Teва обявява стратегическа инвестиция от $42 млн.в нова модерна производствена мощност за лекарства в Дупница

Teва инвестира 1 милиард долара в производството на лекарства в цяла Европа
Спонсорирано съдържание | 23 юни 2021 15:16, Александър Попов
Teва обявява стратегическа инвестиция от $42 млн.в нова модерна производствена мощност за лекарства в Дупница

Тева Фармасютикълс обявява днес стратегическа инвестиция от 42 милиона долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства в Дупница, България. Новото съоръжение ще бъде допълнение към съществуващата площадка на Teva, значително увеличавайки капацитета с над 800 милиона таблетки/капсули годишно и създавайки  около 70 нови работни места.

Новият производствен обект в Дупница е част от цялостната планирана инвестиционна програма на Teva в цяла Европа през следващите 5 години, включваща нов глобален център за производство на биофармацевтични продукти в Улм, Германия и увеличаване на производствения капацитет в Сарагоса, Испания. В момента Тева произвежда 96% от своето европейско лекарствено портфолио в 15 страни в цяла Европа и е един от водещите производители на генерични лекарства в световен мащаб.

Ръководството на Teва, служители и гости присъстваха на церемонията по първа копка.

"В тази много специална година, когато Teva празнува своята 120-годишнина, имаме удоволствието да започнем изграждането на това ново производствено съоръжение от световна класа в Дупница. Заводът в Дупница е важна част от глобалната производствена мрежа на Tева ”, каза Себастиен Рош, Старши вице президент, Производство на твърди вещества и доставки, Тева Фармасютикълс. „Новото производствено съоръжение значително ще увеличи производствения капацитет на завода с приблизително 800M таблетки/капсули, подкрепящо нашата мисия да бъдем световен лидер в генеричните продукти и биофармацевтиците, подобрявайки живота на пациентите. Новото ни съоръжение в Дупница представлява важно допълнение към глобалната производствена мрежа на Тева, която днес се състои от приблизително 24 000 служители в почти 60 производствени обекта по целия свят. Заедно ние доставяме важни лекарства за повече от 200 милиона пациенти всеки ден с безкомпромисен ангажимент за качество и съответствие", добави г-н Рош.

Търговското производство се планира да започне в края на 2023 г., след като съоръжението бъде одобрено от съответните регулаторни агенции.

„Този ​​нов и вълнуващ строителен проект очевидно е положително развитие за Teва, нашия екип в България и пациентите, които са в центъра на нашето внимание. Чрез тази инициатива ще разширим допълнително мащаба, с който нашата компания работи в България и по-специално в Дупница. Тази инвестиция е глас на доверие към нашия екип в Дупница, нашия доказан опит, силните ни възможности и професионализма на нашите служители тук. Освен това, проектът е изключително важен за град Дупница и ще позволи на Teва да продължи да бъде голям и доказан работодател в региона - осигуряващ работна среда с възможности за развитие на много талантливи хора, които живеят в града и региона", коментира Гади Мукомолов, Изп. Директор на завода на Тева в Дупница.

За Тева

Тева Фармасютикълс разработва и произвежда лекарства за подобряване на живота на хората повече от век. Ние сме глобален лидер в генеричните и иновативни лекарства с портфолио, състоящо се от над 35 000 продукта в почти всяка терапевтична област. Около 200 милиона души по света приемат лекарство на Teва всеки ден и се обслужват от една от най-големите вериги за доставки във фармацевтичната индустрия. Заедно с утвърденото ни присъствие в генеричните продукти, имаме значителни иновативни изследвания и операции, подкрепящи нарастващото ни портфолио от специализирани и биофармацевтични продукти. Научете повече на www.tevapharm.com.

За завода на Тева в Дупница, България

„Балканфарма” АД в Дупница (юридическото наименование на производствения завод) е собственост на най-големия производител на генерични лекарства в света Teva Pharmaceutical Industries Ltd., след придобиването на Actavis от Teva през август 2016 г. Заводът на Teva в Дупница е лицензиран от Българската агенция по лекарствата (ИАЛ), валиден за страните от Европейския съюз, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), регулаторните агенции на Австралия (TGA), Бразилия (ANVISA), Южна Африка (MCC), Турция , Русия, Канада и други. Продукцията се реализира в над 70 страни в Европа, Северна и Южна Америка, Канада, Азия, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия. В резултат на мащабна инвестиционна програма през последните 15 години, заводът в Дупница е един от най-модерните фармацевтични заводи в Европа за производство на твърди лекарствени форми.

За Тева в България

В България икономическото въздействие на Teва през 2020 г. включва подкрепа за над 9 500 работни места на пълен работен ден; принос от 1,4 милиарда лева (831 милиона долара) за икономическа продукция; и генерира 176 милиона лева (102 милиона долара) доход от труд, мярка за съвкупни заплати на работниците. Като водеща компания за генерични лекарства в България, Teва също така спести на здравната система в България приблизително 43 милиона лева (25 милиона долара) през 2020 година*

* Оценка на MGA въз основа на общия пазарен дял на Teva в България през 2020 г.


Спонсорирани публикации