Радев пред ООН: Живеем в свят на несигурност

Призвание на лидерите е да върнат доверието
20 сеп 2023 19:37, Стела Стоянова
18
Радев пред ООН: Живеем в свят на несигурност
Снимка БГНЕС, архив

Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност, заяви днес от трибуната на Общото събрание на ООН президентът Румен Радев.

Консенсусът, че човечеството може да живее на основата на международно установени правила, е брутално потъпкан, заяви Румен Радев и напомни, че тези правила са били изковани именно в залата на Общото събрание на ООН. В същото време в различни региони на света демокрацията и човешките права са подложени на атаки и ерозия, а на тяхно място се утвърждава авторитаризъм, пише БГНЕС.

Всички тези негативни процеси, по думите на президента, отклоняват вниманието от не по-малко опасни предизвикателства за човечеството. Кризите, свързани с глобалните изменения в климата, загубата на биоразнообразие и замърсяването заплашват живота на планетата и изискват отговор с ясното съзнание, че бъдещето на цивилизацията е под въпрос.

Затова историческото призвание на лидерите на кръстопътя на човечеството е да възвърнат доверието в многостранната дипломация и да отстояват основания на правила международен ред, подчерта Румен Радев. Държавният глава заяви, че този ред трябва да служи на категоричната воля на народите да живеят в мир, който е фундаментална предпоставка за оцеляването на човечеството и изграждането на благоденствие. „Възстановяването на мира и сигурността е нашият най-належащ приоритет“, подчерта президентът.

В изказването си на форума държавният глава посочи, че вече са изминали 19 месеца от началото на войната на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН срещу неин съсед в нарушение на Устава на ООН. „От първия ден България заклейми агресията на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност и вече се е превърнала във война на изтощение, която изправя пред предизвикателство социалното и икономическото развитие в света“, подчерта Румен Радев.

Затова приоритет на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН е да намери подходи, които могат да очертаят пътя към възстановяване на мира в Украйна, подчерта държавният глава. По думите на президента развитието на събитията показва опасна тенденция на ескалация и риск от разпространяване на конфликта в Черно море и засягане на съседните на Украйна държави. Президентът призова за по-силна политическа воля, дипломация и активни преговори за постигането на всеобхватен, справедлив и устойчив мир, основан на международно признатите принципи на ООН.

Държавният глава изрази и тревогата на страната ни от изтеглянето на Русия от споразумението за пренос на зърнени храни през Черно море, продължаващите удари срещу пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничението на корабоплаването в Черно море, които увеличават несигурността в снабдяването с храни, особено в глобалния Юг, където цената на войната също е особено висока.

По отношение на увеличаващите се предизвикателства пред принципите, закрепени в Устава на ООН, включително в областта на международното право, президентът Радев изрази подкрепата на България за усилията към повишаване на прозрачността и отчетността в работата на Съвета за сигурност. Държавният глава подчерта, че истинската реформа на Съвета за сигурност остава трудна задача и страната ни очаква Съветът да бъде по-ефективен в осъществяването на основната си отговорност за разрешаване на международни конфликти. Румен Радев призова и за допълнително място на непостоянен член за групата на държавите от Източна Европа в бъдещия формат на Съвета за сигурност на ООН.

Румен Радев подчерта подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Западните Балкани и добави, че изграждането на добросъседски отношения, всеобхватните реформи и изпълнението на критериите за членство в ЕС представляват основата на процеса на интеграция.

В годината, в която ООН отбелязва 75 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека, президентът подчерта, че документът е силен инструмент в подкрепа на равенството, справедливостта и спазването на човешките права. Държавният глава открои и действията на България в борбата с дискриминацията и езика на омразата, равнопоставеността на половете, спазването на правата на хората със специални потребности.

 

 


18
Още по темата: ООНРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 13 - Изкарал си ги е човекът, взема ги. Хайде и ти, ставай авиатор щом е толкова просто и вземай 30 бона заплата и пенсия към 5 бона. Двата, дето си ги дал, не са авиаторска пенсия.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, някой като тебе си живеят в сигурност със заплата от 30бона + авиаторска пенсия 2 бона +субсидийте от руското пасолство.
10
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев е един от малкото трезвомислещи и, като военен, много добре вижда накъде вървят нещата. Ама, политизирани мозъци се изтрепват оценки да му дават.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прав е Радев. Украйна и Русия трябва да си стиснат ръцете и да свършва тази война. Че ми писна само за Украйна да се говори. Да седнат на масата за преговори и да си стискат ръцете и това е.
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ясно е че Радев приказва общи приказки, каквото му е написал PR-а, но в случая е прав - след ковид и тая безумна война в Украйна, света има нужда от поне 15 - 20 спокойни години, за да се върне към нормалния живот, да се съживи икономиката, и да се върнем към хубавите и щастливи времена до преди 2019г., в които културата, туризма, науката и др., процъфтяваха! Политиката си е политика, но за обикновения човек няма нищо по-хубаво от спокойния живот, в който нищо особено не се случва
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе ако вие живеете в свят на несигурност с тия заплати и пенсии, ние какво да кажем?
6
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
:)))))))))))))
5
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Айде, добро утро! Сега ли го осени това гениално прозрение? По-добре да беше казал кой е главният виновник за всичко това. Случайно да не е този, който преди почти 10 години реши да направи #Кримнаш?!
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, живеем в свят на несигурност, защото има такива гaлфони като теб, които се кланят на Кремъл!
3
7
 
12
 
! Отговори
Бати Динко преди 2 месеца
Този червн куманистически чорап е на власт скоро България няма да види Шенген защото е куманист вари го печиго пак си е куманист
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чорапа казал мутри вън в ООН и направил коремно. Нещо му се бъгнало програмирането ама не е изненада, все пак от руска техника не се очаква много
1
6
 
12
 
! Отговори
дедо ви преди 2 месеца
тоя до кога ше говори със заучени фрази опитвайки се да впечатли някой и мъчейки се да му повярват ??? та точно тоя вдигна юмрук в партизански стил и разедини българския народ ! седнал да говори за кризи , баси .