Русия изпитала оръжие за унищожаване на сателити?

САЩ и Великобритания я обвиниха в това
Обновена: 24 юли 2020 11:00 | 24 юли 2020 10:57, Елка Василева
130
Русия изпитала оръжие за унищожаване на сателити?
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че е изпитала оръжие, което може да се използва за унищожаване на сателити в космоса.

Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила неразрушителен тест на антисателитно оръжие в космоса на 15 юли, се казва в изявление на командването.

„Тестът от миналата седмица е нов пример, че заплахите срещу американските космически съоръжения и тези на техните съюзници са реални, сериозни и нарастващи“, се казва в текста, цитиран от БТА.

Още по темата

„Това е неприемливо“, написа в Тwitter от своя страна американският преговарящ по въпросите на разоръжаването Маршал Билингсли. Той допълни, че става дума за сериозен проблем, който ще бъде дискутиран идната седмица във Виена по време на разговори с Русия относно двустранния договор за ограничаване на броя на ядрените бойни глави.

Във Великобритания вицемаршалът от военновъздушните сили Харви Смит, отговарящ за отдела за космическите въпроси към британското министерство на отбраната, каза, че Лондон е обезпокоен от начина, по който Русия е изпитала един от сателитите си, изстрелвайки снаряд със характеристиките на оръжие.

Според Смит подобни действия заплашват мирното използване на космоса и рискуват да доведат до отломки, които да са заплаха за сателити и за космически системи, от които светът е зависим.

В Москва министерството на отбраната каза, че на 15 юли „малко космическо превозно средство е инспектирало един от руските сателити отблизо, като е използвало специално оборудване и тази инспекция е предоставила ценна информация за инспектирания обект, която е била предадена на базирани на земята контролни съоръжения“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин"Абе петолъчник, я сравни колко гориво харчи F-16 и колко руския самовар?"F-16 е проеклтиран като лек ендоместен изтребител, евтин заместител на многофункционалнищя F-15.Се едно да казваш че минито е по-добър от джипа щото е по-лек.
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И както се очакваше...Сделано в СССР......
103
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Ф-16. По-добър ли е от МиГ-29, видя се в Сърбия. Победиха, когато 6 Ф-ки нападнаха ЕДИН МиГ-29, водени от АУАКС! Някой да е изненадан от резултата?При 1:1 резултатът ще е друг!
102
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия води с няколко обиколки във военната сфера. Щом започнаха да правят суперточни снайперски винтовки и великолепни пистолети, неща които им убягваха преди.Но най-важно е задприкладното устройство! Синеоките соколета ще размажат всеки агресор!
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нормално е при евентуален конфликт между сили които могат да си го позволят сателитите ще са първа цел.
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** Ти си последният *** - в Русия тази дреха не се носи! Я ми кажи, сине майчин, какво руско продават в България? Виждам само емайлирави съдове и нес-кафе от цикория в БИЛЛА. И водка, разбира се!Имам руски кристал, лен, инструменти, диамантови пилички, часовнкарски инструменти, часовници.
99
2
 
5
 
! Отговори
червен преди 3 години
До Българинв съвременния въздушен бой и при наличието на съвременните ПВО-средства един самолет ще излети максимум 3 пъти и ще кацне само 2 пъти, защо ти е тогава ?скъп самолет
98
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До БобиАбе петолъчник, я сравни колко гориво харчи F-16 и колко руския самовар?А, и сравни колко летателни часове тоже. Предварително благодаря!
97
3
 
8
 
! Отговори
хамериканец преди 3 години
До Анонимен Наистина руските марки са реномирани, даже най-реномираните! Гледам избиват се по света за тях...***
96
8
 
7
 
! Отговори
ватник преди 3 години
До Анонимен Колегата с колата не е прав. По скоро ушанката едно копче не може да направи като хората. Я ми кажи като си селско тарикатче, колко и какви руски вещи използуваш в къщи - в бита? А на работата? ...***
95
1
 
5
 
! Отговори
F16,5 преди 3 години
До До анонимен 100Груьо, коментираш нещо,което изобщо не разбираш.
94
2
 
8
 
! Отговори
ушанка преди 3 години
До До анонимен 100Защо говориш глупости да си се подиграват запознатите с темата!??
93
7
 
16
 
! Отговори
До анонимен 100 преди 3 години
Бедно промито мозъче! Купихме един остарял самолет, за който ви излъгаха, че е много модерен. Ф-16 по принцип е добър самолет, но е от друга епоха. Въпросният "блок 70", официално "блок 70-72" най-накрая е снабден с радар, какъвто имат всички модерни самолети, от Су-30 до Су 57, Юрофайтър "Тайфун", Рафал и китайските. Един Су-35 по боева мощ се равнява на 4 Ф-ки!Радев се пише с главна буква! Твоето е простащина! Впрочем, той е превъзходен пилот - ас! *** мислят да го уплашат! А той е мъж
92
6
 
10
 
! Отговори
НЕЩО СЛОЖНО преди 3 години
Рашките направиха рекорд за доставка до международната станция - 3 часа и 18 минути.Ето нещо сложно.Явно хамерите страх ги тресе да не останата слепи (без спътници) в още по-сложен конфликт със рашките и катайците.
91
1
 
4
 
! Отговори
Хили лайкли преди 3 години
"има доказателства" които ги няма наяве...Знаеме ги тия.
90
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102Румънците си купиха Ф-16 от американците, а сега гонят руснаците със съветските самолети Миг-21. Имали 50 броя Миг-21.Ще ги обвинят в превишаване правата при самоотбрана ако ползват Ф16 срещу руските бракми.М/у другото превишаване правата при самоотбрана е преписано в нашата конституция от руската.
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиА иначе Процесори за компютри вече 5 години серийно пускат. РЖД - Руското БДЖ закупи 15000 компа с 100% руски чркалаци за своите касови системиЪъъъъ 15000 компа хахахаха много бе хахахаха
88
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румънците си купиха Ф-16 от американците, а сега гонят руснаците със съветските самолети Миг-21. Имали 50 броя Миг-21. Пазят си новите самолети ф-16 за военни паради и шоупрограми.Много скъпо им вземат брадърите им американци.
87
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаха Междузвездни войни. Рейгън лъжеше и плашеше Съветския съюз. Само бананови държави плашат със самолетоносачи и ГПС оръжия.
86
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купихме Ф16/70 защото са добри машини и разполагат с целия набор въоръжение по стандартите на НАТО и са нови! Цената за вторите 8 е по ниска от тази, която заплатихме сега, така е при всеки уважаващ себе си производител! Спекулациите по въпроса с Ф овете не прави чест нито на радев, нито на който и да било, захванал се да манипулира темата. Въпроса е в това че страна като нашата вече повече от десетилетие член на НАТО е нормално да се въоръжава от своите съюзници, не от евентуалните противници.