След шума, който се вдигнал, държавната земя нямало да се продаде

Схемата била направена много интелигентно
Обновена: 1 дек 2023 21:22 | 1 дек 2023 20:37, Камелия Цветанова
27
След шума, който се вдигнал, държавната земя нямало да се продаде
Снимка: Pixabay

Paздeля ли ce Бългapия c 20% oт дъpжaвния пoзeмлeн фoнд? Toзи въпpoc пpeдизвиĸa пopeдния тpyc oĸoлo пpoeĸтa зa Бюджeт 2024, ĸoйтo бeшe пpeдcтaвeн в дeтaйли в ĸpaя нa минaлaтa ceдмицa.

"Не за първи път земята предизвика интерес. Това е ограничен ресурс, за който е сигурно, че винаги носи доходност, винаги ще му се повишава цената и структурата на земеделието е такава. Инвестициите в земя са винаги интересни. Рано или късно се появяват интереси по отношението на земята. Всеки път става доста тихомълком, всеки път става между редовете, всеки път някой се оправдава, че не е разбрал, но тук има реални факти", каза бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Твърди се, че държавата се готви да продаде 700 000 дка обработваеми земи.

"700 000 са, защото това е свободната земя - тази, която не е ангажирана с краткосрочни и дългосрочни договори. Тя не е дадена на държавата на земеделци, животновъди и т.н., това е земя, която след приемането на държавния бюджет, то може да започне процедура по нейната продажба", допълни Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него след шума, който се вдигна, никой няма да смее да продаде тази земя.

"Това е много интелигентна схема. Всички факти са много точни, защо 340 млн.? Когато разделим 700 000 дка на сумата на сумата 340 млн. - излиза една много малка сума. Тук е пресметната и другата част от закона, а тя е следната, че когато продаваш държавни земи, трябва 60% от продажната стойност да е в компенсаторни бонове. Все тази кой е поръчителят на тази схема. Въпросът е, че той не е виновен", категоричен е бившият служебен министър.

Гечев е на мнение, че финансовият министър Асен Василев има водеща роля в цялата схема.

"Протестите на земеделците бяха предвидими, тази година е много тежка, особено откакто е войната в Украйна. Земеделците у нас получават по-малко пари, отколкото западните ни съседи. Протестиращите искат догодина да има украинска помощ, което на този етап не е възможно. Земеделието не е бързо оборотна стока", добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: земяГенев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Левски преди 4 месеца
Те са я продали вече, за нищо не се използва, сега просто трябва да я вземат на безценица. Също като топлоелектроцентралите ни, газопровод, АЕЦ, мини за въглища. Снабдяващи системи, електичество, вода, пътища... всичко е продадено, питайте батето, той знае.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
кирюхата дет се декларира като канадец явно вече се гнуси от АсанКалпазан дет мърсувааналносмъжепедеррасеткически му е подметнал некой керестлия и Асан лоп та лоп и лопнал месото до половина, а очите му лъскали, светели и скърцал на два неизвадени мъдреца. За договяряна на продажбата за 2025 едно 25 години аналензатвор на сливенско месо ше му додеанлнодобре
17
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълни глупости, не знам кой още се връзва на това. Да продадеш толкова земя в днешно време си е политическо самоубийство. Никога в бюджета не е посочено, че земя ще се продава, ама мафията си атакува, иска си властта.
16
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 4 месеца
Земята си е земя.. тя е в България. Едно време комунистите как си я взеха набързо обратно. Променят закона и си в изкупуват на символични цени. Одържавяване. Освен това ако сложат данък на земеделската земя много бързо цените ще паднат. Което е правилно.. като искаш земя ще я работиш
15
1
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 4 месеца
До Анонимен Защо само на чужденец бе Анонимен. Ми Пеевски, Доган, Черепа, И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ КАТО ТЯХ....Да купуват, а ти бачкй с трактора и ори.....Не се ли сещаш че и ти можеш да я ползваш и то без пари защото ще произвеждаш.....Абе защи ли пиша и аз....
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който продаде и метър Българска земя на чужденец, да се разстрелва без съд и присъда.
13
1
 
18
 
! Отговори
ДИМЪТ ОТ ОГЪНЯ преди 4 месеца
АСЕНЧО, ДА НЕ СЕ ПРАВИШ НА НЕВИННА ДЕВИЦА!!...
12
2
 
12
 
! Отговори
Бебо преди 4 месеца
Послепис: Земята ще я продадат и няма да разберем кога, как, кой....Няма да разберем защото сме п,р..о..с..ти, но след години ще ревем, но " няма да ревеш, *** в СИТИ КЕШ". Как смееее....стадооооо. След 10 минути ще ми изтрият коментара. Който чел - чел.
11
2
 
5
 
! Отговори
Бебо преди 4 месеца
До до 8Държавна земя не трябва да се продава. Ако го направят аз ще протестирам до края на живота си. Репликирам " до 8 ": Не намесвай американци, украинци и други. Взамай си парите от който ти ги дава и се прави че пишеш в негова подкрепа. Едва ли ще разбереш по говора кой е украинец, кой е руснак, а едва ли ще разбереш - американец ли е или чукче. Ако пък искаш може да започнеш да четеш история /ама задълбочено / и да мислиш / ако не ти е трудно /. Жив и здрав.83673
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Предлагам 11 - Имаше един филм по сценарий на Богомил Райнов - Един наивник на средна възраст. Извинявам се, ако не е тая възрастта, не го пиша, за да обидя някого. Просто, вЕрно ли мислиш, че някой нещо ще даде за наш,те политици? Само ние можем да си гледаме, търпим и отглеждаме.
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асен Василев е престъпник и предател, всъщност последното може и да не е вярно, защото не е и българин.
8
1
 
23
 
! Отговори
Предлагам преди 4 месеца
Предлагам да продадем политиците си. Да организираме търг с невъзвращаем депозит и оглед. Щом са толкова готяни и могат всичко - да ги купят. Имаме много, и понеже са готяни - ще вземем повече пари за тях.
7
1
 
24
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Ако на всеки бюджет продават по 700 000 дка,след 10 г.държавата може да е с друго име( продадена)
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никога,на никого не трябва да се продава държавна земеделска земя!Под аренда може,но не и продажба,особено на чужденци!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голяма работа като има шум, дето се вика кучетата лаят кервана си върви, Пеевски си краде, а Асен му помага!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тъкмо си помислих,че в нашата изстрадала държавица вече абсолютно всичко е окрадено и опоскано,но не би,явно старата максима,че докато има държава ще има какво да се краде е в пълна сила ...
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе има още за крадене останало в държавата, а щом има нещо за крадене ще се намери и някой да го открадне!
2
4
 
25
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Това е и схемата Украйна. Продава се земята, след това почваме да воюваме за земите си.
1
1
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Украйна е напред от нас :) Продайте я, ние ще воюваме за нея. Колкото повече пишете тия статии, толкова повече съм навит да воювам за земята си!!!!