Танц на смъртта: Как забиха знамето на СССР над Райхстага

Сталин лично е благодарил, разказва синът на един от героите
Обновена: 6 май 2015 08:35 | 5 май 2015 22:00, Елка Василева
394
Танц на смъртта: Как забиха знамето на СССР над Райхстага
Снимка: архив, Reuters

Преди 70 години – на 1 май 1945 г. над Райхстага е издигнато Знамето на победата. Как се е случило това разказва Александър Сянов – син на героя на Съветския съюз Иля Сянов, чиято рота е прочиствала пътя на знаменосците в Райхстага, цитиран от РИА Новости.

„Баща ми често си спомняше как са превзели Райхстага: когато идваше някой негов приятел или той отиваше на среща. Спомняше си основните кулминационни моменти“, разказва Александър Сянов.

По думите му непосредствено преди превземането на Райхстага – на 29 април 1945 г., е бил превзет домът на Химлер, където е било разположено министерството на вътрешните работи. Вечерта в мазето на сградата при Иля Сянов отишъл командирът на тяхната 150-а дивизия Василий Шатилов и го назначил за командир на щурмова рота №1. Тя е наброявала само 83 бойци, допълнили са я до 122 души, сред които са били разузнавачите на Сянов Михаил Егоров и Мелитон Кантария. Също там на Сянов командирът на дивизията връчил знаме №5. Москва е била утвърдила само девет такива знамена, но само това, което бъде издигнато на Райхстага, ще бъде Знамето на победата.

„На 30-и сутринта те тръгнали да щурмуват Райхстага от мазето на сградата, в която е бил домът на Химлер. От дома на Химлер до Райхстага е имало точно 360 метра. Но този площад е бил отчаяно защитаван: бил е бомбардиран от самолети, обстрелван, и картечници, и автомати, и гранати е имало. Баща ми казваше, че тези 360 метра са били танцът на смъртта“, спомня си синът Сянов.

Преди ротата на Сянов четири други роти са били разбити на този площад. Щурмът е започнал в 8 часа, но едва следобед бойците успели да стигнат до Райхстага.

„Тук има една неистина. Баща ми е доложил: „Нахлухме в Райхстага, часът е 14.25. Знамето е с нас“. Някой обаче доложил нагоре, че знамето е над Райхстага. И така е и останало в историята, че знамето е било издигнато в 14.25 ч. Но всъщност не е така“, уточнява Сянов.

Знамето на победата е било закрепено с колани

Ожесточените боеве продължили и вътре в Райхстага, който се защитавал от отлично подготвени германски части. Съветските бойци са имали за задача да стигнат до покрива. Сянов буквално е трябвало да прочиства стълбището до покрива.

„В крайна сметка те стигнали до покрива някъде около 21.30 ч. Били са четирима: Егоров, Кантария, лейтенант Берест и баща ми. В 10 часа Егоров и Кантария се качили на купола, който е бил напълно изпочупен, стъклен, дебел, стъкла вече не е имало, стърчали само останки. Което представлявало голяма сложност“, разказва Сянов младши.

Той си спомня, че лично е виждал раните на Кантария, които той получил при щурма на купола на Райхстага. Аз съм свидетел как в Москва на 40-годишнината от победата Кантария си свали ризата и показа как ръцете му от раменете до дланите са били изпорязани от купола, казва Сянов.

Знамето е било закрепено от лейтенант Берест и Сянов. Те свалили коланите си от панталоните и с тях здраво завързали знамето.

Цената на този последен бой за ротата на Сянов бил животът на 84 души.

Още на 2 май Сянов трябва да отиде като парламентьор на преговори за капитулацията на берлинския гарнизон. След това се е чудил как е успял да се върне жив оттам.

Сталин лично е благодарил

На 20 юни 1945 г. Сянов е получил заповед да изпрати Знамето на победата на Парада на победата. Самолетът със знамето излетял от берлинското летище, съпроводен от четири изтребителя. Но над Полща самолетите били подложени на обстрел.

В Москва знамето е било предадено на комендантската рота още на летището. А на групата на Сянов заповядали „да се приведат в ред за важна среща“. Помолили ги да изчакат в красива голяма зала.

„Те не помнят колко точно са седели там. Двойната врата се отворила и влязъл Сталин. Той се приближил до всеки от тях, както си седели. Те скочили, застанали „Мирно“. Той стиснал ръката на всекиго, всекиго прегърнал, след това направил три стъпки назад, сложил ръка на сърцето си, поклонил се ниско и казал: „Благодаря ви, синове“. Естествено, това не може да се забрави, те си го спомняха“, разказва синът на Сянов.

По думите му на Парада на победата неговият баща се е намирал на трибуната за гости на мавзолея, а след парада бил поканен на знаменития сталински банкет в Кремъл в Георгиевската зала.

„Там имало две дълги маси. На първата на челното място седял Сталин. Седми отляво седял баща ми, а по-нататък седели генерали и дори маршали“, с гордост си спомня Сянов.
 


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази снимка е снимана след бойните дествия - очевидно е. Долу на улицата се разхождат спокойно хора.
142
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта №7

И Хитлер е убиец и ненормалник. И всички като теб които ценят пропагандни простотии като тая повече от човешкия живот.
141
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта №7

Сталин е избил повече руснаци от Хитлер- неоспорим исторически факт.
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката горе е оригиналната снимка. Личат си часовниците на двете ръце на войника долу вдясно.
Официалната снимка е ретуширана и войника с 'трофейните' измародерствани часовници е 'фотошоп-нат'.
139
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 240

Много си ***. Няма по ценно от това да си жив. И това знаме никого не е спасило. Просто болните амбиции на масовия убиец Сталин.
138
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Побъркан свят. 84 човека за да се завърже едно знаме. И после горди че ги потупали по рамото.
137
5
 
26
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 5 години
Истината е, че руснаците Европа нямаше да я има.
Вермахта беше прегазил почти цяла Европа. Англичаните още се напъваха да се съпротивляват, но германците щяха и тях да смачкат.
По своята дисциплинираност, въоръжение и организация германската армия няма равна на себе си.
Руският народ е орисан да спира самозабравили се диктатори. Навремето е спрял Наполеон. После спира и Хитлер ...
Сега ще спре и САЩ ! ...
Няма друг такъв решителен и героичен народ като руснаците. Факт !
136
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветските главорези избиха цвета на полската нация в Катинската гора ...
А преди години свалиха самолета с полското правителство, отиващо на поклонение в Катинската гора
И ми хвалите Русия ?!
Тези пияни *** ?!
135
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците да се сърдят на Сталин, той помогна да измре толкова народ. Русия сама си е виновна.
Нацистите бяха обучавани в СССР, пълно е с архивни материали за онези години.
134
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер и Сталин бяха първи приятели!
Нападнаха Полша от двете страни и така започна ВСВ.
133
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият Хитлер е издигнат от един невзрачен човек до първият човек на Германия , защото той е продукт на много добро финансиране. И това финансиране идва отвъд океана и благодарение на ВСВ Сащ стават световна сила. Сценариите винаги са едни и същи. И през Френската буржоазна революция, и през Октомврийската революция ,Първата световна и Втората световна, та да наши дни.
132
0
 
9
 
! Отговори
до 220 преди 5 години
Но виж за никого не е тайна вече, че най-големите американски банкери са спонсорирали Хитлер, а всички големи фирми са работили много добре с хитлеристкия режим. Така че, нека не преиначаваме историята и ако не можем да боравим с нея безпристрастно по-добре да се въздържаме от внушения.
131
0
 
10
 
! Отговори
до 220 преди 5 години
По-кротко бе ,че ти капе пяна от устата. Я прочети първо кои финансираха и търгуваха с Хитлер и после дрънкай.
"Всеки изстрелян куршум дори срещу американските войници, носеше пари на САЩ "
130
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същия чичко сталин,който се разбра с авера му Хитлер да си поделят Европа ли??????Каква победа бе?Русия с какви очи има наглостта да се бута сред победителите?????Победител,който до този момент е окупирал няколко страни,а веднага след войната обезкървавява цяла източна Европа ли?????????????????НАГЛОСТ!!!!!!!!!!
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
GENERAL GADORIAN

Абе щом *** е казвала така, няма начин просто да не е вярно. Тя *** тогава сигурно е била в по-близки отношения с войниците на Вермахта.
128
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва е известната снимка, на която героят е с часовници и на двете ръце.
Тогава е било модерно да се кичат с трофейни часовници, тоест ограбени от немците.
Някои са носели по 10 часовника, както индианците са се кичели със скалпове.
127
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светла им памет на тези смели руски мъже!
126
0
 
3
 
! Отговори
ДБ преди 5 години
Ма.... Че си ***
125
4
 
1
 
! Отговори
ДБ преди 5 години
Как се измъква , русофил , от концлагер.През комина и дим да го няма :)))
124
4
 
7
 
! Отговори
ДБ преди 5 години
Този е късметлия.Седялите до Сталин , най- често умират в ГУЛАГ.