Сихре завърши с експлозия от вкусове

Над 21 хил. души посетиха изложението и паралелно провеждащите се събития за храни и напитки
18 ное 2016 08:50, Екип на Dnes.bg
Сихре завърши с експлозия от вкусове

Сихре. Виталността на един град може да се определи и по броя изложения, които могат да се посетят. Ако се замислим, тези специални събития са известни навсякъде по света както със създаването на положителни връзки между компании и посетители, така и с възможността да забавляват и да демонстрират нови тенденции.

Преди броени дни в София се проведе подобно събитие, което събра на едно място кулинарни, кафе и хорека специалисти в Интер Експо Център.

16-ото издание  на Сихре се превърна в гастрономически  фестивал, където гостите можеха  да опитат от кулинарните творения  на шеф-готвачи от Швеция, Холандия, Япония, Италия, САЩ, България и да  опитат кафе, носител на световна  награда. За магичната атмосфера  на изложението допринесоха и  две състезания за баристи  и за професионални кулинари.

За да вдъхновява изграждащите се готвачи

В рамките на Сихре стартира нов кулинарен форум - Gastronomix, който даде заявка, че ще образова, вдъхновява и поощрява изграждащите се готвачи и други професионалисти в ресторантьорството. 

"Надяваме се Gastronomix да се наложи като място, което задава последните световни кулинарни тенденции на родна земя и като международно събитие, което популяризира българската кухня, българските шеф-готвачи и добрите ресторанти", каза шеф-готвачът Андре Токев, който е един от организаторите от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Сред лекторите тази година бяха Йонас Лундгрен от Швеция, Ян Сминк и Майк ван Бокховен от Холандия, Язуюки Кониши и Кейджи Сайки от Япония, Роберто дал Сено от Италия, Луис Спост от САЩ и от българска страна Димо Димов, Андре Токев, Милен Панев, Алекс Иванчев, Борислав Екзархов, Ради Стамболов, Елица Божинова, Йоана Петрова, Никол Цветанова, Юрий Балталийски и Йордан Дъбов.

Освен Gastronomix в дните на Сихре се проведе и кулинарно състезание за UniChef, организирано от Unilever Food Solutions. Надпреварата беше разделена в две категории - за професионални готвачи и за ученици от гимназии и техникуми с кулинарен профил.

Победител в категорията за ученици е Христо Фильов, Антонио Иванов грабна първо място сред професионалните готвачи.

Кафе от друго измерение

Флорални нотки, лимон, грозде, зелена ябълка и жасмин можеха да се усетят в аромата на гватемалското кафе заело второ място на световното състезание Cup of Excellencе 2016, което беше представено на Сихре от Асоциацията на българските баристи в лицето на кафе експерта Йордан Дъбов. Освен за качествата на ароматното съкровище Дъбов проведе и редица демонстрации за това как да приготвим най-добре ободряващата напитка вкъщи.

Междувременно 10-те от най-добрите български баристи премериха сили в кафе-състезание от мрежата на Националния италиански институт за еспресо (Instituto Nationale Espresso Italiano - INEI), което се проведе за първи път в България.

След оспорвана битка победител стана бариста Николай Григоров, който ще представлява страната ни на Световното първенство за баристи в Италия през 2017 г.

Изложението Сихре се провежда паралелно с международните изложения за храни и напитки Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд & Дринк.

Тази година изложенията достигнаха рекордните 420 компании и бяха посетени от над 21 хил. души. За първа година Българската стопанска камара, Интер Експо Център и най-голямата информационна мрежа на ЕК в подкрепа на малкия и средния бизнес Enterprise Europe Network организираха и двустранни бизнес срещи. Повече от 200 срещи на 120 компании от 16 държави бяха осъществени за един ден, което превърна събитието в най-мащабното в страната.


Още по темата: СИХРЕИЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации