Защо руснаците напускат Русия?

Бягащите от страната все пак са в малцинство
10 мар 2022 21:00, Нели Христова
563
Защо руснаците напускат Русия?
Снимка: БГНЕС

Можеше да бъде още един натоварен ден на московското международно летище Шереметиево, ако не беше броят на големите куфари и домашните кучета. Тези пътници не отиваха само на почивка.

Билетите за градове като Баку, Азербайджан и Истанбул, Турция, бяха разпродадени.

Всеки има причина да напусне - млада жена казва, че не иска да бъде хваната в капан в страната, млад мъж пък се страхува, че ще  бъде призован да се бие в Украйна. "Мразя тази война", казва той пред VICE.

Юлия, украинска гражданка, живяла в Санкт Петербург повече от 10 години, се страхува, че няма да може да види семейството си в Украйна, ако не напусне страната.

"Мислех, че ще бъда в Русия до края, защото всичко вървеше добре", казва тя. "Но всичко се промени за един ден. Никой не можеше да повярва, че може да се случи нещо подобно."

Никой не иска да каже пълното си име, с надеждата, че в един момент ще могат да се върнат у дома в Русия.

След като Москва нахлу в Украйна и беше ударена с нови сурови санкции, много руснаци започнаха да напускат страната. Цифрите само нарастват, тъй като правителството потиска всякаква критика. Търсенията в интернет за "как да напусна Русия" се утроиха, а популярните сайтове пускат новинарски истории със заглавия като "Къде да се преместите от Русия, как да заведете домашен любимец в чужбина и какво да вземете предвид при преместване". В понеделник министърът на икономиката на малката съседна държава Грузия каза, че между 20 000 и 25 000 руснаци са пристигнали през последните дни.

Въпреки че има малко статистически данни за това колко бягат, а и голяма част от Европа е затворена за полети от Русия, Turkish Airlines започна да лети три пъти на ден от Петербург до Истанбул. Руският национален превозвач Аерофлот прехвърли полетите си до Турция към по-големи самолети, за да побере големият брой пътници, а броят на полетите до арменската столица Ереван също се увеличава.

"Просто не можех да дишам въздуха в Москва, където хората продължават да говорят за своите планове, да гледат филми, да обсъждат изкуство и да ходят на изложби и премиери, докато войниците ни убиват хора в Украйна", пише известният филмов критик Антон Долин в публикация в неделя, в която обяви, че е напуснал Русия. "Всяка минута от такова съществуване потвърждава очевидното - че си съучастник.”

Експатите също се опитват да напуснат Русия. Екипът на украинския президент Владимир Зеленски заяви миналата седмица, че Москва планира да въведе военно положение, което би означавало, че Русия може да затвори границите си, да призове хора в армията.

Кремъл отхвърли това твърдение, но малцина са спокойни. Докато чужденците бяха експулсирани от Русия за дребни нарушения или представляващи "заплаха", както се случи с кореспондентите на BBC и de Volkskrant миналата година, това беше първият път, когато имаше риск те да бъдат затворени в страната.

Докато руските войски обстрелват и окупират украински градове, руското правителство предприе последна атака срещу свободата на словото. Наричането на насилието в Украйна "нашествие" или "война" е забранено. Ето защо руското издание "Новая газета", чийто редактор беше удостоен с Нобелова награда за мир през октомври, беше принуден да изтрие статиите си за случващото се. Либералната радиостанция Echo of Moscow беше свалена от ефир по средата на предаване. Най-малко 150 журналисти са напуснали Русия от началото на войната в Украйна.

След като миналата седмица беше блокиран сайтът на независимата телевизия "Дожд ТВ", която от 2014 г. беше принудена да излъчва само онлайн, много от нейните журналисти избягаха от страната. Властите ги обвиниха в призоваване към екстремизъм и насилие - възможни основания за наказателни обвинения, а редакторът Тихон Дзядко каза, че няколко служители са получили заплахи.

"Искам да си ходя вкъщи. В същото време разбирам, че сега е опасно да си в Русия като журналист", казва избягал кореспондент на "Дожд". "Не е възможно да се работи и не е ясно кога това ще се промени."

Докато активистите са пращани в затвора, а медиите са били затваряни и преди в Русия, репресиите срещу свободите се разгръщат с безпрецедентна скорост и мащаб след нахлуването в Украйна.

В петък Владимир Путин подписа закон, според който разпространението на "фалшива информация" за руската операция в Украйна се наказва с до 15 години затвор. BBC заяви, че това ще "криминализира процеса на независима журналистика" и спря работата на целия си персонал в Русия. Няколко други чуждестранни медии последваха примера.

Целта на Кремъл е напълно да унищожи независимата журналистика, каза кореспондентът на "Дожд", който напусна Русия. "Има една партийна политика, една версия на събитията от властите и тя е единствената, която може да бъде вярна", казва тя. "Това, което се случва сега, е по Оруел, това е сюрреалистично, те наистина казват, че "войната е мир"."

Репресиите не са само срещу докладването, но и върху свободата на словото като цяло. Facebook и Twitter са блокирани. Повече от 8000 души бяха арестувани по време на протести от началото на инвазията.

Но няма истинско антивоенно движение или голям обществен протест срещу репресиите. Заминаващите са малцинство. Около две трети от руснаците подкрепят "специалната операция" в Украйна, според последните проучвания. Когато екипът на VICE говори с хора по улиците на Москва, повечето мислят за нашествието, както го представя държавната телевизия, като за отбранителна кампания за защита на рускоговорящите от "нацистките" сили. Дори онези, които са против войната, не вярват, че могат да направят нещо, за да помогнат за нейното прекратяване.

"Много хора смятат, че мозъците на хората тук са промити от пропаганда и новини", казва IT работник, който беше арестуван в протест срещу войната. "Те искат да бъдат промити мозъци. Така е по-лесно."

"Засега Владимир Путин не е унищожил Украйна, която се държи и отвръща", пише Иля Барабанов от руската служба на BBC който отиде да отразява събитията в Украйна и сега не може да се върне. Но Барабанов добавя, че "Путин е  унищожил Русия, в която някога сме живели. И никой от нас няма и най-малка представа в коя земя ще се върнем."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


563
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
445
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Хората искат държава със сигурна икономика, дом, заплати, деца, а какво ома в Русия - война. Днес на уж чужда територия, а утре не се знае знае ли се. С една дума това може да го побликувате във весник "Правда" Украинския Президемт с офшорна сметка захранена с 99% Американски и Европейски капитал не иска да дели с тях, а Руския Президент анексира територии от Украйна и на него да дадат защото шистовия газ е много вървежен и Американците искат да продават на всички.Рус и Китай #Украйна# down
444
5
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Да живее истинския комунизъм !!!!!!!!!!!
443
2
 
18
 
! Отговори
преди 2 години
Минимална заплата в бедната руска бензиностанция е 13 800 рубли! По днешния курс на рублата, това са.... 180 лв
442
11
 
3
 
! Отговори
Защо ли? преди 2 години
Защото западната, медийна пропаганда търси под вола теле. Едно е да има малко отлив на население, друго е това да масово.
441
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Прозрелите безпътието, по което е поело "Мордор" го напускат. Язък за повярвалите в добротата на злото, в душите им се е вселил "дявола", а онези които са продали душите си за копейки те са безверници и няма надежда и спасение за тях.
440
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Спутинк бре.
439
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просия се управлява от геронтокрация, начело със 70-годишен недо клатен милиционер. Това е истината. Манталитетът на Путин е на омега-мъж, добрал се до абсолютна власт.
438
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насажда се гадна ксенофобия ше страдат децата ви
437
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо, ще им липсва макдоналдса ли? При положение че картите им не работят, пари само в рубли могат да теглят, не виждам как можат да си устроят живот другаде. И го казвам със съжаление за средния клас руснаци, защото аметиканците нямаха санкции за афганистан например. В луд свят живеем
436
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам къде ги видяхте тези полети аз ги гледам на радар от и за турция няма никакви преди тридена имаше един най вероятно евакуационен има по един два на ден за дубай
435
9
 
15
 
! Отговори
BG е GG преди 2 години
Поради същата причина, поради която ние напускаме Чaлгaрия ... Пардон - исках да кажа Лaйнaрия ... ох, грешка на клавиатурата ... Гoвнaрия ...
434
2
 
17
 
! Отговори
usa преди 2 години
напускат щото е много хубсво там, ха ха !
433
1
 
19
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ преди 2 години
*** БЯГАТ В ТОЯ ЛЪОШ, ЛЪОШ ЗАПАД.......А ДРУГАРЕ
432
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опашка е на границата от руснаци! А бе що плачете на чужд гроб?
431
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо руснаците напускат Русия? --------------------ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА ОСВОБОЖДАВАТ ТЕРИТОРИЯ ЗА БЪЛГАРСКИ РУСУФИЛИ
430
6
 
34
 
! Отговори
Пич преди 2 години
А, ама как така?! Какво ще правят в загнилия Запад? Там само еврогеюве и жендъри, що ще дирят там?! Да стоят в рая на Земята под вещото ръководство на другаря Путлеер.
429
3
 
35
 
! Отговори
Мужик преди 2 години
Че кой бяга от хубавото бре? Обикновено там където е хубаво, към него бягат! Изводите си ги правете сами.
428
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напускат защото светът е под двойно робство, икономическо и извънземно. Фашизма и комунизма са привнесени от други поробени светове.
427
3
 
27
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Много ми е интересно къде ще отидат, щом сега навсякъде като кажеш, че си руснак и вече ще си враг 1 на републиката. Може би ако емигрират в Сърбия, някъде в Латинска Америка, Африка или Азия.
426
8
 
43
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен: Българите са граждани на свободна страна и имат право да живеят където си поискат. Само за бетонните комунистически мозъци, свикнали да живеят в концлагер с размерите на държава е престъпление някой да иска да живее другаде. Ще е добре такива хора да не се опитват да ни направят отново концлагер, а да и вземат партакешите и да отидат в Русия или Северна Корея. Там ще се чувстват добре и на сигурно. Може да им позволят да разстрелват бегълците, за успокоение ...