Папа Пий XII знаел за убийствата на евреите от Хитлер, но ги е скрил от САЩ

Това е първото разкритие от архивите му, които бяха отворени през март
30 апр 2020 21:05, Нели Христова
159
Папа Пий XII знаел за убийствата на евреите от Хитлер, но ги е скрил от САЩ
Снимка: БГНЕС

На втори март архивите на папа Пий XII, познат като "Папата на Хитлер", бяха отворени от Ватикана. Малко по-късно, заради коронавируса, те отоново бяха затворени, а учените, които трябваше да ги изследват, бяха пренудени да сдържат интереса си още няколко месеца. Но в краткото време, в което имаше достъп до архивите, група германски учени успяват да прегледат няколко писма. И достигат до първото фрапиращо откритие.


Оказва се, че папа Пий XII е знаел за избиването на евреите, но е криел тази информация от Америка, пишат от The Washington Post. 

Пий XII е глава на римокатолическата църква от 1939 г. до 1958 г. Много еврейски групи и историци са на мнение, че папата е запазил мълчание за Холокоста и не е направил достатъчно за да спаси човешки животи. Неговите последователи обаче са на друго мнение - според тях той е използвал мълчалива дипломация, но е окуражавал религиозните групи да крият евреите от нацистите.

Но Хюберт Волф и екипът му от учени откриват документи, които са извадени от 11-томното проучване на йезуитите за Холокоста преди четири десетилетия, очевидно за да бъде защитен Пий XII и неговият имидж.

През септември 1942 г. американски дипломат предава на Ватикана секретен доклад, изготвен от Еврейската агенция, който документира масовото убийство на около 100 хил. евреи от Варшавското гето. В него се казва също, че около 50 хил. евреи са били убити във Лвов в окупирана от Германия Украйна. САЩ иска да знае, дали Ватиканът може да потвърди информацията в доклада чрез източниците си сред католиците. Ватиканът обаче е категоричен - не може.

Но в тази една седмица, в която архивът е отворен, Волф открива бележка, която не просто потвърждава, че папа Пий XII е прочел доклада, но и документи, независими от него, в които Ватикана два пъти потвърждава за убийствата на евреи. Едно от писмата е от украинския гръцко-католически архиепископ на Андрей Шептицки. Месец преди Америка да поиска обяснение от Ватикана, той пише до папата за 200 хил. евреи станали жертва на "откровената дяволска" германска окупация в Украйна.

В друго писмо, италиански бизнесмен на име Малвеци, разказал на монсеньор Джовани Батиста Монтини, бъдещия папа Павел VI, за "невероятното клане" на евреи, което е видял по време на посещението си във Варшава. Монтини веднага докладва това на своя началник, държавния секретар на Ватикана кардинал Луиджи Маглионе.

"Двете съобщения по-късно са описани в докладна записка от друг служител в Държавния секретариат - Анджело Дел'Саква, който по-късно става кардинал", заявява Волф пред хамбургския седмичник Die Zeit. Но в писмото си Дел'Саква предупреждава, че не вярва на евреите, защото те "лесно преувеличават", а "ориенталците" - позовавайки се на архиепископ Шептицки, "всъщност не са пример за честност".

"Това е ключов документ, който е пазен скрит от нас, тъй като е антисемитски и показва защо Пий XII така и не се изказва срещу Холокоста“, каза Волф. По думите му,  публикуваните по-рано 11 тома документи са объркали хронологичния ред, което затруднява разбирането на контекста на предприетите действия.

Експертите открили и три фотографии, "на които се виждат затворници от концлагерите и трупове, хвърлени в масов гроб". Те са предадени на осланика на Ватикана в неутрална Швейцария от еврейски информатор.

Много историци чакаха с нетърпение отварянето на архивите на Пий XII. В тях трябва да има много призиви за помощ от еврейски организации, както и писма между папата и президента на САЩ Рузвелт. И докато тези 11 тома, които са били публикувани, са добре проучени от експертите, в тях липсват огромни парчета информация, като тези за ужасите, които са извършвали нацистите.

"Няма съмнение, че папата е знаел за убийствата на евреите. Това, което ни интересува сега е, кога е научил за тях и кога е решил да повярва на информацията", казва Волф.

Според последователите на Пий XII, благодарение на папата католическата църква е спасила близо 4000 евреи. По време на своето управление пък папа Бенедикт заяви, че Пий XII е живял "геройски" и направи крачка към обявяването му за светец.

Но светец ли е наистина, или нацист под прикритието на църквата? Ще стане ясно едва когато коронавирусът се оттегли от Италия, а Ватикана отвори архивите отново. 


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
3
 
! Отговори
Meсец май преди 1 месец
Адолф Хитлер ми стана една идея по-малко симпатичен, когато разбрах, че не е имало никакъв холокост и никакво обгазяване, убийства и кремация на евреи в гигантски размери. Пак го обичам де!
120
1
 
6
 
! Отговори
АМАН преди 1 месец
АЙДЕ СТИГА С ТЕА ЕВРЕИ БЕ !

ПРЕЗ ВСВ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ХРИСТИЯНИ СА УБИТИ
АТОМНАТА БОМБА НАД НАГАЗАКИ Е ХВЪРЛЕНА ТОЧНО ( да точно )
НАД КАТОЛИЧЕСКАТА КАТЕДРАЛА В ГРАДА

СЛЕД КАТО ИСЛЯМИСТА БАРАК ХЮСЕИН ИЗТЕГЛИ АМЕР, ВОЙСКИ ОТ ИРАК
МЮСЮЛМАНИТЕ ТАМ ИЗКЛАХА НЯКОЛКО МИЛИОНА ХРИСТИЯНИ
ГЛАВНО КАТОЛИЦИ И НИКОЙ НИЩО НЕ СПОМЕНА ЗА ТЯХ

АЙДЕ СТИГА С ТЕЯ ЕВРЕИ БЕ !
119
7
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Октомври 1943 година,след като е сменена обстановката,папата разрешава да
спасяавт евреи,но вече е било твърде късно и е нямало ниакъв смисъл от
този акт,но явно папата е искал да спаси най-вече себе си,а и може би църквата.

Сега разбрах какво искат,искат да оневинят нацисткия папа,това искат,нищо няма да излезе от тази история,няма как да бъде оневинен
118
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
През юли 1943 г. в Италия пада режимът на Мусолини и Хитлер поема отговорността да го възстанови.
Нахлуването на съюзническите сили в Сицилия на 19 юли 1943 г. 500 американски самолета хвърлят бомби над Рим – по-конкретно над железопътните възли,но както знаем,в това участва и италианската мафия от САЩ и Италия,по договорка с ЦРУ.
Октомври 1943 година,след като е сменена обстановката,папата разрешава да спасяавт евреи,но вече е било твърде късно и е нямало ниакъв смисъл от този акт,той е искал д
117
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Папа Пий явно е пил нещо отровно,че много зловещ изглежда..
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога е повярвал за холокоста? Когато са го заплашили че ще разкрият за ищенията на католическите свещеници към малките помощници в църквите ! Тия работи с дечица не са от сега . Векове наред тези лъже представетели на Иисус Христос за грабили, мамили, ,продавали,опрощавали за гадни дела ,изтезавали духом и тялом за своя изгода . Надушили се че са от една порода . Хайде днес бг трийте поста
115
2
 
5
 
! Отговори
в грешка си преди 1 месец
До до Bond

Горното говори красноречиво,че е лесно да допуснеш грешка!Нищо повече!Освен това си пристрастен!Тук не е партийна трибуна,а форум!И да слагаш всички отричащи тази еврейска измишльотина под общ знаменател говори красноречиво колко ти е акъла!
114
5
 
2
 
! Отговори
до Bond преди 1 месец
Само да те светна:
2400 / 60 = ? Не е равно на 400...... :)
А дадената цифра от коментар 60 - 2,281 - се чете две цяло двеста осемдесет и едно....... :) :) :)
Горното мисля, че говори красноречиво колко грамотни са хората, отричащи Холокоста!
113
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Един достоен човек !
112
5
 
8
 
! Отговори
муспи преди 1 месец
Душещипателно! Излиза, че един вид, евреите са биле притеснявани - имало демек, холокост?! За пред кого? - когато се знае че е нямало?! За пособия, гигантски де.
111
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е известно отдавна и коронавирусът няма нищо общо.
За Хитлер... всичко е много по-сложно.
Оказва се, че протести е имало и тогава.
И някои протести дори са имали успех!
Пример за това е протестът на Розенщрасе в Берлин. Тогава германските съпруги на мъже евреи в Берлин, последните които Йозеф Гьобелс е заповядал да бъдат депортирани, се вдигат на бунт!
Първоначално са заплашени да бъдат разстреляни от отряди на SS. Но жените не отстъпват. Накрая, отстъпва Гьобелс.
Сега там има паметник!
110
4
 
15
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
Лаенето срещу католическата църква е нова мода в дженерастките страни, но за изляма си мълчат, щото там тези са им мили на душата свещенни крави..
109
0
 
2
 
! Отговори
Русия преди 2 месеца
Тоя яку е бил на Билина!
108
0
 
16
 
! Отговори
имало е преди 2 месеца
До Анонимен 110

Да те накарат зорлен да бачкаш и то без пари си е холокост отвсякъде!
107
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ссср умря
106
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами ако наистина не е имало Холокост?
105
14
 
12
 
! Отговори
Бесно куче преди 2 месеца
Майката на Хитлер е вярваща католичка,а бащата е антиклерикал.Хитлер е кръстен,преминал е конфирмация на 15г. и от тогава няма участие в обредите на църквата.Националсоциализмът е секуларна,материалистическа и вярваща в науката идеология и в този смисъл е икстеншън на прогресизма на от 18 и 19-ти век.Нацистите са планирали да възвърнат езическите вярвания на немците и в символиката им е пълно със сатанински и окултни символи.Нацизмът е бесното куче на материализма и прогресизма.
104
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хитлер е от Протестанско семество До колкото изобщо е религиозен
национал Социалистите като цяло са Полу атейстични като идеология
103
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като е знаел какво да прати 282 си швейцарски стражи с алебардите срещу танковете на СС ли ?
И надругия ден папа щеше да e Химлер или Айхман
аман от либерал мишки дето нищо немогат осен да пюят
102
6
 
1
 
! Отговори
LBG преди 2 месеца
Добро Утро!