Как да изберем правилния спортен сутиен?

Материята е от първостепенна важност
Спонсорирано съдържание | 9 авг 2022 13:16, Александър Попов
Как да изберем правилния спортен сутиен?

Един от крайъгълните камъни на ефективната тренировка е подходящият спортен сутиен. Но как да изберем идеалния за нас? Какво трябва да вземете предвид, когато пазарувате? Ето няколко съвета за перфектния избор.

Материята е от първостепенна важност!

Дори в ранна юношеска възраст е важно да се носи специален спортен сутиен за упражнения. Въпреки че в този случай поддръжката не е от основно значение, класическите памучни топове не са подходящи заради материала, от който са изработени. Материята не трябва да абсорбира потта и да полепва по кожата, защото това може да доведе до дразнене и обриви. Материята трябва да е функционална и изработена за спортно облекло! Съвременните материи отвеждат потта далече от тялото и съхнат много бързо, така че са по-малко вредни за кожата. Дори ако спортувате без интензивно потене, трябва да носите спортни сутиени, защото те са по-удобни, не убиват и не тежат.

В случай, че сте притежателка на пищен бюст е очевидно, че трябва да се погрижите за опората на гърдите. Изберете синтетичен материал и кройка с широка лента под гърдите. Също така, заложете на модел с удобни дебели презрамки, които да спомогнат при одържането на бюста на едно място.

Модели с преден цип – защо?

Всеки, който е ходил на походи или е бягал на дълги разстояния с раница, е изпитвал дискомфорт от триенето на дръжките й по гърба. Изобретателният спортист може да реши всеки проблем, затова се сдобийте със спортен сутиен, който има цип отпред. Така ще избегнете охлузвания и дискомфорт, причинени от задната закопчака на сутиена ви. В магазините се предлагат и леки, и изключително поддържащи сутиени с преден цип, които са проектирани като спортен топ, така че не е необходимо да купувате допълнителна тениска, която да облечете отгоре.

Различна опора за различните видове упражнения

Повечето производители на спортни сутиени, споменават типа опора, която всеки модел предоставя. Така по-лесно можете да откриете перфектния спортен сутиен за вас. Ако сте дама с пищен бюст, то имате нужда от сутиен със силна степен на опора. Ако имате средно голям бюст, на пазара има модели със средна степен на опора. Както вече се досещате, дамите с малък бюст могат да си закупят тънък сутиен с лека степен на опора.

В същото време, освен размера на гърдите, от голямо значение и активността, която ще извършвате. При йога, пилатес и леки упражнения, можете да носите сутиен с лека до средна степен на опора. Когато, обаче, става дума за бягане, скачане, каране на колело и прочие, то бихте имали нужда от сутиен със силна степен на опора, който да държи бюста на мястото му.

Перете с грижа и внимание

Спортните сутиени съхнат много бързо благодарение на синтетичния си материал. Въпреки това, те съдържат и много повече еластан (за еластичност) от класическите сутиени. Ако искате да дарите спортния си сутиен с дълъг живот, както и всеки друг вид дамско бельо, то трябва да го перете на ръка или на много лека програма в пералнята. Съществуват специални перилни препарати, разработени за спортни облекла, които са по-дезинфекциращи и неутрализират неприятните миризми по-ефективно от традиционните щадящи перилни препарати. Не използвайте сушилня! Просто окачете сутиена, за да изсъхне естествено.

Препоръчваме ви да перете всичките си видове сутиени в специална мрежеста торбичка за пране на сутиени. Така ще ги предпазите от увреждане, породено от центрофугиране в пералнята.

И стилът е важен

Кръстосани презрамки, класически спортен гръб или обикновен спортен сутиен с презрамки? Стилът на сутиена зависи изцяло от вашите предпочитания. Препоръчваме ви да вземете предвид това дали носите топ над сутиена или ползвате самия сутиен като топ. Ако не можете да решите, изберете спортен сутиен с подвижни презрамки.


Спонсорирани публикации