Главният въпрос в Русия: Накъде отива тази необятна държава?

Всеобщото чувство у руснаците е на несигурност
21 апр 2021 15:00, Нели Христова
361
Главният въпрос в Русия: Накъде отива тази необятна държава?
Снимка: БГНЕС

През последните седмици Русия рядко излиза от новините.

Независимо дали е санкционирана от САЩ за предполагаемо хакерство и намеса в избори, или е заплашена с наказание заради отношението си към активиста Алексей Навални, Москва многократно е била критикувана от световните лидери. През последните седмици Кремъл струпа и множество войски по границите с Украйна, оказа се и замесен във взривяването на завод за боеприпаси в Чехия.

Докато се опитват да анализират следващите ходове на Русия, наблюдателите от Кремъл се борят с някои големи въпроси: Какво иска Русия? Какво мисли президентът Путин? И къде отива тази необятна държава?

Докато президентът Путин се подготвя за речта си за състоянието на нацията, Стив Розенберг от BBC изминава 3200 км източно от Москва до град Красноярск в Сибир, за да прецени настроението сред обикновените руснаци.

Художникът Василий Слонов вижда неща у президента Владимир Путин, които другите не могат. Според него, държавният глава е усъвършенствал перфектно умението да държи властта в ръцете си.

"Путин е символ на властта. Колос на патриотизма. Той е пъзел само с едно решение. Както и да се опиташ да разместиш парчетата на съвременна Русия, единственият образ, който ще се получи, е този на Путин. Някои хора са били премахнати, други арестувани, трети убити, отровени. Тази липса на промяна ще свърщи с размирици. Ще стигне точка на кипене, когато всичко ще бъде пометено и ще се сформира нов пъзел. Но засега това е реалността", казва той пред BBC.

Вместо намерения за политическа промяна, Кремъл внушава национална гордост и подозрения към Запада. Може да се каже, че Красноярск е географският център на Русия. Там всеки ход, всяка крачка на екипа на BBC е следен. Всеки ден една и съща кола кара зад автомобила на медията.

"Фактът, че сме следени, показва колко нервни са властите в Русия, колко са чувствителни към всяка потенциална критика към това, което се случва в стратата и също така - колко са подозрителни към Запада", казва Стив Розенберг. Когато отива да поговори с агента в автомобила, който ги следи, той му отговаря, че не ги преследва, журналистите "само си въобразяват разни неща".

Ксения Андреевна пък се надява, че нарастващите цени на храната ще са наистина само част от въображението й. Но това е реалността. "Цените са ужасяващи", казва тя. "Стандартът на живот спада. Трябва да намирам по-прости и некачествени храни."

За Ксения семейството е на първо място, най-вече синът й - Рома. Затова тя и съпругът й отбягват разговорите за политика. Те не ходят на протести, всъщност, малко руснаци го правят. Но това не означава, че народът се е примирил.

"Мисля, че хората просто се страхуват, защото ако шефът ти разбере, че си бил на протести и си бил арестуван, може да те уволни. Не мисля, че аз имам способността да променя нещо в тази държава. Бих искала Русия да е по-свободна, но не вярвам, че нещо ще се промени в близкото бъдеще", на мнение е Ксения.

Някои неща в Русия все пак се променят. Като сезоните. В зоогическата градина на Красноярск празнуват пристигането на пролетта с пиршество. За много руснаци краят на зимата носи надежда, че всичко ще се промени към по-добро, че животът ще се подобри.

"Мечките обичат компанията", казва Андрей Горбан, директор на зоогическата градина. Палачинките, които той приготвя не са за хората, а за кафявата мечка Руфиан. "Така стоят нещата тук - вярата в бъдещето ни помага да оцелеем. С благословията на Бог някой ден ще го построим. Русия не иска размирици. Не искаме промени чрез революция. Нашата цивилизация няма да оцелее още една революция."

Комунизмът обеща на руснаците светло бъдеще. Владимир Путин обеща само стабилност. Но някои хора се съмняват, че неговият нарастващ авторитаризъм може да осигури дори и това.

"Русия се е отправила към огромна катастрофа. Убеден съм. Неизбежно е. Като "Титаник", който се е отправил към айсберга. Не може да бъде избегнато. Както слънцето не може да не изгрее, така и тази катастрофа няма как да не се случи", на мнение е Василий Слонов.

Всеобщото чувство у обществото на Русия е несигурност. А това е и глобално притеснение, защото посоката, по която Кремъл поема, има последствия за целия свят.


361
Още от Русия
Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
0
 
! Отговори
заслушай се преди 2 седмици
ХЕЙ ГЛУПАЦИ НАЙ ГОЛЕМИЯ ПАЗАР НА СВЕТА Е РУСИЯ. И ДОРИ В ТОЯ САИТ СИ МЕРЕТЕ ПРИКАЗКИТЕ. ЕДНО ВРЕМЕ ХРАНЕХМЕ ПОЛОВИН ЕВРОПА И ЦЕЛИЯ СССР С ЧУШКИ ДОМАТИ И ПЛОДОВЕ. СЕГА СМЕ ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА НАЦИЯ НО СМЕ ВЕЛИКИ ДА КРИТИКУВАМЕ ВСИЧКИ И АМЕРИКАНЦИ И РУСНАЦИ И НА М....НАТА ви с уважение.
305
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бъдещето принадлежи на Русия,а за сащ и техните жалки слугиостава само и единствено позор.
304
7
 
5
 
! Отговори
Marina преди 3 седмици
До АнонимныйУ России всегда есть будущее. Это вечная страна. А у тебя его нет.
303
6
 
8
 
! Отговори
В Русия са свободни преди 3 седмици
да вървят на май_ната си.Проблемът е,че имат пета колона на много места,агресивна политика и като са тръгнали за никъде,искат да вземат със себе сии невинни странични косвени жертви.
302
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дай да не се залъгваме една права лопата в главата на 68 годишен гном и няма путин ....там по традиция тровят де ... царя е батушка спасител паднели става Упир русия е точно в безвремието което води към разпад
301
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
русия няма бъдеще
300
2
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 седмици
До Колев 284 Бил си в Русия и Щатите и твърдиш че магарето е по добро от коня....! Бадева си ходил и нищо не си разбрал.
299
7
 
9
 
! Отговори
Учителя преди 3 седмици
Въпросът е ние да бягаме далеч от Русия...
298
6
 
4
 
! Отговори
ГОЧО преди 3 седмици
Нели Христова(авторът на статията), Вие сте изключително повърхностна!
297
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въпроса е, накъде отиваме ние?
296
6
 
5
 
! Отговори
рушката курва отива преди 3 седмици
наМайка сиВпутката от 1917 та.
295
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Джуджа вече не издържа психически.
294
0
 
4
 
! Отговори
Ке Неф на историята преди 3 седмици
До Вирус "...е под въпрос."Сигурно няма въпроса къде е преди малко мястото на Ром-Бантустана със Вирусно население.
293
14
 
5
 
! Отговори
Вирус преди 3 седмици
Русь заминава там, където й е мястото - в клоаката на историята, а дали ще Има Такава Дэржава (ИТД) след 2050, е под въпрос.
292
1
 
5
 
! Отговори
Мозъчен Лекар преди 3 седмици
Искам да попитам кои и къде са чувстват на сигурност?Отговор: Само във Лудницата!
291
8
 
21
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Русия никога не е била в цветущо състояние.Обаче винаги е оцелявала и е давала своя принос към световната история-спирала е бесни мераци за световно господство.Сега се очертава същото-Русия е единствената пречка пред американската мания за световен контрол.И както изглежда отново ще изпълни историческата си мисия.Без полза за себе си-като предишните пъти...
290
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русията го закъсва яко! Много скоро ще избие гноясълият цирей вътре!
289
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви естествени братя бре? Много си се изгубил братче, безнадеждно!
288
5
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Така е,горките руснаци си нямат Бойко,затова са мнооого несигурни,мда.
287
11
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 3 седмици
До КолевНедей се чуди ами виж къде емигрира и продължава да емигрира цвета на нацията, нашата а и руската, къде са децата на нашите велможи и на руските и ще ти стане ясно защо се идентифицират с един свят различен от нашия, свят в който работещия човек има спокойствие и сигурност и надежда за спокойни старини каквито у нас само ги бленуват.