Има ли Турция териториални претенции към пет държави?

Ердоган още не е досънувал съня си за великата турска държава
Обновена: 25 авг 2020 22:20 | 25 авг 2020 22:20, Елка Василева
200
Има ли Турция териториални претенции към пет държави?
Снимка: архив, БГНЕС

Позовавайки се на "славното османско минало", Турция предявява териториални претенции към поне пет държави. Ердоган още не е досънувал съня си за великата турска държава. И още бленува за нова Османска империя.

Ислямски духовник с меч в ръка държа първата проповед в истанбулската „Света София“. Този жест символизира мечтанията на сегашните ислямски политически елити в страната за възстановяване на „османското величие“.

Тази интерпретация се среща в публикации по темата на редица германски издания. Дойче веле публикува откъси от обширна статия на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и от 30-минутно предаване на „Дойчландфунк“.

Турция проявява все повече апетити към съседни страни. По протежение на над 500-километровата граница със Сирия турски войници вече са разположени на сирийска територия.

В Северен Ирак Турция поддържа две военни бази. Турски бойни самолети и сухопътни войски многократно навлизат на повече от 100 километра навътре в иракска територия.

А турски изследователски кораби обикалят Източното Средиземноморие в търсене на газови находища - при това извън турските териториални води. За да подчертае претенциите си, Турция изведе и бойни кораби в някои от оспорваните акватории.

Още по темата

Доктрината "Mavi Vatan" („Синьо отечество“) подчертава именно морските апетити на Турция. Тя е разработена от бившия адмирал Ягджъ и по същество издига претенцията на Турция да се превърне в първа военноморска сила в Егейско море, в Източното Средиземно море и в Черно море.

С всички изброени провокации турският президент Ердоган де факто поставя под въпрос Лозанския договор от 1923 година, който всъщност урежда сегашните турски граници.

Когато се ражда днешна Турция

Договорът от Лозана наистина акушира на новата Турска република, но тя не получи всички територии, за които претендираше. И Ердоган от няколко години повтаря, че този договор всъщност е лишил страната му от нейните права, че той не е "свещена крава" и не пречи на Турция да си върне въпросните изгубени права. Турската нация не приема и никога не е приемала този „позор“, казва президентът.

И точно в деня, в който навремето е подписан Лозанският договор, в „Света София“ в Истанбул се проведе първото ислямско богослужение, а шефът на религиозната служба „Дианет“ изнесе проповедта с меч в ръка. Това беше целенасочена възстановка на ритуала от османски времена, в чиито рамки духовният водач връчва на престолонаследника меча на Осман.

На практика съвременна Турция възниква три години преди Лозанския договор - точно преди 100 години, по силата на Севърския договор. Подписват го държавите-победителки в Първата световна война, а Османската империя в лицето на султан Мехмед VI го приема. Малко преди това обаче в Анкара Мустафа Кемал Ататюрк свиква Велико народно събрание, което е против договора. Този нов център на властта занапред ще решава бъдещето на Турция, защото султанът държи властта вече само на хартия.

Севърският договор прекроява огромната територия на Османската империя. Столицата е окупирана от победителите, а провинциите на изток и на юг, от Мека до Кайро и от Дамаск до Багдад, попадат под френски и британски контрол. Гърция окупира Измир и Адриатическото крайбрежие, под неин контрол попада голяма част от Тракия с Одрин. Италианците взимат Западен Анадол, а в Източен Анадол се планира възникването на самостоятелни арменска и кюрдска държави. Правителството на султана, което вече не притежава никакви властови или силови ресурси, просто не може да се противопостави на новата уредба.

Французите и британците вече са уморени от военни действия, но от Анкара Кемал Ататюрк организира последните останали части от османската войска за съпротива срещу договора. Неговото Велико народно събрание обвинява в държавна измяна целия султански Коронен съвет, приел договора, а две години по-късно, със задна дата, сваля от трона последния султан Мехмед VI.

Новата турска република целенасочено си изгражда образа на антипод на многоетническата Османска империя, където султанът е не само върховен властник, но и халиф - тоест, духовен водач на мюсюлманите. Мустафа Кемал, наречен Ататюрк („баща на турците“), въвежда латиницата и отменя фесовете - две решения, които и до днес се смятат за ключови в бързата модернизация на новата република.

Днес обаче „османизмът“ се възражда и по този повод редица наблюдатели напомнят, че и младотурците на Ататюрк са били част от тази приемственост въпреки официално провъзгласеното им скъсване с прогнилата империя.

Три години след Севърската конференция от Анадол е прокудено многочисленото гръцко малцинство. Предишната година Мустафа Кемал успешно е отблъснал гръцката армия, така че през 1923 година победителките от Първата световна война подписват в Лозана нов договор за османското наследство - този път с правителството в Анкара.

Севърският договор отива в кошчето, а Турската република е призната за суверенна държава в граници, които на практика са валидни и днес. Гърция и Турция се договарят за печално известната „размяна на население“: половин милион мюсюлмани са принудени да напуснат Гърция, милион и половина православни християни напускат Турция. Решаваща в този случай е единствено религията, поради което от Централен Анадол са прокудени и турци-християни. Този факт показва, че републиката на Ататюрк изобщо не е толкова светска, колкото иска да изглежда.

Днес, 100 години след Севърския договор и след първото заседание на Великото народно събрание в Анкара, Турция става все по-религиозна и постепенно превръща доскоро отричания модел на османския държавен ислям в своя реална политика. Още през 1980-те години тогавашният президент генерал Кенан Еврен отново въвежда задължително религиозно обучение в училищата. Преди 100 години Ататюрк прогони исляма от политическия живот, но в съвременна Турция политици с ислямска закваска стъпка по стъпка се добраха до парламентите.

През 1996 година Неджметин Ербакан от Партията на благоденствието беше избран за премиер. После обаче неговата ислямистка партия беше забранена, а на нейно място през 2001 година възникна Партията на справедливостта и развитието. Нейният основател се казваше Реджеп Ердоган. Вече като президент, днес Ердоган величае победоносната османска история и Османската империя. В духа на тези негови възгледи в Турция на конвейер се произвеждат и телевизионни сериали, които митологизират османската история и представят в силно идеализиран и изопачен вид „славното минало“ и „великите османски султани“.

Претенциите на Турция

„Османизирането на обществото - това е типично за Ердоган“, казва бившият главен редактор на вестник „Джумхюриет“ Джан Дюндар, който живее в Берлин. В Турция го очакват дълги години затвор за „обида на президента“, след като публикува обвинения в корупция срещу сина на Ердоган и информации за оръжейни доставки, с които турските тайни служби са подпомагали ислямистите в Сирия.

Дюндар многократно обръща внимание на възхищението, с което днешните турски политически елити се отнасят към османското минало и към султаните. „Те се гордеят с миналото, за да компенсират днешните провали“, казва той. Освен това някогашното величие на империята е извор на една крайно авантюристична външна политика в момента, смята журналистът. „Правителството иска да спечели влияние в страните, които навремето са били под османски контрол. След като не може да ги окупира, то иска поне косвено да наложи там своята доминация.“

Историкът Йектан Тюркилмаз говори съвсем конкретно: „Турция издига териториални претенции към Армения, Ирак, Сирия, Гърция и Кипър, като се позовава тъкмо на османското наследство“. Ердоган потвърждава такива претенции - например към редица гръцки острови или към Мосул в кюрдската част на Ирак. Или както обобщават авторите на 30-минутното предаване по „Дойчландфунк“: „За Ердоган сънят за великата държава все още не е досънуван. Но за многобройни негови сънародници този сън вече се е превърнал в истински кошмар“.


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма таквоз нещо - Турция има претенции само към 20 държави, какви пет сънувате?
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма таквоз нещо - Турция има претенции само към 20 държави, какви пет събувате?
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кви слявяни са ви кратуните?

Няма етнос славяни. Слявяни е езикова група, която включва всички езици, чиито корен е българския/българския църковен език.
134
7
 
2
 
! Отговори
СЛАВЯНИ СМЕ! преди 2 месеца
Българите сме славяни,дори и преди да приемем християнството,по каменните надписи,има изчукана славянската титла Канас(княз) на владетелите ни,също и в Именника на българските владетели пише,че нашите езически владетели са
Князе -славянска титла,навсякъде пише за славяни,при заселването на българите на юг от Дунав,пише,че сме смесваме с местното славянско население - северите и седемте славянски племена,областите ни са наричани склавинии,така се наричат области в които живее славянско население
133
1
 
4
 
! Отговори
СЛАВЯНИ СА! преди 2 месеца
До да бе да

В "Повест временых лет" пише,че Игор е руски княз,забележи КНЯЗ - славянска титла, пише също ,че неговата жена се е наричала княгиня Елена и му е доведена от столицата на България Плиска,забележи - КНЯГИНЯ(!!!) - също славянска титла,сватбата им е описана подробно,след като се омъжва за руския княз е наричана Елена-Олга,на името на бащата на руския княз - Олег ,който я довежда за съпруга на руския княз!Елена-Олга и княз Игор поддържат връзки с Византия и България!
СЛАВЯНИ СА!
132
2
 
1
 
! Отговори
Бутафорко преди 2 месеца
Ербап-Хердоган се е взел на-сериозно единствено защото *** от Русия има интерес от него.
131
10
 
0
 
! Отговори
аа преди 2 месеца
Хората гледат пазара и работна ръка, Германия е такава благодарение на гастербайтерите от Турция бачкаха здраво....
- затова Германия е първа икономика в ЕС и заема челни места в света....
- България е на опашката...
Защото мисленето е като на този който направил коментар -131
130
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпросът е друг- Има ли Германия намерение да инвестира заводи като Фолксваген при султана и то с нагла демонстрация като разиграва всички балкански страни и ги кара да си мислят, че уж се конкурират, а то решението било взето предварително? Колко милиарда още ще вкарат при султана и за пари на какво още са готови? Това е въпроса, а не защо имат претенции към съседите.
129
2
 
7
 
! Отговори
Вън от НАТО преди 2 месеца
РЕШЕНИЕТО Е ЕДНО-Турция да бъде изгонена от НАТО,ЗА ДА ИМАТ СИГУРНОСТ ПО ЧЛ.5 набелязаните за потенциални жертви-а и ние сме от тях,макар да не се говори-поне тези заплашени страни,които са от НАТО
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Траки сме, докато не позволим Ердоган да публикува карти със сегашни наши територии, като негови. Позволим ли - уйде коня у ряката.....само дето се тупкаме със славните герои ....които няма как да защитим. Отива и съединението и една голяма част от историята ни......защото няма стратегическо държавническо политическо мислене от няколко десетилетия....да не кажем 30 години.
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Султан Ердоган може да е луд за връзване с имперските си интереси, но ние два пъти повече затова, че си нарязахме ракетите.
126
7
 
1
 
! Отговори
ххх преди 2 месеца
До да бе да

Жив да си, че да ни просвещаваш. И с още такива просветители да се затрием и като държава и като народ.
125
2
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 2 месеца
Ердоган се опитва да играе много опасна игра,заслепен от ислямиските си идей.
124
3
 
7
 
! Отговори
Истина преди 2 месеца
И ние имаме претенции към 5 страни и едната е турция, но с това правителство имаме претенции и към себе си и към тях още повече. Може би времето за нова свтовна война идва, колкото и зле да звучи това.. ще видим в следващите 10тина години
123
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДА НЕ ДАВА ГОСПОД ДА СИ СЪСЕД НА ТУРЦИЯ
122
5
 
10
 
! Отговори
да бе да преди 2 месеца
За славяните питайте Екатерина Велика и нейните академици!А в "Повест временых лет" подробно е описано как скитите и прусите са ставали славяни!Другарите-русофили да не се обаждат,това за тях е непозната материя,а не някакъв "Наръчник на пропагандиста"!Хайде от мен "Да живее КПСС",та да не са валат!:)
121
3
 
6
 
! Отговори
Славянското общество преди 2 месеца
До Иванов Напротив. Има славянска Русия заради българския език и книги пренесени в Русия. Имаме и тракийски,даже и малко немски гени,но най-много са славянските. До сега твърдо потвърдени са около 30-40 скелети на пръбългари,което е твърде недостатъчно за категорични изводи. 2019г. почина най-известният гръцки византолог проф. Спирос Врионис. Вземи прочети книгата му "Славянското общесво на Балканите/6-7в./"
120
1
 
28
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 месеца
турция винаги е била заплаха за ЕВРОПА !!!
Сега могат да пиша тколкото си искат против нея, за жалост посанията отиват в кошчето, а Европа, Сащ и сие наливат пари в икономиката на турция и по този начин сами подхранват своя унищожител !!!
ислямска турция никога няма да бъде цивилизована дуржава, а само ЗАПЛАХА !!!
119
1
 
37
 
! Отговори
1234 преди 2 месеца
Турските карти с части от България малко претенции ли са? Докато имахме сс23 насочени към Константинопол,нямаха претенции и в съня си....
118
1
 
34
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
По разни изследвания близо 80 % от така нареченото турско население в европейската част на Турция е от български, хърватски и друг произход. Който е учил история, може да си отговори на въпроса, защо е така.