Ще има ли стъпка към кабинет след лидерската среща?

Тази среща има голяма символика, отбеляза политологът Милен Любенов
25 апр 2023 10:15, Красимир Ангелов
16

В НС днес трябва да се проведе лидерската среща между представителите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Двете партии отново сядат на масата за преговори, като този път фокусът ще е съставяне на редовно правителство.

"Тази среща има голяма символика, защото на една маса ще седнат лидери на две враждуващи формации през последната година. Време е партиите да свалят картите на масата, защото наистина няма време, скоро ще бъде връчен първият мандат. От тази среща нека стане ясно веднъж завинаги дали е възможно някакво сътрудничество между двете коалиции с оглед това да има редовно правителство", каза политологът Милен Любенов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Запитан кога може най-рано да бъде връчен първият мандат, преподавателят по конституционно право Орлин Колев обясни, че това може да стане единствено по преценка на президента Румен Радев. "Единственото условие по Конституция е мандатът да се връчи след провеждане на консултации. Нито Конституцията, нито друг нормативен акт дават характера за провеждането на консултации. Това, че е минал един кръг на преговори на срещи с президента на всички парламентарно представени групи, не означава, че е сложен край на консултациите. Краят се определя от президента", каза още Колев.

Според Милен Любенов единственият възможен вариант за правителство е, ако от ГЕРБ-СДС потърсят подкрепа от останалите политически партии, които не са им отказали участие до този момент като ДПС, БСП и "Има такъв народ".

"Все още като че ли не става ясно какво имат предвид "Продължаваме промяната - Демократична България" под подкрепа на втория мандат, защото Атанас Атанасов даде за пример правителството на Димитър Попов, но там имаше ключови фигури от двете основни тогава политически партии. От една страна "Продължаваме промяната" казват, че няма да участват в общо управление с ГЕРБ, от друга страна търсят подкрепа", коментира политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Единственият вариант, който според мен е работещ, е с кворум. При гласуването в пленарна зала "Продължаваме промяната - Демократична България" могат просто да не се регистрират и да дадат възможност на ГЕРБ да състави парламента на малцинството с подкрепа на някои от основните партии. Спомняме си, че ДПС подкрепи кабинета "Габровски". Сега може да очакваме сходно поведение. Ако кворумът падне под 64, едно правителство може да бъде избрано с по-малко от 100 депутати, ако не се регистрират "Продължаваме промяната - Демократична България". Те ще бъдат в добра позиция, защото ще отстояват техните приоритети", каза още Любенов.

"Не можем вече да продължаваме в тази ситуация, да имаме временни парламенти и единственото, което действа да е служебното правителство. То не е подложено на демократичен контрол. Това по някакъв начин изначално променя духа на българския конституционен модел. Партиите трябва да положат максимални усилия, а не търсейки ползи за следващите избори. Видяхме, че резултатът не се промяна и става по трудно да се състави правителство. Виждаме различни формули в този парламент, всяка една би дала възможност парламента да работи. Моето разбиране е, че кабинет на малцинството може да направи ГЕРБ-СДС", каза Любенов

По думите на Орлин Колев нови избори би могло да се проведат към края на юли и началото на август, ако няма решение за съставяне на редовно правителство.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 1 година
То щеше да е и особено жалко ако го бяха подкрепили като се има предвид, че са част от това управление. Все едно да подкрепят собственото си сваляне от власт и да признават колко са некадърни и некомпетентни. Няма да се изненадам Христо Иванов и това да каже един ден. А каквото му се плати, това прави.
13
0
 
1
 
! Отговори
Катрин преди 1 година
Дежа вю сякаш получавам. Христо Иванов е във всеки сюжет
12
1
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
Уф, пак ли тоя Любенов? Баси, едни и същи 5 АНАЛизатори се въртят от сутрин до вечер през всички студия и повтарят като папагали едно и също. Имам чувството, че журналисти и ей такива са платили на лидерите на партии да няма правителство, за да може да продължават да си чешат езиците на екрана.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви лидериииииии - смешницииии
10
1
 
7
 
! Отговори
Е,тия социолози и преди 1 година
Политолози никнат като гъби.
9
2
 
8
 
! Отговори
8 преди 1 година
Голямото бабуване за Герб от медии и социолози!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не,няма да има!Писна ми от шамани и интересаджии.
7
0
 
9
 
! Отговори
До Фен на Вики Джъст преди 1 година
Хляб и зрелища! само че тая римска империя вече залязва...изпуснаха момента... :)
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голем зор изборите да са БАШ по време на летните отпуски....ама тоя път ше ви излязат криви сметките.... ;)
5
1
 
7
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Хора, защо просто не отидете и не попитате "ЯНКИТЕ"? Ако склонят да ви отговорят, споделете резултата с хората. Безсмислено е да се пускат по хиляди статии на ден на тази тема, особено когато знаем, кой дърпа конците.
4
3
 
4
 
! Отговори
да преди 1 година
зависи какво са казали бащата и лена на кико .
3
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Само да не крият зад -заради България, че ми се доповръща
2
4
 
5
 
! Отговори
убеден преди 1 година
може да има ако ппдб не продължат да се държат като сърдито детенце на което не дават играчка която иска .
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЛУПОСТИ!!!