Директорът на Пирогов с позиция: Твърденията на Хинков са неверни!

Болницата нямала нито лев дългове
28 ное 2023 20:05, Нели Христова
8
Директорът на Пирогов с позиция: Твърденията на Хинков са неверни!
Снимка: БГНЕС

Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков не отговарят на реалното финансово състояние на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов". Това заявява изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров по повод изказвания на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, в които той твърди, че болница УБМАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД” e “в лошо финансово състояние и цялостното състояние на болницата е плачевно”.

Към момента лечебното заведение е сред болниците, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия. За периода откакто съм директор болницата беше изведена на печалба. Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса дължи на „Пирогов“ 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от стари години, а останалите са от тази година, категоричен е д-р Димитров.

Всякакви останали твърдения са неверни и за съжаление са опит за внушения в абсолютен разрез с истината.

С проф. Христо Хинков в качеството му на министър съм се виждал веднъж, по моя инициатива, броени дни след като официално встъпи като министър. По време на тази среща аз го запознах с актуалното състояние на болница "Пирогов" и му представих предприетите мерки за подобряването на положението й. След това срещи с него не съм имал, нито сме имали разговори за финансовото състояние на болницата. Не съм получил насоки и подкрепа, каквато би следвало да оказва принципалът. Въпреки това болницата продължава да се развива в позитивна финансова посока. Към 30.06.2022г. заварих болница „Пирогов“ със загуби в размер от 2 675 000лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000лв, уточнява директорът на "Пирогов".

Една година по-късно към 30.06.2023г. болница "Пирогов" е на печалба 307 000лв. и няма просрочени задължения. Към 30.10.2023г. печалбата е в размер над 1 млн. и болницата няма просрочени задължения към доставчици.

Тези финансови резултати са постигнати въпреки, че загубите в интензивните сектори само за първата половина на тази година са в размер на над 5 млн. лв., а само в детския интензивен сектор са 2 593 000лв. От това се вижда, че интензивното лечение на деца и възрастни се дотира от печелившата дейност на болницата.

Всички решения и рестриктивни мерки, които съм предприел, всички механизми за подобряване на цялостното развитие на болницата, които съм направил показват само едно – УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" поетапно и плавно се оттласква от дъното, в което беше заседнала и не е подходяща за приватизиране. Резултатите от финансовото състояние на болницата са публично достъпни на сайта на Агенция за публични предприятия и контрол. Същите са предоставени и в Министерство на здравеопазването на електронен и хартиен носител, подчертава д-р Димитров.

Припомням, че съгласно нормативната уредба всеки одитен доклад трябва да бъде предоставен за становище на одитираното дружество. Ако в него има констатирани несъответствия, тогава докладът се предоставя на компетентните органи.

На мен като изпълнителен директор на "Пирогов" такъв доклад не ми е връчван и в тази връзка не мога да коментирам.

От месец юни 2022г. до настоящият момент, болницата е преминала през множество на брой проверки от Изпълнителна агенция медицински надзор, Национална здравноосигурителна каса и други компетентни органи, които не са установили нарушения и/или финансови злоупотреби в лечебното заведение.

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница "Пирогов" и лично срещу мен като директор, поисках и получих справка от Национална следствена служба с дата от 27. 11. 2023 г., в която се посочва, че срещу мен няма данни за повдигнати обвинения и неприключили наказателни производства, заявява още директорът на болницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да не забравим, че г-н Димитров защити персонала когато турчинът от ДА България се държа като башибозук.Сега разбира се назначеният от ППДБ ще направи всичко възможно за да уволни г-н Валентин димитров.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Очакваше се нали точно гн Димитров защити персонала когато турчинът Емин се държеше като бей по време на турското робство.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя пенддел Хинкков ,кво се пари на 2,5 а не почне ревизия на всички частни болници. Точат се стотици милиони на година. Повечето са на Бойко и Компания
4
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
Единствен Шишо може да ви помогне. Той ако не може значи вие на съществувате.
3
1
 
6
 
! Отговори
Министер Хинков преди 5 месеца
Само господин Делян Пеевски може да разреши този казус с пирогов
2
5
 
8
 
! Отговори
КАМБАНАТА БИЕ преди 5 месеца
ПРОМЯНАТА ЩЕ СЪСИПЕ И "ПИРОГОВ" ... КОЙ ЩЕ ЛЕКУВА ХОРАТА..??..... ТИЯ СА ТОТАЛНА ДЕСТРУКТИВНА СЕКТА, СЛУЖЕЩА НА РУСИЯ И АМЕРИКА.. .... ТОТАЛНО РАЗКОСТИХА БЪЛГАРИЯ ЗА 3 ГОДИНИ С ПОМОЩТА НА БСП, И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.....
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заглавието: Директорът на Пирогов с позиция: Твърденията на Хинков са неверни! Той най преднамерено, нечестно и подли в глямата им скала и фреквенция на позорно ги намалил от 6 до 16 пъти. Подлец. А ние се бориме от по по лани с кураНа вируса. Нашите персоналки останаха без ръце и крака да гонят и залавят пустия му *** вируса