Каспийските богатства при 5 страни. Как си ги поделиха?

Залежите от петрол в него се изчисляват на близо 50 млрд. барела
13 авг 2018 08:30, Златко Желев
30
Каспийските богатства при 5 страни. Как си ги поделиха?
Снимка: Reuters

Лидерите на петте страни, разположени около Каспийско море, подписаха в казахстанския град Актау конвенция, дефинираща правния статут на това стратегическо море, в което има значителни залежи на петрол и газ, предаде Ройтерс.

Документът беше парафиран от президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан. Така Каспийско море получава ясен статут, какъвто нямаше от разпадането на Съветския съюз.

Преди церемонията по подписването домакинът, казахстанският президент Нурсултан Назарбаев, определи събитието като историческо. Руският държавен глава Владимир Путин каза, че и той, и колегите му смятат, че каспийската среща на върха е имала "епохално значение", и призова за по-голямо военно сътрудничество между каспийските страни.

Путин подчерта, че Конвенцията за правния статут на Каспийско море утвърждава изключителното право и отговорност на държавите за съдбата на Каспийско море, като установява ясни правила за колективното му използване.

"Въз основа на консенсус и взаимно зачитане на интересите бе изработен съвременен и балансиран международен договор, който заменя съветско-иранските споразумения от 1921 и 1940 г.", заяви руският президент, цитиран от ТАСС.

Иранският му колега Хасан Рохани посочи, че конвенцията не установява окончателните разделителни линии в морето и че преговорите по този въпрос трябва да продължат.

Казахстанският лидер заяви, че в дейността си страните ще се придържат към основни принципи - превръщането на Каспийско море в зона на мир и добросъседство, използването му за мирни цели, зачитане на суверенитета и териториалната цялост, неприсъствие в морето на въоръжени сили, които не са на петте страни.

Назарбаев отбеляза, че на срещата е постигнато съгласие по разделянето на акваторията на Каспийско море на зони с различен режим. Определихме териториални води от 15 морски мили, като външните им граници придобиват статут на държавни.

Към териториалните води се добавя риболовна зона от 10 мили, където всяка страна има изключителни търговски права. За да се запазят уникалните биологични ресурси, риболовът в цялата акватория ще се осъществява на принципа на съгласувани национални квоти, подчерта той.

Подписването на конвенцията ще съдейства за успокояване на продължило с десетилетия напрежение в този богат на изкопаеми горива район - залежите от петрол в него се изчисляват на близо 50 милиарда барела, а от природен газ - на около 7,3 трлн. куб. м газ.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер 5....Ходи на Майната си,неграмотно недоразумение.Ходи да повтаряш училище,започвайки от 3клас!Бесграмотное чмо,поебень,кто таким вообще позволяет оставлять комменты?!?!
25
4
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
черноморските страни сьщо следва да сключат подобен договор никакви воискии кораби в черно море искаме мир и дружба искаме делфини и риба не искам даумирам заради печалбите на впк на сащ
24
6
 
20
 
! Отговори
ГУЙ В ХЪЗА НА САЩ преди 2 години
Ето едно място, където за американците няма място!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Много лудПовежливей пр дурок, без хамства
22
1
 
8
 
! Отговори
хм преди 2 години
Абе не се виждат сред 5-те САЩ, Канада, ВБ и сие? Но в никакъв случай не казвам, че това е причина за санкциите и майданитте!
21
8
 
0
 
! Отговори
Много луд преди 2 години
До номер 5(рускинята).Какого хрена пишешь хуйню?!Про Дон ничего не слышала,а про канал!?
20
2
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Дано да се договорят. Притеснително е казаното от Рохани: "Иранският му колега Хасан Рохани посочи, че конвенцията не установява окончателните разделителни линии в морето и че преговорите по този въпрос трябва да продължат." На Иран му се иска да получи по-голямо парче от баницата, пак Русия ще трябва да балансира претенциите на размирните си съседи.
19
4
 
31
 
! Отговори
extremist преди 2 години
И АМЕРИКАНСКИТЕ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ СТАНАХА ОТНОВО СМЕШНИ....
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Черното море? Нашият петрол са слънцето и плажовете! Ама с бетона стана евтинджоз туризъм. Некви скъсани и бедни хора обикалят около едни бетони... беднотия
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Patriotite schtqxa da se borqt za zlatoto i protiv Maricite i bazite bez pari no sega mylchat qko ZascjhtoN???????????
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bylgarino beden i posleden si kato cyrkovna mischka no pliuesch li pliuesch i zavijdasch na toq deto ima.E nikoga nqma da imassch.
15
6
 
42
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Учудващо е как САЩ са пропуснали да заявят,че Каспийско море е зона на техните стратегически интереси и е важно за националната сигурност на САЩ!Толкова много петрол и газ без САЩ да участват в разпределението-не е справедливо и демократично!
14
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България винаги исторически е била доминион. Характерно за доминионите е, че активно способстват винаги за разпадането на поредната империя - хегемон, поради злобата на малкия *** към гостоприемника. Спомнете си Византия, Отоманската империя, Руската империя, кайзерова Германия, Райха и СССР. Предадохме ги всичките с пяна на уста. Ред е на ЕС.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Maliiii kvi ste typi koito si ima bogatsva si gi polzva a nie zlatoto i urana direktno podaryk na USA bravoooo
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11, пропуснал си да си изпиеш хапчетата, оли.
11
6
 
19
 
! Отговори
случайно ли? преди 2 години
На 12-ти, в деня на подписването на конвенцията, в Черно море влезе пиндостанския разрушител "Carney".
10
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6Путин си има трите най-добри съюзника - армията, флота и въздушно-космическите сили! Други не му трябват! Другите НИКОГА НА СЕ БИЛИ надежни, това са васали, които се отмятат при първото подрънкване на сребърниците! Или ще ми кажеш, че ние бяхме мно-о-о-о-о-г-о "верни" съюзници във Варшавския договор! ВСИЧКИ САТЕЛИТИ СА ПРОДАЖНИ! Е, точно така ще "продадеме" и отан-ците де, но на тях.......хак да им е! С кеф ще наблюдавам срутването им!
9
3
 
20
 
! Отговори
Чукча писател преди 2 години
1, водни пътища и пътеки /канали/ свъзват Каспийско море с Азовско, Черно, Средиземно, Балтийско и Баренцово /Бяло/ морета.
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауу не може да бъде разпределили са си нещо което си е тяхно и то без да се допитат до краварите, че то това не е демократично как така.
7
14
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 2 години
За Русия половината ,за другите каквото остане...