Проф. Динков: Русия и САЩ намериха начин да успокоят света

САЩ са загрижени от възхода на Китай, допълни експертът
Обновена: 17 юни 2021 14:30 | 17 юни 2021 13:52, Анисия Иванова
12
Проф. Динков: Русия и САЩ намериха начин да успокоят света
Снимка: БГНЕС

Мисля, че имаше прекалено повишени очаквания от тази среща. Впечатли ме това, че все пак тя се случи. Без съмнение САЩ и Русия играят особена роля в развитието на международните отношения, а състоянието на техните отношения са индикатор и за общото състояние на света. Впечатли ме също и това, че за пореден път САЩ и Русия демонстрираха отговорност по отношение проблемите в света и както подобава намериха начин да го успокоят. Това каза проф. Динко Динков, преподавател в Катедра „Международни отношения“ към УНСС, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите му, съперничеството между САЩ и Русия е неизбежно, но все пак двете страни показаха съзнание, че биха могли да съдействат за намаляване на рисковете пред международната сигурност.

Още по темата

"Мисля, че най-важният аспект е военно стратегически, що се отнася до отношенията между тези две супер ядрени държави. Те имат нужда от нови правила, които отразяват настъпилите промени в света“, допълни той.

Според проф. Динков двете страни от самото начало залагат на това да се срещнат, да се опознаят, да споделят вижданията си и всеки да направи преценка дали може да се довери на другия. Специалистът смята, че на срещата се е долавял позитивния тон и от двете страни и те вече се отнасят с по-голямо уважение един към друг.

Първата договореност е да се върнат посланиците на двете страни в своите посолства, тоест да се възстанови на най-високо равнище дипломатическия канал“, коментира той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Двамата лидери са говорили и за недосегаемостта на част от критичната инфраструктура от хакерски атаки.

Проф. Динков смята, че САЩ демонстрира много сериозно отношение към глобалните проблеми. С тези жестове те се опитват до някаква степен да се отворят към Русия, а не да я смачкат.

"Мисля, че това се дължи на голямата загриженост на САЩ от възхода на Китай, смятам че те демонстрират тези усилия, за да не допуснат голямо сближаване, най-вече военно-политическо между Китай и Русия.“

По време на срещата Байдън е подарил на Путин тъмни пилотски очила. Проф. Динков коментира, че вероятно това е знак двамата да се насочат към една посока, да гледат през едни призми, едни очила.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този кукумицин байДън дали беше на ясно въобще къде се намира? Останах с приятното чувство, че същият се е подготвил *много добре* когато американците отказаха да допуснат руски журналисти на пресконференцията му.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая бай дън ми изглежда като восъчна фигура... Нищо чудно и е да е робот.
8
0
 
5
 
! Отговори
Сценки преди 2 години
Не беше ли този Джо изрекъл крилатата фраза "ще се бием с руснаците до последния украинец", явно е сменил плочата с "ще се бием с китайците до последния руснак". *** като гледам колко е доверчив Путин еле еле да му се върже.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на срещата Байдън е подарил на Путин тъмни пилотски очила. Сигурно това са очилата от снимката на корицата на предния брой на седмичника Time. Тъмни очила с отражението на Путин. Забележителна, символична и както става ясно пророческа снимка.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не Русия и САЩ, ами "Посейдон", и светът ще си е спокоен докато Русия има "Посейдон". САЩ нямат нищо общо.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ците били загрижени от възхода на Китай? И защо? Работят хората, явно под ръководството на китайската компартия бизнесът процъфтява. Лидерите не са до живот, а се заменят след време и се избира такъв, който умее да ръководи. Държат голяма част от външния дълг на щатите - там ги стяга чепикът, че ако ги сложат на тезгяха одма са фалирали краварите.
4
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
И двамата са в джоба на китайската компартия и коминтерна. Хънтър Байден официално върти семейния бизнес с китайски бизнесмени, а руските олигарси са отдавна с дълбоки бизнес връзки там. Ако навремето Тръмп се беше срещнал с Путин - лявата медия щеше да трещи от възмущение, а сега преливат от суперлативи.
3
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пРосия изобщо не е конкурент на САЩ. Под ръководството на др. Путин тя се превърна в абсолютно маргинална сила. Истинската опасност за свободния свят е Китай....
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера, като ви казвах, че главната тема на разговорите между Джо и Путин ще е Китай, вие цъкахте минусчета! САЩ се страхуват от високите икономически, технологически и военни темпове с които се развива Китай!, докато самите Щати са раздирани от вътрешни противоречия. Истинската заплаха за Щатите не е Русия, а Китай!
1
1
 
1
 
! Отговори
Новият Ред преди 2 години
Оженихме Байдън за Путин и всичко е шест!