Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ

Този път трябвало да се подпише коалиционно споразумение
Обновена: 3 апр 2024 20:31 | 3 апр 2024 20:26, Камелия Цветанова
65
Румен Христов: След изборите ГЕРБ-СДС ще води преговори с ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

След изборите ГЕРБ-СДС отново ще води преговори с ПП-ДБ. Необходимо е този път да се сформира коалиционно споразумение между политическите сили, което да има ясно определени срокове. Това заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако погледнем манталитета на българина, той е свикнал да постига нещата по трудния начин. Очевидно е, че сега не можахме да изградим доверието, което трябва да има едно мнозинство, подкрепящо управляващото правителство и от тази гледна точка, когато не можеш да постигнеш съгласие, какво правиш? Питаш избирателите те по какъв начин ще те подредят в следващия парламент и пак започва трудното. Търсенето на допирни точки за едно проевропейско управление", каза Христов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи причината за липсата на коалиционно споразумение, се крие в ПП-ДБ. В следващите преговори обаче ГЕРБ-СДС ще настояват за такова с описани срокове за определени реформи.

"Още от самото начало многократно обяснявахме каква е европейската практика, какъв е европейският път, как се постъпва там, как се записват реформите, които трябва да бъдат извършени, какви са сроковете, кой ще ги извърши. Това, страхувайки ПП-ДБ, да не накърнят на авторитета си, влизайки в едно такова коалиционно споразумение с ГЕРБ и ДПС, на чиито гръб те пораснаха като политическа формация, не им позволи да го подпишат", отбеляза председателят на СДС.

Според него влизането в коалиция с ДПС, не е добра идея.

"Създаването на правителство с една много креслива опозиция, не знам дали е най-доброто. Те ако имат 121 мандата или успеят да направят правителство на малцинството, няма проблем да управляват, а ние да бъдем в опозиция", подчерта Христов.

Той бе категоричен, че нито ГЕРБ, нито СДС са предлагали кадри за министри в служебното правителство на Димитър Главчев.

"Отговорността е негова, президентът също заяви, че няма да има намеса. Що се отнася до това дали ще останат министри е въпрос на избор на Главчев. Аз имам дълбоки резерви към тези, които подписаха декларация, че не желаят да участват в правителство на Габриел. Как не искаш да участваш в правителство на Габриел, а искаш да участваш в правителство на Главчев? Какво се промени за две седмици", попита Румен Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: румен христов
Още от Политика
Депутат от БСП чака много сериозни "пазарлъци" след изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Дкд преди 1 седмица
Тоз от 30г. Обикаля като цветарка насам натам... няма отърване а искаме нещо да се промени
56
1
 
1
 
! Отговори
Курдо Колянов преди 3 седмици
Тоя артефакт къде се слага и той барабар Петко с мъжете ?! След изборите ще е ГЕРБ-ДПС и неговият файтон съвсем ще е дал фира ...
55
0
 
3
 
! Отговори
На снимката : преди 3 седмици
Вампирседера3т изпълзял от криптата... И говори?!?!? ГнYсн0!
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СДС са само история за съжаление
53
0
 
6
 
! Отговори
Карл Бенц преди 3 седмици
СДС съществува, за да седнат Румен Христов до Бойко , а Александър Йорданов в Брюксел!Какво беше СДС, а какво стана!
52
1
 
6
 
! Отговори
Да бе! преди 3 седмици
Румене, по-бързо преговаряйте, защото догодина след края на войната, ще бъдете пометени от политическата сцена и съдени за национално предателство...
51
0
 
4
 
! Отговори
Дам... преди 3 седмици
Ако това наистина стане, то значи циркът ще продължи като сглобка 2 и тези поредни извънредни избори ще се окажат напълно безсмислени. И после пак се чудете защо мнозинството не желае да гласува!
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПП може да не влезне, а Възраждане ще са първа сила. ГЕРБ 5%.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преговори изобщо няма да има. Театрото на посолството се разиграва още от времето когато Прокопиев беше консул в Канада и бутна на тиквата плевнелиев и секретарката му захариева. После тиквата направи чехлю президфнт а секретарката му какво ли не, даже външен министър. А когато Прокопиев я пробута нямаше даже ден стаж. Реално в България цари мутрофашизъм под натиск отвън.
48
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Трябва за се гласува масово против -герб , пп ясно еА този приватизатор да изчезне с-200 след изборитв
47
2
 
7
 
! Отговори
black metal преди 3 седмици
ГЕРБКП- СтАни Да сЕдна са изключително добра комбинация. Нещо като "фАни единия, па Удари другия"...
46
0
 
8
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 3 седмици
Тук Корнелия беше права, като каза: защо отиваме на избори след като отново ще имаме същата Сглобка;))) Ами, изборите са, за да се получи по-дбра Сглобка, например ППДБ да паднат като проценти и като нема де да одат да станат Патерица на ГЕРБ-СДС-ДПС. А СДС не съществива като парламентарно представена сила, вие знаете, че те без ГЕРБ не знам дали хващаха 1%! А чрез ГЕРБ те решават съдбините на хората! Това е Престъпление, не Политика! Този Христов няма право въобще да се обажда. Той е г-н Никой
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коалиция ГЕРБ-ДПС работи
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коалиция ГЕРБ-ДПС паботи
43
2
 
10
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 3 седмици
Аха! А Харакиро крещеше по митингите че няма да направят коалиция с ГРОБ... След вас гилзи трябва да има!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мутри,сбогом ! Няма вече Жипко Бибивков !!
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ са като ветропоказател. Създават Турски поток за да угодят на Путин, а сега стават най-големи "атлантици". На където вятъра, натам и те. Сега се готвят да станат "тръмписти".
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този път ППДБ няма да правят "сглобка" без да се приеме тяхната програма на 100%, без компромиси. Ще се отиде на опозиция, независимо от изборните резултати и от разни "атлантически мнозинства". Какво "атлантическо мнозинство" може да правиш с откровени конформисти и манипулатори. Вътрешна информация.
39
3
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 3 седмици
А, и ти си бил от лакеите на Брюкселските комисари на акушерката Урсула фон дер Гобелс и гимнастичката 360 градуса а ла Бербок!!! -))) Опре ли до фактология с цифри и почвате да "хълцате"!
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До маалатъ Така по може. Но често хората мислят едно, второ, а то става трето.