Явор Божанков: Реформа в службите за сигурност в България трябва да има

Според него Радев води война срещу редовно избрано правителство
3 сеп 2023 16:15, Нели Христова
52
Явор Божанков: Реформа в службите за сигурност в България трябва да има
Снимка: БГНЕС

"Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал - срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме".

Това каза пред БНР депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Той обясни, че не приема определението "анти-Радев" за законопроекта, подготвен от него, е още на идейно ниво и все още не е внесен в парламента:

"Представил съм го на нашата парламентарна група и колегите правят бележки и предложения по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство "анти-Радев", а законодателство "анти-еднолична власт". Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт. ... В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, които са направен от служебния кабинет на президента, одобрени от самия него. Къде е контролът - власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание".  

Явор Божанков подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект:

"Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ. ... Давам пример със СЕМ. Той беше разтресен от скандали за руска пропаганда от доклади, основателни, подкрепени с факти. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е очевидно, че такава пропаганда има. Политическото решение зависи само от законодателния орган, който е дал тези квоти по целесъобразност, ако реши - може да ги отнеме. Има няколко начина на действие в момента. ... Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля. Ако не искаме руска пропаганда в СЕМ, моето субективно мнение е, че има такава, правя предложение квотите на президента да бъдат преразгледани".

Депутатът заяви, че по линия на сектор сигурност няма никакви съмнения за руско влияние и в други органи, като уточни, че не може да изнася информация от закрити парламентарни заседания:

"Убеден съм, че реформа в службите за сигурност в България трябва да има. Рисковете не са само за страната ни, а въобще за сигурността на съюзите, в които членуваме - ЕС и НАТО, защото , ако има уязвимо звено, то е точно България. На база на всичко, което съм чул и видял, съм абсолютно убеден, че такава промяна е наложителна".

Божанков обясни, че квотите ще бъдат променени, като президентските квоти преминат към Народното събрание, но не към едно, а ще бъдат запазени различните срокове, за да се гарантира, че няма една легислатура да доминира в даден орган:

"Т.е. президентската квота се избира по различно време от различно Народно събрание, за да се гарантира плурализъм и взаимен контрол".

Според Явор Божанков "крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО":

"Абсолютно съм убеден! ... Факт е, че всички действия по отношение на войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите, позициите на президента генерално поставят под въпрос ориентацията на България спрямо Европа и НАТО. Не сега и веднага. Но такъв тип поведение естествено отдалечава България стъпка по стъпка. ... Голяма задача пред нашето правителство е да направим не само законодателство, което да гарантира, че руско влияние няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички руски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции трябва да действат".  

Божанков постави въпрос дали Румен Радев е правил среща в президентството с Валентин Златев, като посочи, че знае нещо за това и очаква, ако президентът потвърди за такава среща - да разкаже какво са си говорили, "защото темата "Лукойл" е голяма тема около руските интереси в България".

Пред БНР депутатът от ПП-ДБ заяви, че при конструирането на правителството "Денков-Габриел" никога не е стоял въпрос за участие на Алексей Петров или бащата на Кирил Петков - Петко Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 месеца
"Нагласено прадителство "с цел-" да гушнем заедно еврофондовете и беж да ни няма ,всеки да се спасява с откраднатото !"
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя пижи да не ми говори на диалект !
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този женчо се прави на мъж, боли го глава.
41
1
 
1
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 7 месеца
Явор е Шефа на Мафията за Отпадъци , Скрап и Рециклиране на Пластмаса - да не мислите че реакторите на АЕЦ Белене ще отидат в Украйна ? Не , Явор ги реже и праща метала в Турция . А Честито .
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой, Борисоф ли...сигурно за няколко кюлчета
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази *** от Продажници праща новият от бандата да се доказва чрез *** работа.
38
3
 
2
 
! Отговори
От кулоарите: преди 7 месеца
Божанков: Охооо,Денк0ФФ,имаш мляко по устата и шоколад по носа... Да не си ял кифла с шоколад и прясно мляко?!?Денк0ФФ : Не,бе Божанке! Ходих както обикновено в посолството за директни инструкции...
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За колко ли се е продал този?
36
2
 
8
 
! Отговори
Предателите преди 7 месеца
са мразени от своите и презирани от чуждите, младежо. Но, да, търсят се.
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Според него Радев води война срещу редовно избрано правителство".................Изобщо не сте редовно избрани. Никой не е гласувал за правителство в този формат.
34
1
 
11
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Божанков ли си, Божикравов ли си, не зная, но си очевАдно поредния "Меринджей"!!!! Ква "реформъ" шъ прайш в "службите за сигурност", след като тези служби бяха така "реформирани" че де Факто вече не функционират поради очевАдната липса на професионализъм и професионалисти в тях!!!!!!!!!!!!!!!!!!
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този какво точно разбира от служби за сигурност или просто така си приказва? Някакъв голям капацитет ли е (полицай/военен/агент)?
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо ли имам чувството, че Божанков нагло лъже...
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До А Говореше. Не си слушал.
30
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да си държавник се иска да мислиш напред...Оценявам правенето от Божанов да засяга точните проблеми към спънките на България към демократично и гражданско общество.Структорите пречат И са развъдник на корупция и службогонство.Пазещи политиците , но не и народа.А държавата ни е разграден двор.Те са не адекватни и не ефективни.
29
0
 
13
 
! Отговори
А преди 7 месеца
Кой е тоя назален секрет и защо не говореше така докато беше в бсп
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Явор Божанов каза....,,Царят е гол!"...И всички придворни хрантутници и службогонци ревнаха....Как може така да приказва.Не може ли по меко Да не обидим Царя.
27
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
,,неприятно нещо е Божанков"....За реформаторите в България .Статуквото се дразни от такива мислещи и можещи личности като Божанов И най вече с правилната си посока на мислене Защото това е болката на обществото ни .И главната причина да се тътрим на опашката на Европа Извор на корупция и не наказуемост ...Естествено е на Борисоф да не му хареса...реформата в правосъдие и сигурност.Където липсва резултатът наказуемост
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Божеее и тоя ли липyT ще ни прави реформи в службите ужас,след като мамин шиши ни пише конституция, е няма по калпаво правителство от това в историята на България.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От времето на комунизма милицията ни пази.Това е архаичен и неадекватен закон останал от репресивните структури.Които искат да властват над народа Гражданските права трябва да се отстояват.Полицията нито е компетентна, нито заинтересувана нито подготвена за това.Тя е пазителката на олигархията и политическата мафия.Която е водеща в управлението на България вече 30 загубени години