Русия на оръжейния пазар: борба за старите приятели

Положението на Русия в Близкия изток не е твърде стабилно
25 фев 2015 20:15, Елка Василева
129
Русия на оръжейния пазар: борба за старите приятели
Снимка: архив, Reuters

През 2014 г. "Рособоронекспорт" е продал оръжия за 13 милиарда долара и догодина ще продаде още толкова, заяви в понеделник в Абу Даби генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов. По думите му в момента портфейлът с поръчки за отбранителната промишленост е стигнал 38 милиарда долара, пише Павел Аксьонов, Би Би Си, руска редакция.

Числата, споменати от шефа на държавната корпорация - собственик на "Рособоронекспорт", нямат принципна разлика с тези от предходни години. Не издават рязък скок, нито спад в обема на руските оръжейни продажби.

Тринайсетте милиарда, за които става дума, представляват стойността на фактически доставените изделия в рамките на договори от миналото. Плановете за 2015 г. също обхващат доставки по сключени вече договори. Не са взети предвид условията от съответния документ, нито начинът на разплащане - само цената на въоръженията, минали през границата.

Затова показателите от 2014 г. и прогнозата за 2015 г. не зависят от санкциите, тъй като договорите са съгласувани и подписани преди събитията в Украйна и влошаването на отношенията на Русия със западните страни.

Оръжейният износ е сфера от икономиката, която изобщо не се влияе от санкциите, убеден е Игор Коротченко - главен редактор на сп. "Национална отбрана".

"Купувачи на наши оръжия не са страните от НАТО, нито съюзниците на САЩ, а страни, които искат да са независими от Щатите", каза той в интервю за Би Би Си.

Според експерти в близките години Русия въпреки санкциите стабилно ще заема второто място на световния оръжеен пазар след САЩ. По думите на военния експерт Павел Фелгенгауер трудности се очакват само във връзка с френската авиационна техника.

Същевременно, заявяват специалистите, развитието на пазара сочи, че Русия ще трябва да положи доста усилия, за да се задържи дори там, където се чувства що-годе сигурно: конкурентите й действат все по-активно.

Близкият изток

Сергей Чемезов говори за крайните приходи на Русия от продажби на въоръжения на оръжейното изложение IDEX-2015 в Абу Даби.

Тази година Русия представи в Обединените арабски емирства впечатляваща експозиция - 737 експоната, включително 100 модела военна техника и оръжия. Сред тях е последната модификация на танка Т-90 – Т-90СМ, версия за износ на машината Т-90АМ, показана по-рано на изложението в град Жуковски край Москва. Посетителите могат да видят и противотанковия ракетен комплекс "Хризантема-С". Цялата продукция е адаптирана за местните условия, защитена е например от прах и жеги.

Представители на руското правителство заявиха на изложението, че Близкият изток е сред приоритетните региони за "Рособоронекспорт" и те му отделят най-голямо внимание.

Иранският договор

Експерти обаче смятат, че положението на Русия в този регион не е твърде стабилно, при все че голям брой близкоизточни държави са били снабдявани с оръжия още от Съветския съюз.

През 2010 г. Русия едностранно отказа да достави на Иран противоракетни комплекси С-300, изпълнявайки санкциите срещу Техеран, наложени от ООН.

Мнозина аналитици изтъкваха тогава, че решението на федерацията силно подронва реномето й в целия регион. Сега Москва се опитва да поправи нещата - предлага на Иран в замяна мобилни комплекси "Антей-2500".

" Успеем ли да приключим с компромис въпроса с Иран, в крайна сметка това ще е руска победа - Русия ще затвърди репутацията си на доставчик, спазващ поетите ангажименти", заяви пред руската редакция на Би Би Си Андрей Фролов, експерт от Центъра за анализ на стратегии и технологии.

Същевременно Кремъл не иска според Фролов да отмени президентския указ на Дмитрий Медведев (отказал С-300 на Иран), за да не дискредитира документи, подписани от първото лице в държавата.

С оглед спецификата на Близкия изток всеки доставчик, сътрудничещ с Иран, ще получи по-малко договори в страните от Арабския полуостров, отбелязва друг военен експерт, Павел Фелгенгауер.

"В Близкия изток Русия все така е съюзничка на шиитите, имаме близки връзки с Иран, Сирия, Хизбула, а щом си съюзник на шиитите, ще си имаш проблеми със сунитите. При всяко положение едва ли ще видиш големи пари от тях", посочва той.

Трябва да се бранят пазарните позиции

Днес Русия е принудена не само да търси нови оръжейни пазари (например в африканските страни), но и да полага усилия с цел да задържи онези, където по традиция се чувства що-годе уверено, казва Андрей Фролов.

"Да запази позициите си на най-големите пазари - в Китай и Индия. Да не изгуби традиционни клиенти като Алжир и Венецуела, защото и едната, и другата страна купува вече конструктивни платформи - не малки партиди, а цели платформи, от наши конкуренти като Китай и Западна Европа. Тук трябва да се борим, за да задържим тези пазари", пояснява той.

По думите на Фролов основно предимство на руските оръжия е унификацията със съветските системи - последните дълго са били на въоръжение в различни страни, тъй че руската техника означава и по-лесно обучение.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Русияоръжеен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тая електроника, която развиха руснаците в последните 10-15 години е следствие от това, че Запада махна ембаргото върху високите технологии за Москва.
34
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБПри цялата си мощ сащ бяха унижени във Виетнам. .Просто имаха срещу себе си мотивиран противник----------------- Не, умнико. Просто Виетнам е на 20 000 км от САЩ и граничи с Китай, откъдето ги захранваха с оръжия и хора.
33
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 57/58Айде малко се напъни как ,винаги руснаците са ламтели за западна електроника и за това имаше по времето на СССР КОКОМ -организация за ембарго/контрол и недопускане на западнитехнологии до руснаците.След разпада запада имаше до миналата година прилични отношенияс братушките и не правеше проблем те да купуват електроника.Руснаците отдавна нямат силна електроника ,защото когато се е зараждала кибернетиката *** са я обявили забуржоазна анти наука и не са я развивали!
32
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Byzantine 51..второ-Русия и толкова не купува от САЩ,даже нищо !---------Е тука вече настъпи гущера за упашката,на против РФ купува много от САЩ и от Запада.Та,90 % от електронните компоненти вложени в руското оръжие,свързочна техника е отянките,също и във всички руски оръжия предназначени за износ ,така че никога не казвайникога !Преди да пишеш със голям патос и да отсичаш мисли и провери !
31
10
 
33
 
! Отговори
ф1ф преди 9 години
Сигурно е тъпо да въоръжава бъдещите си врагове като Иран и Китай.
30
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
39. Николайчо ,Знаеш ли какво Русия изнася за САЩ ?-Едни пустинни коли ( с цвета на пустинята , вътре е такава техника че се използва за няколко вида бойни операции , в Ирак. )Тези коли ги показваха по амер.телевизия !Ако знаеш повече , няма да е зле , но кой колкото може, по-можем да си приказваме !
29
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошу Тъпоту...Той казваше, че 1990 първата война в Ирак те са имали 600 000 армия изцяло снабдена с руско въоръжение и то последно поколение. Били по-добре оборудвани дори от самата руска армия-----------------------------------------------Гоше дай да го чуем тоя руски генерал :D Моля те не говори неща, от които нищо не разбираш. Чуеш нещичко и после оставяш въображението ти да работи.Садам купува най-смотаните и орязани версии на въоръжение, залагал е на масовката, не на качеството.
28
0
 
35
 
! Отговори
х преди 9 години
Аз пък съм на борба за украинки и рускини,щото и други хубавици се появиха,ама нали съм малко консерва не смея да се прежаля.
27
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен одисейе, засега аз се доверявам на самите абудабийци официозите на OAE.
26
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До спец кашик БГ Драги Пресмехулко, оръжието е ефикасно когато е в компетентни ръце.Както си спомняш най- скъпия и невидим самолет STELT на американчетата "простите" сърби го свалиха с РПГ Тя през ВСВ и немската техника беше непобедима докато не се сблъска с руската.
25
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Byzantine 42понякога наистина яко изперквате вие ушитата..и на каква стойност САЩ купуват рускооръжие на година,та и ние да се запознаем..танкове ли,самолети ли,кораби ли или за некакви калашници за лична употреба в САЩ /там пазара е огромен за лично оръжия!Нещо се заплиташ по дребните сделчици !
24
17
 
37
 
! Отговори
загрижен преди 9 години
До Анонимен 41Напротив ние се притесняваме за РФ ,защото уважаваме руския народ ,но Срутин я водикъм срутване.Нас ни остави от днес вече имаме мангизи в държавната хазна и никой неможе да бутне валутния борд и да ни цака с хиперинфлация и нов източен грабеж!
23
3
 
43
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Най големият купувач на руски оръжия е САЩ !
22
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен одисейпонеже съм бил там видях, че се броят Middle East и Gulf, но щом ти казваш...
21
23
 
38
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 9 години
Ето това предлат САЩ на Русия - ТЪРГОВСКА КОНКУРЕНЦИЯ !!!! Стоките на по-добрия да завладяват света и му носят печалби !!! Китай разбра това и малко по малко се налагат на пазарите , както някога Япония - с качество и цена !!!! Русия , поради изкривената си държавна организация изостава непрекъснато !!! Задминават я държави като Китай ,Индия , Бразилия , които до скоро бяха неин пазар , а сега трябва да се конкурира с тях !!!! Това не става с война , трябват технологии , а те са в САЩ !!!!
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сибирскаШоу ведъж в годината, точно като новогишна забава. Ако хората не се радват на живота, никакви оръжейни глупости нямат значение.
19
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо си мисля, че Абу-Даби е в Средния Изток (Middle East), кога успяха репортерите да го преместят в Близкия Изток.
18
3
 
51
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
До ГошуХайде , разцъкай още малко Кол оф Дюти и може и да напишеш че Обама с 2 картечници в ръце , сам ще унищожи Русия !
17
3
 
35
 
! Отговори
DARK преди 9 години
Венко, пиши на Тиквата, да вземе няколко Антея с тези милиарди, че иначе сме хептем зян!
16
2
 
44
 
! Отговори
Някои изводи! преди 9 години
Защо Русия е номер 1 по продажба на оръжие?Отговор:Ак-47/74 и модиф. Струват ~ 300$(нови)Плюсове1. Идиотоустойчиви(тер. джихад. И тн.)2. 100% ефективен в кал дъжд пясък сняг3. Респект(видят ли те с Калашник гледат на теб с други очи)РПГ-7 струва ~200/300$ изтрели обикновенно ПГ-7В(кумулативен) ~ 20$ пробива 500мм броня! Не може да спре Айбрамс но против славобронирани е чудесно. Извод: Руското оръжие е предпочитано от Терористити заради цената и качеството!