Десет чести грешки, които правим с парите си

Погасявайте първо заемите с висока лихва
Спонсорирано съдържание | 6 юли 2022 15:07, Александър Попов
Десет чести грешки, които правим с парите си

Инфлацията в България достигна 15.6% през май. Това, заедно със задаващата се рецесия, прави парите ни още по-ценни.

С еднакви доходи спрямо година по-рано вече можем да си купим по-малко стоки и услуги. Възможно е вече да сте получили увеличение на заплатата, но какво да направим, за да се подготвим за идните тежки месеци?

Екипът на Капман ще ви запознае с най-честите грешки, които правим с парите си. Вижте ги:

1. Не погасяваме първо заемите с най-високи лихви

При положение че имате няколко кредита (потребителски, ипотечен, бърз кредит и/или кредитна карта), първо следва да погасявате предсрочно тези заеми, по които плащате най-голяма лихва. Това може да са както бързият кредит, така и заемът през кредитната ви карта.

2. Харчите за импулсивни покупки

Тук не говорим за големи суми. Знаете ли, че само 50 лева допълнително на седмица биха означавали спестени 2600 лева за годината?

Всеки от нас се нуждае от нови дрехи, почивки и подобрения по дома, но дали луксозните марки ви правят щастливи? За да избегнете подобни големи разходи, просто изчакайте 5-7 дни, в които помислете добре дали имате нужда от тази покупка.

3. Нова кола или кола на лизинг

Проучване сред милионерите сочи, че те управляват коли, които са на средна възраст от 5 години. А защо тогава вие да си купувате нова кола?

Според редица експерти в сферата на личните финанси, най-голямата ни грешка в живота е покупката на кола на лизинг.

4. Да живееш от заплата до заплата или с пари назаем

Голяма част от сънародниците ни продължават да живеят от заплата до заплата. Ако търсим оправдания, винаги можем да ги намерим – доходите ми са ниски или нямам пари за пестене и инвестиции.

При положение че взимате заеми от приятели, кога планирате да ги върнете? Сигурно знаете, че точно в този месец ще имате по-малко пари на разположение

5. По-големи разходи за дома ви

Не е рядкост дадено семейство да ползва тристаен или четиристаен апартамент, а в последно време и къща. Знаете ли какви са месечните ви разходи по имота? А годишните? Не е ли възможно да продадете този имот и да го замените с по-малък?

6. Храните се постоянно навън

Не готвите или не обичате да го правите. Предпочитате да купувате храна отвън или пък да се храните по ресторанти и други заведения.

Това определено е един от най-големите ви разходи, който може да съкратите драстично, ако намалите храната отвън до 1-2 пъти седмично.

7. Нямате фонд за спешни случаи

Експерти в сферата на личните финанси са на мнение, че следва да имаме подобен фонд, който да покрие разходите ни за поне 6-8 месеца. Това може да се наложи при евентуално съкращение, здравословни проблеми и други.

8. Харчите прекалено много за алкохол и цигари

При положение че пушите и консумирате алкохолни напитки, вероятно знаете, че отделяте доста пари за тези „екстри“. А защо не погасите малка част от заема си или пък не инвестирате тези средства?

9. Нямате месечен бюджет

Знаете ли къде отиват разходите ви на месечна база? Голяма е вероятността да не знаете.

Вече има доста безплатни опции за съставяне на месечен бюджет. Не отлагайте, а започнете още днес да ги използвате.

Така след месец вече ще имате представа за какво харчите парите си и ще можете да направите нужните корекции.

10. Не инвестирате

Знаете ли, че дори и малки инвестиции от по 100 или 200 лева на месец могат да променят живота ви? Просто трябва да сте търпелите и да позволите на парите да ви спечелят още пари, а след това да повтаряте вноските всеки месец без изключение.

Повече финансови новини може да намерите ежедневно на фейсбук страницата на Капман Холдинг


Още от

Спонсорирани публикации