Василев: Всички действия на Асен и Кирил бяха да не влизаме в Еврозоната

Все още няма конкретна опасност от финансова криза
38

"Отдавна можеше да сме влезли в Еврозоната заедно с Хърватия. Ако бяхме влезли, щяхме да видим, че няма висока инфлация, само позитиви има. Сега гледаме успеха на Хърватия по телевизията, а ние загиваме в средата на Балканите", заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

"От самото начало всички действия на Асен и Кирил бяха да не влизаме в Еврозоната и да го отлагаме. От средата на 2021 г. досега за седми път приемаме бюджет, актуализации, закъснели бюджети. Всички са в посока популизъм, харчене, дефицит и дългове. Асен и Кирил първо бяха против Еврозоната, отложиха за 2024 г., после отложиха втори път за 2025 г. Ако ни приемат в Еврозоната, ще бъде по милост и по измъчен начин", смята бившият министър на икономиката.

Николай Василев изобщо не приема 3% дефицит като цел, а по думите му това е провал.

"Трябваше да има излишък от 1%. Има всички икономически условия да няма дефицити, а да има излишъци", категоричен бе гостът.

Според него в бюджета е можело да бъдат орязани разходи за държавната администрация, както и в други направления.

"Населението намалява всяка година драматично. Държавната администрация продължава да се увеличава и тази година. Защо? Това е отражение на липсата на всякакво желание и умения за реформи в държавата. Концесиите - всички големи инфраструктурни обекти може и трябва да бъдат построени на концесия. Тогава големите инвестиции ще дойдат от частния сектор, вероятно от големи чужди инвеститори. Ще има по-бързи строежи и много спестени капиталови разходи. Трето - по-малки субсидии. През 2022 г. дадохме 10 млрд. лв. само за ток. Това е абсурд, не е пазарна икономика. Четвърто - нереформираните социални системи, които поглъщат все по-големи социални разходи с цената на големи дефицити. Нашите деца, родени или не, ще плащат все повече - десетки милиарди. Много от тях ще изберат да не живеят в България", заяви Василев.

По думите му в момента дългът на страната ни е 42 млрд., до края на следващата година ще доближи 49 млрд., а до края на този мандат - 70 млрд. Лихвите ще бъдат 5%, а може и повече. Според Василев все още няма конкретна опасност от финансова криза, но е въпрос на време нещата да станат по-лоши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Николай Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И този мошеник се появи да дави акъли,които изобщо не са за доброто на България! Този,заедно с Миленчо ощетиха държавата ни с едни милиарди,като направиха далавера с превъртането на държавдния дълг! В главата му са само концесии,приватизации,разграбване на държавните активи,геноцид над народа и затриване на РОДИНАТА ни! Заедно с крадеца от Мадрид тези раздадоха за жълти стотинки активи за милиарди! Да се скрие и повече не ни го показвайте! Помним кой е и какъв точно крадец е!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Муки, не се бъркай!
26
0
 
0
 
! Отговори
Joko преди 2 месеца
Вместо да плюете , ЯЖТЕ БАНАНИ ! Сега ги има бол 1 1 1
25
2
 
5
 
! Отговори
777 преди 2 месеца
Добре де, като толкова знаеш, когато беше на власт, защо не ги реализира тези политики? Само дрънкате, кое как трябвало да се направи, а никой не го прави. Я се скрии бе!Всичките сте един отбор, крадци и некадърници!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Населението намаля с една трета, от 9 на 6 милиона. Партийните представители в Партийното събрание да се намалят с една трета - от 240 на 160.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Евродоходите и Евроданъците кога ще влезем? Либертарианският лумппенн едно си знае, едно си бае.
22
5
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 2 месеца
Каква е разликата между "малкият мук", "простото киро" и "опуленият асенча"? Ами май никаква. И тримата са от един "обор"(не оТбор), и папкат от една хранилка. Както се казва: Хвани единият, удари другия!
21
3
 
4
 
! Отговори
Тоя Микимаус преди 2 месеца
И жена му имат някаква обща фирма с Алексей Петров
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Впрочем, намаляването на населението + новите им технологии + безприкословното изпълнение на нарежданията на Брюксел са възможсност да си съкратим парламента до 60 души. Няма никакъв смисъл нито от 240, нито от 120.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако е така, както пише в заглавието - сори, ама не сме разбрали! В еврозоната - защо? А Шенген - защо? Това са още два повода, от Брюксел да ни казват какво трябва да изпълним и до какъв краен срок. Срещу кого да действаме, кого да подкрепим. Всичко това, защото сме гледали някакви успехи на Хърватия по телевизията. Ама Василев какво има предвид под "успехи" - не знаем. Има само едно "предимство" - после няма излизане от ЕС. Пък и не сме Великобритания.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
к -л о у н!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колчо ходи да кензаш другаде. С вашия Руски Цар сте за нафталина!
16
2
 
9
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
Ти ли си най големия умник,много ти се иска да се провалятм алко джуже,но няма да се случи да ти стане ясно,а и никой не бърза да влиза в Еврозоната с такъв срамен парламент !!!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма логика толкова много администрация, при положение че навлязат технологиите и изкуствения интелект. Прав е. Така или иначе, може и по-късно, но ще се намали няколко пъти. Просто няма да има нужда.
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хари потър пак излезе от нафталина и сее оценки. Видяхме ви политиката и на ндсв и на аверите ти от герб нах вече. Бюджетни излишъци, постни пици и аборигентски заплати. И накрая на годината милярдите от излишъци бам раздавай на нашите фирми ударно и безпроципно. Поне сега заплатите и пенсиите вървят нагоре. Кокорчо може да е всякъв, ама го каза най добре. С африкаски заплати няма как да станем европейска държава.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 14 Глупости . Индия е затънала в дългове държава . Все пак Индия е най голямата демокрация в света . Как можа да си помислиш че има финансова дисциплина ? По принцип има разни измамни схеми при които може да се печели от дълг и то добре като например Япония но има и рискове .
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никито, колко пъти ще си повтаряш африканските икономически съвети? Бегай в Африка да съветваш някой африкански сатрап. В Индия практикуват твоите съвети, резултатът е Държава-сметище.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой никога не е действувал за влизане в Еврозоната. Не ми се криви на мамуна.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма как Царската партия на Василев, която назначи за премиер мутра от ИПОН да влезе в Шенген. Държавата ни върви към третия свят, ниско интелигенти управляват инженери и професионалисти занаятчии. Не става, хората не "пасат трева".
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe!