Зарица Динкова: Бъдещето на туризма е по-зелено

Тя присъства на COP28 в Дубай
9 дек 2023 15:45, Нели Христова
35
Зарица Динкова: Бъдещето на туризма е по-зелено
Снимка: БГНЕС

Адаптацията спрямо климатичните промени е гаранция за повече конкурентоспособност в съвременния туризъм. Това заяви министър Зарица Динкова в панелната дискусия на COP28 в Дубай, ОАЕ.

"Ние всички трябва да насочим усилията си в тази посока, защото България има всички предпоставки да се превърне в привлекателна устойчива дестинация", подчерта министър Динкова.

Страната ни вече отбеляза значителен напредък в тази посока, допълни министър Динкова. През 2023 г. 21 български плажа и 1 яхтено пристанище са удостоени със световния стандарт "Син флаг", една от най-признатите доброволни награди в света за плажове, яхтени пристанища и лодки за устойчив туризъм. Освен това 11 български хотела са отличени със сертификат "Зелен ключ" – водещият стандарт за високи постижения в областта на екологичната отговорност и устойчивото функциониране в туристическата индустрия. Тя даде добър пример с един от водещите български курорти Албена, който е представен като най-добра практика за управление на отпадъците, местни храни и възобновяема енергия.

По думите на министър Динкова възможностите за интерактивно представяне на подводното културно наследство на Черно море за създаване на разнообразна туристическа оферта и устойчиво използване на културното наследство са огромни.

"Бъдещето на туризма е по-зелено, по-иновативно, по-устойчиво и по-приобщаващо. Нашият основен приоритет е да развиваме и популяризираме България като предпочитана дестинация за устойчив целогодишен туризъм – това не може да стане без да опазваме нашето Черноморие. По-важното е, че това не може да стане без да се развиваме в синхрон и с уважение към природата около нас", каза още министър Динкова, цитирана от пресслужбата на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Козяк преди 4 месеца
Абе ей това е място за военоморски бази , къв туризъм искате долни роби! Козирувайте на чичо САМ !
29
2
 
5
 
! Отговори
Сатир преди 4 месеца
Тая грешка продължава да изумява с простотия.
28
2
 
6
 
! Отговори
Руса и ресурсна, преди 4 месеца
тази не различава сухоземна от водна костенурка, а се изказва по зелени теми, моля да не публикувате *** мисли и разсъждения за теми от които не разбира, какво прави това същество там?!
27
1
 
8
 
! Отговори
Далай Лама преди 4 месеца
Бъдещето на туризма в България изгоря на зелено ! В зелено е самият мозък на мини-стервата Зарица. Всичко е зелено в България ! В зелено са и сметките на народните избраници и управници.
26
1
 
8
 
! Отговори
На Динко Зарицата преди 4 месеца
Ей, чшъъъ! Хотелиерчетата! Само палатки, вингвами, юрти и одаи по Черноморието! Че иначе ще ни паднат цените на тристайните хралупи в Греция!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важното децата на Копийкен остават вдовици и ергени по фамилията ще ги познаят!
24
1
 
8
 
! Отговори
Балкантурист преди 4 месеца
Само калинки в това министертво, имаше един наистина много кадърен министър Илин Димитров), човек от бранша чийто трудов стаж изцяло е в туризма.
23
3
 
12
 
! Отговори
поредните простотии преди 4 месеца
Туризмът в България няма бъдеще заради такива кухи ***, като тази и алчни собственици в бранша. Превърнахте прекрасната ни страна с красива природа, благодатен климат и безценно културно и историческо наследство в клоака. Седнала да ми говори за бъдеще!? А пияната украинка ни се хили в лицата с джипа в дюните!
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще наливате още бетон по кафявоморието и планините, ама оцветен в зелено. Разбрах.
21
2
 
16
 
! Отговори
Бла Бла Бла преди 4 месеца
Празни приказки каката да оправдае командировъчните за пътешествието за сметка на българските данъкоплатци.! Какъв туризъм като няма никаква инфраструктура. Персоналът е груб, нелюбезен, гаври се с клиентите. Музеите в повечето провинциални градове не работят събота и неделя.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Става, за нас свобода, за вас... Демокрацията ще пребъде. Sorry
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зелена глава тъй приказва
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На света му трябва "Зелена революция", а не "Зелена сделка" . Добре, че българите никой не ги пита за нищо. В болшинство, българите са вредни за природата, изберете природата, хора, колкото искаш.
17
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вижте сега, повечето хора живеем добре и си ценим демокрацията. Или свиквайте или, се разкарайте от тука
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зелен ти мозъка.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бъдещето на туризма е като бъдещето на демокрацията в България . От 9 милиона на 6 милиона . Еее демократичното светло бъдеще дойде ! Честито на май.мунките с бананите . Същото бъдеще го чака и туризма . Бъдеще в България винаги е имало само за държавнохраненизма . Ние сме народ от ,,десни,, които като захапят държавна ясла искат тя да е доживотна като през комунизма . Народ от Десни комунисти :))) Справка Надето Михайлова ген Атанасов идруги знайни и незнайни десни комунисти :)))
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
* и тока
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато държавата плаща за украинците, други туристи не ми трябват, особено българи. Държавата ми плаща и така. Браво на правителството.
12
0
 
9
 
! Отговори
До5 преди 4 месеца
То сега няма динозаври но и голяма растителност няма само голи баири всичко изсякоха алчните крадци
11
1
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 4 месеца
Това " интелигентното" пак с ботушите ли отиде до Дубай