Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?

Някои потенциални заплахи започнаха да стават абсолютно реални
25 юни 2022 19:17, Красимир Ангелов
342
Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?
Снимка: БГНЕС

В Германия някои промишлени пещи работят без прекъсване от десетилетия. Ако те се охладят внезапно, разтопените материали се втвърдяват и системата се поврежда. Това е проблемът, пред който е изправена най-голямата европейска икономика заради безпрецедентната енергийна криза.

Ако всичко започна като смътно предчувствие за намаляване на доставките на руски газ, то вече е съвсем реално. След като президентът Владимир Путин намали с 60 % потоците по главната връзка с Европа, експертите от администрацията на канцлера Олаф Шолц тази седмица разработиха сценарии и нито един от тях не доведе до достатъчни резерви за изкарване на зимата, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

"Това беше отрезвяващият момент", каза Клаус Мюлер, който ръководи германския мрежови регулатор, известен като BNetzA. "Ако имаме много, много студена зима, ако сме невнимателни и прекалено щедри с газа, тогава няма да е хубаво".

Рисковете се простират отвъд рецесията и зимата на замръзнали домове и затворени фабрики. В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ. Отговорът на нуждите на растящата икономика най-често е бил нов газопровод до Русия.

Тази епоха вече е отминала и компании от BASF SE до Volkswagen AG се примиряват с новата реалност.

Ще има бързи решения - като съживяване на замърсяващите въглищни централи и смяна на горивата в промишлените процеси, но се очертават структурни проблеми, тъй като преходът към достъпна енергия от възобновяеми източници ще отнеме още години.

Фирмите, произвеждащи метали, хартия и дори храни, могат да бъдат принудени да намалят мащабите си или да затворят производствените си обекти в Германия, което ще ускори постоянното изтичане на работни места в производството и ще нанесе трайни щети на икономическия пейзаж на страната.

"Компаниите ще преместят производството си там, където има конкурентен газ от тръбопроводи, а това няма да е в Германия", казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. "Не можеш да поправиш 20-годишни политически грешки за две или три години."

Последните данни показват, че ще са необходими 115 дни, за да се постигне целта на правителството да запълни газовите резерви до 90% от капацитета до ноември. Този срок предполага, че потоците ще се запазят на сегашното ниво, което е малко вероятно, като се има предвид все по-агресивната позиция на Кремъл спрямо Европа в отговор на санкциите, наложени заради войната.

В отговор на мрачните перспективи Германия, която все още разчита на Русия за повече от една трета от доставките си на газ, повиши в четвъртък нивото на заплаха до втората най-висока степен на "тревога". Ако натискът се засили, Германия може да започне да разпределя доставките.

Моментът на истината вероятно ще настъпи следващия месец, когато газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян за планирана профилактика. Германия се опасява, че той може никога да не заработи.

"Ще трябва да излъжа, ако кажа, че не се страхувам от това", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел между свиването на доставките на газ и ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза. Ако доставчиците на енергия продължат да трупат загуби, тъй като са принудени да покриват липсващите руски доставки на високи цени, съществува риск от по-широк срив.

Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да срещне затруднения при изпълнението на договорите за доставка на местни комунални услуги и производители, ако Москва удължи или увеличи прекъсванията на доставките на газ.

Кризата вече надхвърли границите на Германия, като 12 държави - членки на Европейския съюз, са засегнати, а 10 от тях са издали ранно предупреждение съгласно регламента за газовата сигурност. Увеличеното търсене на втечнен природен газ в Европа ще засегне и по-бедните страни по света, които ще се борят да се конкурират за товари.

"Притеснени сме", че Русия ще прекрати доставките на газ за Европа, заяви естонският президент Кая Калас на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък.  "Трябва да сме готови да имаме различни енергийни миксове, обединени покупки на втечнен газ и да правим тези неща заедно."

Сценариите на BNetzA, която ще управлява разпределението на газ в Германия в случай на нормиране, отчитат редица спешни мерки, включително два плаващи терминала за втечнен природен газ, които ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима, търгове за излишното гориво за промишлеността и правителствена програма за закупуване на газ на спот пазара на стойност 15 млрд. евро.

"Хранилищата в Германия трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро", каза Себастиан Блешке, ръководител на INES, асоциацията на германските оператори на хранилища. "За някои от обектите прозорецът на възможностите се затваря."

Баварската компания Wiegand Glas показва трудностите при намаляване на търсенето на газ в Германия. Единадесетте пещи за топене на стъкло на компанията - както всички в страната - работят 24 часа в денонощието в продължение на повече от десетилетие. Дори ако Wiegand спре производството си, пещите ще се нуждаят от 75% от нормалното потребление на газ, за да не се допусне разтопеното стъкло в тях да се нагнети и да разруши пещта.

"Но тогава трябва да поемем разходите за енергия, докато нямаме какво да продаваме, така че това не е опция", казва главният изпълнителен директор Оливер Виганд в интервю. Ако високоспециализираните пещи се повредят, възстановяването им ще отнеме много време и ще бъде скъпо. "Ще отнеме десетилетие, за да се възстанови нормалното производство", добави той.

Икономистите се опитват да определят обхвата на риска, но това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че 75% от това, което банката е сбъркала в прогнозата си за инфлацията през миналата година, се дължи на цените на енергията.

Целият анализ четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
2
 
24
 
! Отговори
User преди 1 година
Тренират за времената, когато ще са свършили газта и петрола(независимо от цената). Преди години четох изказване на Путин: "... не ние се нуждаем от света, а света от нас. Достатъчно е да ги снабдяваме със суровини и да вземаме от него само това което ни трябва ..." Лъжа ли е? Необходимо е само да си пазят Съкровищницата подобаващо, нали? Вместо да се изгражда технологично устойчиво и зелено бъдеще за всички на запад се харчеха ресурси и енергия за излишен лукс, охолство, капризи.
176
5
 
44
 
! Отговори
ВЕВЕРТ преди 1 година
Като не играете шах, така ще ви е. Нали вие не искахте да купувате, да им било гадно на руснаците. Е, що не помислихе за клона, дето стояхте?
175
5
 
43
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Тъй ли не фалира тая Русия ве... бензиностанция с ракети 140дена будалка умните натовоамериканоеврейци...
174
5
 
59
 
! Отговори
Nicky преди 1 година
Защо Путин да тласка към икономиките на Запада към пречупване?! Запада сам анатемоса и се отрече от всичко руско, даже изрично го забраниха. После се оказва, че забраняват само онова, от което могат да се лишат, но държат Путин да им зарежда всичко необходимо, при все драконовксите им санкции и кражба на руските пари в техните банки. Малко арогантно ми идва да винят Путин за логичните последствия от техните решения.
173
3
 
50
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
"Да навредим на Русия без да навредим на себе си" - това беше идеята на евроатлантиците. Нещо не се получава както трябва.
172
3
 
36
 
! Отговори
Германският бизнес преди 1 година
Скоро кожичката на обидената наденица ще се развява пред Райхстага.
171
2
 
24
 
! Отговори
Два танкера преди 1 година
И моите два танкера - ляв и десен ще оправят нещата.
170
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече оръжия за Украйна ще оправят нещата. Също така дайте и още санкции за Русия. Руснаците обикновенно се пречупват лесно, като са под натиск и заплашени. О да, друго за което забравих е два танкера с втечнен газ от САЩ. Те могат и да спасят положението.
169
2
 
11
 
! Отговори
до мдаа преди 1 година
Ааа, първо били санкциите и Москва се ядосала и нахлула. Вече разбрахме.
168
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия има малобройна армия,милиони сирийци,афганистанци араби,турци на социални помощи,нищо не е така както беше преди 15г.старите германци измират в старческите домове другото е мигранти.Мързеливи,неграмотни.
167
5
 
36
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Пак дрънкаме за агресивна политика на Кремъл, нов Кой налага санкции?
166
4
 
39
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Като начало могат да върнат обратно газовата турбина за Северен поток 1, която Русия е изпратила за ремонт, а заради санкциите отказват да я върнат.
165
43
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На путинистите им се привижда постоянно "разпад" на ЕС. Няма да стане бе другари, гледайте си мужишката цивилизация.
164
14
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може да унищожи Германия военно за няколко минути. Русия може да унищожи Германия икономически за няколко седмици. Германия живее и съществува само по милостта на Путин и на Русия.
163
6
 
39
 
! Отговори
Край преди 1 година
Брех мари божкеле. Не седнала сама на кочана Германия - ми Путин и бил виновен. Той я тласкал. Той и бил дефекирал в гащите.
162
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото сам си причиниш, никой не може да ти причини.
161
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой с нищо не тласка герман(истан)ската икономика. Кой каквото си е надробил, това cърба. Който не може да плува, да не се хвърля в морето.
160
2
 
31
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Предлгама Германия да се отвърже от ресурсите на Русия и да се привърже към некои други ресурси.
159
4
 
29
 
! Отговори
Германен преди 1 година
Швабен капутен скорен.
158
5
 
15
 
! Отговори
Най - големия, бате преди 1 година
Велик!