Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ

Експерти: Идеи за самостоятелност във военната сфера са митотворчество
Обновена: 10 мар 2017 07:19 | 9 мар 2017 21:34, Елка Василева
135
Армия на ЕС? Европа мечтае за независимост от САЩ
Снимка: архив, Reuters

Политици и експерти на Запад продължават да обсъждат перспективите за създаване на европейска армия. Мненията за нейната целесъобразност, както е известно, се разминават: от една страна, Европейският парламент прие неотдавна резолюция с оглед да бъде създадена армия на ЕС; от друга - мнозина наблюдатели смятат проекта за виртуален, безперспективен и целящ по-скоро да подчертае независимостта на Европа от САЩ в контекста на съвсем различна реалност.

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом например заяви пред колеги и министри на отбраната от ЕС в Брюксел, че въпросът за армия на Евросъюза не е актуален за страните членки и по-специално за Швеция.

"Нашата политика за сигурност включва три основни подхода: укрепваме собствената си отбрана, продължаваме с политиката за неприсъединяване към военни алианси и сътрудничим с редица страни в рамките на ЕС, а също така със САЩ и Норвегия", каза Валстрьом, запитана от журналисти дали обсъжданото сътрудничество в отбраната между страните от ЕС означава формиране на армия в общността.

По думите й европейците трябва да са реалисти и да обсъждат направените предложения, а не "амбициозни планове за някаква армия на ЕС". "Това изобщо днес не е на дневен ред. Ще се дискутира въпросът как да сътрудничим помежду си в рамките на сегашните структури", каза ръководителката на шведската дипломация, цитирана от РИА Новости (МИА Русия днес).

Идеите за създаване на европейска армия издават стремежа на европейците да се отърсят от влиянието на САЩ, като сами се заловят с проблемите на своята сигурност, както и че се заражда нова концепция за външна политика в Европа, заявиха неотдавна участници в организиран от МИА Русия днес видеомост Москва-Берлин.

Според офицера от Бундесвера в оставка Йохен Шолц от Дружеството за международна политика за мир европейската политика има нужда от собствени концепции. След като цитира първия дипломат на Германия Зигмар Габриел, заявил, че Евросъюзът иска равни партньорски отношения със САЩ, а не само да плава в нечий фарватер, експертът изтъкна: до момента Европа се движеше именно във фарватера на САЩ, но е дошло време за промени.

Същевременно новите отбранителни концепции, разработвани в Европа, може да бъдат реализирани в бъдеще само при условие, че ЕС "добие други някакви форми", подчерта Шолц. Не става дума все пак общността изцяло да се откаже от НАТО - Европа трябва да се опира на структурата, действаща вече в алианса, без да създава нови, свои собствени структури. "Ако говорим за европейска армия, не става дума за европейска армия, а за подсилване на европейското крило на НАТО, така разбирам нещата", каза той.

Игор Морозов от външнополитическата комисия в Съвета на федерацията отбеляза на свой ред, че в момента "се заражда новата концепция за отбранителна политика на Европа, спомената от Зигмар Габриел", но дали е реално да има европейска армия, бъдещето ще покаже.

От една страна, тази година се очаква да бъдат преформатирани отношенията на САЩ с НАТО, от друга - ще се разбере дали ще бъде формиран отбранителен съюз в Европа, как ще се развият отношенията с европейските страни извън НАТО.

Дискусиите на експертно и политическо ниво за създаване на северен съюз показват, че европейците усещат темата като твърде близка и не желаят да оставят сигурността си в ръцете на САЩ, смята парламентаристът.

Евросъюзът се залови да формира обща европейска армия заради непредсказуемата политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, смята наред с колегите си Николай Платошкин, завеждащ катедра "Международни отношения и дипломация" в Московския хуманитарен университет, цитиран от РИА Новости.

Дезориентирани от разнопосочни сигнали от Тръмп, европейците се боят Америка да не ги изостави и търсят начин да се застраховат. Експертът обаче е "абсолютно сигурен, че никаква армия няма да направят". За да формират евроармия, трябва да вдигнат разходите на 10 процента от БВП, а никой няма да склони, смята Платошкин.

Военният експерт Владимир Евсеев, зам.-директор на Института за страните от ОНД, също е на мнение, че днес идеята за европейска армия няма бъдеще. Всяка армия трябва да включва не само войскови части, но и системи за бойно управление, поясни той пред "Утро".

НАТО разполага с такава (фактически с американската), но никоя армия не може да има две системи за бойно управление. При това положение за създаване на европейска армия ще е необходимо най-малкото да бъде създадена аналогична система, независима от САЩ. Системите от този род действат, на първо място, използвайки солидна база разузнавателни данни, подавани в реално време. Европа не разполага с такива данни, съответно не би могла да воюва в реално време за разлика от САЩ.

И щом Европа не притежава ред системи - съставни части на канала за бойно управление, в близките години не се очертава да има и собствена войска - "Европа е непълноценна във военен план, което ще проличи при всеки опит за създаване на т. нар. европейска армия", убеден е аналитикът. Дори хипотетично за формиране на такава армия би трябвало някои системи най-малкото да се дублират - нещо недостъпно за Европа. Затова всички разсъждения за евентуална независимост на Европа във военната сфера наподобяват митотворчество, заключи Евсеев.
 

/БТА/
 


135
Още по темата: САЩЕСевропейска армия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-накрая...
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е ясно, аз питах за какво му е обща армия? То и сега отделните членки си имат някакви армии. По-скоро му трябва едно генерално управление.
5
2
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Трябва му за да извоюва най-накрая независимостта си от САЩ и Русия. Ако продължаваме в същия дух, тези двете суперсили ще ни водят за носа доживот! Никой няма да напада ЕС... но защитата е винаги важна!
4
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво му е на ЕС армия? Смята да напада някого или очаква да бъде нападнат?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще поканат ли някой от последната дупка на кавала в армията...ако стане и ако заплащането е добре мисля, че ще има желаещи българи...има големи мъже пред клавиатурата, мисля, че и там ще покажат някоя хватка, имат практика от филмите на Рамбо...
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква независимост, каква армия, като СЕТА ни праща в положението на Южна Америка спрямо щатите? Просто ще ги поразтоварим от към разходи тук, че да може да се прегрупират на по болни места за тях. А в по далечен план - да засилят отново Европа срещу Русия, примерно...
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама в нея ще имали българи, щот те като чуят за казарма на младите им става лошо...но мисля, че все ще се намери тук таме някой от българите ако заплащането е хубаво за парлама да е там...хи хи хи