени, някой европеец би хукнал доброволно да се бие с руснаците. Познайте КОЯ диня първа ще тупне на земята и кога ще стане това, за да направи ТЯ малка но уверена крачка напред!
41
0
 
2
 
! Отговори
Бай Благой преди 1 година
Вежди Рашидов не подложи на гласуване почивката, която беше предложена от Асен Василев. Не съм специалист, но помня, че друг път гласуваха дали да излезнат в почивка
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казва Валери Божинов: " Новия парламент е като стсрия. Само че нов!"
39
1
 
8
 
! Отговори
АА преди 1 година
Да не взимат заплата докато не свършат нещо смислено.Само харчат на народа парите.
38
2
 
8
 
! Отговори
Дори ДПС преди 1 година
Не подкрепи Желязков.Само ИТН,но не стигат.Налу Борисов каза,че с инат не се постига нищо.Защо е тогава този инат да предлагат неизбираемия Желязков?
37
0
 
14
 
! Отговори
Марионетки ПП и ГЕРБ преди 1 година
Ще се разберат за всички антибългарски "политики", които им нареждат отвън, но за един председател не могат да се разберат.Циркаджии.
36
5
 
0
 
! Отговори
2год. сме президентс преди 1 година
До нарко - то сме си вече 2 г. президентска република. Добре ли ти е? Пак помисли.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tурски фашистки мечки не трябва да припарват до Парламент, а ние тук ги оставяме да узурпират власт! БЪЛГАРИ?!?!?
34
0
 
17
 
! Отговори
да преди 1 година
Абсолютна подигравка с избирателите.Толкова нагли , но наядени.
33
8
 
2
 
! Отговори
нарко преди 1 година
*** си правят в парламента.Незабавно разпускане и президентска република.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия продължават да наливат от пусто празно, но ми искат данъците най-върло.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов посланик, нов римски папаз, нови заповеди към слугите! Ето го и правителството, дано само Барни и Фред се научат да говорят БЪЛГАРСКИ.
30
2
 
3
 
! Отговори
Паразити преди 1 година
Барни Ръбъл и Фред Флинстоун са седнали на първи ред.. Спокоен съм, всичко отива по дяво...! Пълен напред с ГРЕБ и ПП.. в окопите.
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите си вървят и без председател
28
8
 
7
 
! Отговори
scott преди 1 година
бой по боеко тиквата още от прага!ДА ВИДИ, ЧЕ НИЩО НЕ Е СПЕЧЕЛИЛ, А СИ Е ФЪРЛИЛ ЧЕСТТА, ГОРДОСТТА И ДОСТОЙНСТВОТО НА *** ЧРЕЗ ХАРТИЕНА БУЛЕТИНА
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАзват, че днес са го видяли да шофира в нарушение по бус лентата в София!! Каква нагла турска мечка! Този трябва да бъде изхвърлен НЕЗАБАВНО!
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре без Председател , отколкото тази кафява турска лоена топка!! Предният път го избраха в нарушение на Конституцията, пак се кани да бере мед.
25
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашидов е стар бандит от татово време.Доносник и подлец, тръгнал да учи народа на политика и религия.Разум искал, върви при Илия Павлов да ти даде едно прасенце.
24
12
 
12
 
! Отговори
радомир преди 1 година
ГЕРБ като се пънат като магаре на мост, да разпускаме и нови избори. Предложението с ротацията на председателя от ПП беше добро и справедливо, но явно изборите им излязоха скъпо на ГЕРБ и гледат да си върнат инвестицията. А като няма разбирателство, има избори. Изборите не са лошо нещо, но правителство на компромиса е нещо наистина лошо.