Борисов: Прекратяването на МСП е признание за активност и усилия, Петков: Огромна победа

ЕК вдигна мониторинга на България, как го коментираха политиците
Обновена: 15 сеп 2023 14:30 | 15 сеп 2023 14:25, Нели Христова
133
Борисов: Прекратяването на МСП е признание за активност и усилия, Петков: Огромна победа
Снимка: БГНЕС

С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането ни в ЕС.

Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в своя фейсбук профил.

"Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави-членки на ЕС", подчерта Борисов.

Още по темата
"Последният доклад за напредъка на България по МСП беше в мандата на нашия кабинет през 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите - като задоволително", гласи още постът.

"Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание, че с работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество", в заключение написа лидерът на ГЕРБ.

"Това е огромна победа. Това е само 100-я ден на това правителство и това е национален успех", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков от Народното събрание.

"Това нямаше да стане без нас. Акад. Николай Денков и Мария Габриел работиха заедно като отбор и това е един огромен техен успех и успех на цялото правителство", добави Петков.

Той се обърна и към премиерите на Австрия и Нидерландия. "Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, защото само когато тези две страни са вътре, шенгенското пространство наистина ще стане зона за сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година. Оттук-нататък няма повече оправдания", категоричен е Петков.

"Това е огромен успех за България", коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя припомни, че последният доклад е бил през 2019 г. и оттогава има различен механизъм за контрол и оценка.

"Отдавам го на заслугите на много правителства, на много легислатури на НС и на усилията на всички българи и обществото като държава. Гордеем се с това, че отпадна. Надяваме се, че ще ни е от полза при приемането ни в Шенген", каза тя.

Според нея позицията на Австрия се дължи на вътрешнополитически въпрос. Атанасова коментира, че у нас се провеждат срещи с представители на Венецианската комисия.

"Тези срещи са предварителни, касаят и последващи срещи във връзка с промяна на Конституцията. На 6-ти и 7-ми октомври Венецианската комисия ще заседава, ще разгледа и ще излезе със становище по отношение на предложенията за промените в Конституцията, който ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесохме", обясни тя.

Това е успех за правителството за нас, но най-важното сега е Шенген. След отпадането на механизма не виждаме никакви основания да не се случи Шенген, защото това е важно за българите", коментира Делян Пеевски от ДПС "Надяваме се до декември да влезем в Шенген."

"Отпадането на механизма е важна новина за България и много добра новина за българсия имидж. България започва полека да излиза от ролята на обичайния заподозрян като най-корумпирана страна", заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Този успех се дължи на това, че нашите партньори виждат, че България има политически елит, способност да следва дневен ред, да си поставя амбициозни приоритети и на база на това да формира управление, което да стабилизира политическата обстановка, колкото и да е висока цената за това. Тази стъпка е въпрос и на кредит. Тя се дава на ниво заявки."

Според него пред нас стоят важни стъпки и промени.

"Предстоят ни амбициозни промени в Конституцията, които трябва да доведат до избор на ВСС, Инспекторат и нов главен прокурор, които да са убедителни фигури, защото само тогава и българското общество и нашите партньори ще видят изпълнението на този кредит, който ни се дава", смята той.

"Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия е безспорно една от най-добрите новини за България напоследък", това написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Facebook профила си.

"Усилията на много български правителства, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с успех. Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите "аргументи" на някои европейски партньори за отлагането на членството на България в Шенген", пише още Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Троянският преди 7 месеца
Кон в ЕС е Австрия и всички знаят. Но с приемането ни и на Румънците в шенген и Австрия ще отхвърли хомота. А тези стисняци нидерландците е време да ги ударим там където им е слабото място. Парите.
106
2
 
4
 
! Отговори
Додо преди 7 месеца
Браво, сега Бойко Лъжлив-Манrо-Киро да спретнат един мощен гейпарад, за да затвърдят евроатлантическите, демократични ценности!
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АМБИЦИОЗНАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ НА БУДА, КОЙТО СЕ ЗАГЛАВИЧКВА С ШЕНГЕН И ОТПАДАНЕТО НА МЕХАНИЗМА ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПРОВЕРКА, ЗА ДА ПРИКРИЕ АМБИЦИОЗНА ПОСРЕДСТВЕНОСТ НА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА, НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО СЪС СПРАВЕДЛИВОСТТА И ПРАВОТО!!!...
104
3
 
2
 
! Отговори
дедо от село преди 7 месеца
какъв Шенген бе другари, нали ни виждат че се комунеем и русофилстваме все още...А какво ще правят милите митничари и граничари като отпадне Шенген и останат без работа и бакшиши? Ох, мъка...
103
1
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 7 месеца
ЕС се оказа пробито корито също...
102
2
 
4
 
! Отговори
МАНИПУЛАТОР преди 7 месеца
Си беше и такъф ША си отидеш, НО ТАМ ще се очиташ. Първо тебе в ЦСЗ.
101
0
 
6
 
! Отговори
GOST преди 7 месеца
Просто от ЕС изгубиха интерес да се занимават с такива като нас, така или иначе на сме фактор за нищо, няма какво да се наблюдава , при нас нещата отдавна са ясни.
100
1
 
1
 
! Отговори
До 108 преди 7 месеца
Нали разбираш, че си платен хомосексуалист? Но иидиот , на който всички са му "копейки" е по-добре да не се занимава човек
99
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейки, колкото и да ревете по вашата младост от соца, то от идването на ГЕРБ на власт през 2009г., България тръгна по съвсем успешен път на развитие, от който резултатите са видни, и не случайно тази партия продължава да е с най-висок рейтинг въпреки всички удари на които беше подложена! Всъщност видяхме когато ги няма ГЕРБ на власт, какво могат и Орешаровци, и Рундьовци, за малкото им време назад всичко тръгва надолу! Така че, айде няма нужда
98
1
 
9
 
! Отговори
ххахахаахаа преди 7 месеца
Борисов за върховенството на правото и Хенибал Лектър за ползите от вегетарианството!
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква победа е тази? Когато *** от ГЕРРБ, ПП, ДБ, БСП, ДПС бъдат изметени от властта - това ще е голяма победа!
96
5
 
4
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 7 месеца
Браво. Това ще заздрави още повече най-успешното от 1944 година до сега правителство. Силни сте: ПП,ДБ,ГЕРБ-СДС и ДПС. Продължавайте още по-смело да громите българския путинизъм и комунизъм.
95
0
 
1
 
! Отговори
К.Жеков преди 7 месеца
До българин 98. Индивид ,койо печели всеки път изборите , а ти си го обиждай ,колкото искаш.Продължавай така др. комунист.
94
3
 
4
 
! Отговори
Довечера гътат МОЧА преди 7 месеца
До шашовия под мен: "цените на горивата" - цените на горивата се контролират от Путин. Не знаеш ли, че руската Лукойл е монополист на пазара за горива? Какво ти е виновен Денков или ЕС?!
93
6
 
3
 
! Отговори
Браво Денков! преди 7 месеца
Големи успехи за кабинета Денков-Василев и тяхната мажоретка Габриел. Браво!
92
2
 
6
 
! Отговори
Няма мамо, оо-оо преди 7 месеца
Румен радев сега сигурно се е скрил на кравайче в ъгъла на кабинета си и рИвe.
91
1
 
6
 
! Отговори
Велин преди 7 месеца
Добре, че сме в пакет с Румъния.
90
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 7 месеца
Как е възможно да ни навирате в лицето този индивид от село банкя?!
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна никога няма да бъде част от ЕС.
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе като няма риба и поповите лъжички са рибки.Шенген га пръдне гущера.И за компенсация едно потупване по рамото с тоя мониторинг.