Коронавирусът уби първия министър на енергетиката в Русия

Владимир Лопухин оглавяваше министерството до 1992 г.
26 май 2020 17:45, Нели Христова
17
Коронавирусът уби първия министър на енергетиката в Русия
Снимка: Facebook

Първият министър на горивата и енергетиката на Русия Владимир Лопухин почина от коронавирус, съобщи писателят Денис Драгунский, цитиран от ТАСС.

"Днес от коронавирусна инфекция на 69 години почина моят отдавнашен и верен приятел Владимир Михайлович Лопухин, на когото съм много задължен в моята духовна и интелектуална биография", написа Драгунский във Facebook.

От 10 ноември 1991 г. до 30 май 1992 г. Лопухин оглавяваше министерството на горивата и енергетиката на РСФСР/РФ. Той беше съветник на правителството на Русия по въпросите на международното икономическо сътрудничество и горивно-енергийния комплекс, нещатен съветник на и.д. министър-председател Егор Гайдар.

През времето, когато главяваше министерството на горивата и енергетиката, той успя да разработи концепция за реформиране на горивно-енергийния комплекс и назначи Михаил Ходорковски, който беше малко известен тогава, за председател на фонда за подпомагане на горивната и енергийната индустрия с права на заместник-министър.

Президентът Борис Елцин не одобри концепцията на Лопухин, но ръководителят на Менатеп даде висока оценка за него. "Лопухин свърши много голяма работа за нас - той ни въведе в кръга на работниците, работещи с нефт и газ", каза Ходорковски в интервю.

След като подаде оставка от правителството, Лопухин получи работа в инвестиционната банка Lazard Freres, която от времето на Брежнев съветва руското правителство и става партньор в московския клон. Той помага на "Газпром", "Юкос", "Сургутнефтегаз", "Роснефт".

През 1996 г. Лопухин напуска банката (година по-късно Lazard Freres свива операциите си в Русия) и създава собствена компания, Vangward.

От 2007 до 2015 г., Лопухин е бил член на съвета на директорите на ЗКК "Сухой граждански самолет".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
2
 
! Отговори
Крим не е руски преди 3 години
умрял от корона вирус ...отравянето с Новичок е придружаващо заболяване ..ха.ха.ха ами то беше ясно че ще има и жертви след като суровия петрол стигна 25$ долара за барел
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Короната си знае работата........по-малко рушофилЕ......повече усмивки по лицата на хората.
10
4
 
5
 
! Отговори
До Зозо преди 3 години
Като срещна името ти се сещам как като малък се изходих в морето (тогава нямаше много хора), но ТО не потъна и трябваше бързо да отплувам. Ти защо не отплуваш надалеч? Да няма всеки ден по едно Зозо!
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируса се бори с корупцията.
8
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е възможно, според руските социалистически ***, такъв вирус не съществува.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кроме того, пишет Радио Свобода, он был масоном и несколько лет возглавлял Русскую Великую Регулярную масонскую ложу, не признанную другими масонскими организациями."
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с банково дело се е занимавал
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмнявам се да е умрял от естествена смърт или коронавирус.Но Бог да го прости човека!
4
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уби ?!?Продължавате с жалките манипулации тип Тулупа & Ментрсджийски.А колко по-просто би било да напишете, че човекът е починал.
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що ли ми е съмнително?У Русия всичко е съмнително.
2
18
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ами 69г. е една преклонна възраст в Блатная :)))))))))))))))))))) Средно до 56-57 го докарват от пиене :)))))))))))))))))))))))))
1
12
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Свършиха се патоанатомите и лекарите, та писателите почнаха да поставят медицински диагнози !