Светът не може да поддържа две войни, върви се към разделение

Чистенето на складове е "мечешка услуга", смятат проф. Валерий Тодоров и доц. Искрен Иванов
107

Президентът Румен Радев наложи вето върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Вицепремиерът Мария Габриел пък заяви, че предстои да бъде изработена нова национална стратегия за външната политика на България. Ще мине ли ветото?

"Трябва да се изясни дали ще предоставим всички машини. Трябваше да се даде и оценка на състоянието, за да преценят какво даваме. Възникват и извънредни ситуации, военните често пъти с тази техника помагат в бедстващите райони. След като частници могат да изкупуват бракувана техника и да я приспособяват за тези цели, вероятно може и част от тези бронетранспортьори. Ако не гарантираме една минимум сигурност, разбирана като гражданска и военна, не бива да тръгваме смело напред", коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов пък съзря в политическото противопоставяне и доза пиар.

"Става въпрос от една страна за война, която се води между президент и правителство. От друга страна - противопоставяне между президента Радев и военния министър Тодор Тагарев. Преди всичко трябва да видим обективно каква е нашата потребност от тази техника. Сигурността няма как да бъде гарантирана с политически пиар", категоричен е доц. Иванов.

България е един от най-големите донори на техника и ресурси за Украйна, изключвайки САЩ, подчерта още експертът.

"Следваме американската политика. Това влияе и върху публичния дебат, и върху политическия дебат. Опасенията, че не сме използвали дълго време тези машини не трябва да ни успокоява. И самото НАТО дълго време смяташе, че тези оръжия, които имат в складовете, няма да влязат в потреба", уточни доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът му заяви, че войната не трябва да се разглежда като чистене на складовете, защото това е "мечешка услуга".

"Светът не може да поддържа две войни. Капацитетът на военната индустрия не стига. Много от държавите реагират резервирано на призивите на Украйна", добави проф. Тодоров.

Русия си връща инициативата на бойното поле и това се дължи на факта, че Северна Корея е "изляла" около 1 млн. боеприпаси в руската отбранителна индустрия от една страна, а от друга - Русия е върнала стратегия от Втората световна война, твърди експертът.

Гостите са на мнение, че се върви към разделение на Украйна.

"Преговори се водят и зад гърба на президента Зеленски", добави проф. Тодоров. Той добави, че делът на България в световната сигурност отслабва на  фона на отслабващата ни "военна мощ".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До генерал смърт ... Aбе чета ви тука ,няколко човека и ума ми не го побира ? Без да съм фен на Русия и Путин не разбирам , толкова ли ви е умствения потенциал , или ви плащат да пишете подобни щуротии ? Как въобще здрав разсъдък може да си помисли че Русия , най - голямата ядрена сила може да бъде победена с война , и то от кого , ... от някаква нео нацистка клика , не от някаква развита държава ?
96
1
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
След срещата в Катар, Русия ще освободи шест украински деца. Също като Хамас.
95
1
 
4
 
! Отговори
Баба чичолина преди 4 месеца
Мечка не дели заек с вълци.
94
2
 
1
 
! Отговори
Глупости преди 4 месеца
СВЕТА ИЗКАРА ЦЕЛАТА ПСВ И ВСВ ....СЕГА ЩЯЛ ДА ФАЛИРА....ха,ха,хаааааааа....Я , СТИГА ЛЪЖИ!
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 68. Самоче има много хора които и помнят. А градовете си изглеждаха съвсем нормално за времето си. Чисти и подредени. Защо не вземеш да сравнително днешния Париж например с този от преди 35 години.
92
0
 
14
 
! Отговори
33 преди 4 месеца
А защо "светът" поддържа 2 войни?!? Светът не се ли стреми към мир? Очевадно НЕ, поне докогато гигантите във военната промишленост печелят огромни суми от убиването на хора. Всяка седмица правителството на САЩ праща доклади в парламента - колко е печалбата от продажбата на оръжие за Украйна и Израел.
91
1
 
29
 
! Отговори
КИРО преди 4 месеца
Бля, бля, а Украйна ще бъде такава, каквато руснаците решат. Никой не смее открито да го признае. А нашите марионетки като Магарев са ясни. За съд са.
90
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така или иначе Украйна и запада който потдържа войната ще катастрофират и сегашните управници ще се изнижат по терлички - не бяхме ние.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 56 - УЧАСТВАЛИ, не инициирали. Ако правиш разлика...
88
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен,к.90 Пеевски е обзет от порив ежедневно да дава изявления, указания, да иска от МС иформация и да взема решения, дори ако никой не му ги иска или са неизпълними. Експрезидентите Първанов и Плевнелиев са във възторг от Пеевски и го нарекоха най-достойният политик на нашето време. П.Стоянов е по-сдържан и не дава оценка. А Пеевски 'оправи' Руската църква в столицата, преноса на природен газ през България, задръжката на срока на подаване на руски нефт към НХК и сега драпа за премиер.
87
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То ест войната в Украйна се поддържа? Ами да спрем да я поддържаме за да няма война...
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези, които искат да управляват, но са некадърни или не желаят да са на 'топа на устата', станаха депутати и размахвайки лозунга, че България е парламентарна, а не президентска държава, непрекъснато се бъркат в работата на МС и искат ежеседмичен отчет от премиера.ББ, докато беше премиер на РБ, идваше да се отчита по 1-2 пъти годишно, заявявайки, че той е натоварен с работа, а не безделничи в НС.Сега пъчи шкембето и иска ежеседмиче отчет от МС. Ако това не стане,плаши с вот на недоверие.
85
1
 
12
 
! Отговори
смешко преди 4 месеца
Кога всички тези екземпляри станаха академици, професори, доценти по нещо си, без да разберем и без никаква файда за страната!? Чудя се за какъв ли принос към науката, обществото и/ или икономиката са били наградени с тези титли!?
84
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много са смешни русофилите докато се опитват да аргументират войната на Путин чрез техните спомени колко добре било по времето на соца.
83
0
 
19
 
! Отговори
Сагата продължава преди 4 месеца
Европрислужниците пак яхнали розовите лгбт еднорози в атака защитават доброто във вселената срещу дарт путиейдър.
82
0
 
15
 
! Отговори
мдамм преди 4 месеца
скоро във Венецуела ще започне 3-та. А какво правим с другите 30-40 военни преврати и постоянни войни в Африка? Ааа, да, там на никой не му дреме.
81
20
 
5
 
! Отговори
Факти преди 4 месеца
Ако руската армия не беше сбирщина от алкохолици, затворници и наемници, нямаше да си говорим по тая тема. Какъвто им е президента, такава и държавата.
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колкото до тоя директор на балет, Валери, такива трябва да бъдат изобличавани публично и да бъдат съдени за разпространяване на лъжи.
79
21
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Европа и САЩ имат само една игра, след като войната е започнала - да положат всички усилия за разгромяване на агресора, Фашиска Просия.
78
1
 
22
 
! Отговори
Добро уто преди 4 месеца
Европа и НАТО се събудиха и откриха, че краката са им отвити, а оттам и студени...