Крепи ли китайският юан икономиката на Путин?

Русия е започнала да разпродава запасите си от китайска валута, за да покрие бюджетния дефицит
160
Крепи ли китайският юан икономиката на Путин?
Снимка: БГНЕС

Русия е започнала да разпродава запасите си от китайска валута, за да покрие бюджетния дефицит, дължащ се на спада в приходите от нефт и газ и разходите за войната. Но докога юанът ще може да поддържа руската икономика? DW дава отговор на въпроса в следващия анализ.

Спадът в приходите от продажбата на нефт и газ заради западните санкции доведе до увеличение на руския бюджетен дефицит и сега Кремъл разпродава част от резервите си в китайска валута. През 2022 година руският бюджетен дефицит възлезе на 3,3 трилиона рубли (45 милиарда евро) или 2,3 процента от БВП. Спадът в експортната цена на руския нефт под 50 долара за барел може да увеличи дефицита още повече и да накара Кремъл да продава юани още по-активно, смятат анализаторите от агенция Блумбърг.

Бюджетът на Русия за 2023 година е съставен на базата на средногодишна цена от 70 долара за барел, като петролното ембарго на ЕС заедно с установения ценови таван за него от 60 долара струват на Кремъл над 160 милиона евро дневно, изчисляват анализатори.

Руският икономист Николай Корженевски подчертава, че тези цифри са свидетелство за влошаване на ситуацията с руските държавни финанси. "За една година ситуацията може да стане критична, ако се окаже невъзможно да се правят разходи, без да се наруши макроикономическото равновесие". Американският професор Марк Кац пък заявява пред ДВ, че ако Путин използва юаните за балансиране на бюджета, това може да засили зависимостта на Русия от Китай.

Времето е пари

Както пише Блумбърг, позовавайки се на анализатори и експерти от банка Citigroup, ако доходите на Кремъл от продажбата на нефт не паднат рязко, Русия ще може да води войната в Украйна цели три години. Преценките на агенцията са, че руските резерви в юани могат да се свършат през 2023 година, ако цената на руския нефт падне до 25 долара за барел и още повече.

Същевременно експертите от Citigroup предполагат, че и при цена на нефта от 35 долара за барел Русия ще изхарчи изцяло резервите си в юани тази година. Руското правителство би могло да попълни наново тези свои запаси, ако стойността на нефта надхвърли 60 долара, казват анализаторите.

Създаването на резервите

Путин прави китайския юан основна резервна валута след въвеждането на санкциите от Вашингтон и Брюксел, довели до замразяването на 300 милиарда долара валутни резерви на Руската централна банка. По думите на руския министър на финансите Антон Силуанов от всички валути на „приятелски страни" юанът „в най-голяма степен притежава характеристиките на резервна валута и достатъчна ликвидност на вътрешния валутен пазар". Но експертите смятат, че именно по този начин Русия може да изпадне в големи финансови затруднения, ако войната в Украйна се проточи.

Германският икономист Ерик Хонц е на мнение, че Русия се опитва да покаже на пазарите как рублата продължава да се конвертира в друга основна световна валута. Що се отнася до влиянието на Китай, руските продажби на юани влизат в „пряко противоречие" с усилията на Пекин да получи по-широко признание за валутата си за плащания по международни сделки, особено на стоковите пазари, смята Хонц.

Икономиките се сближават

На фона на войната в Украйна руската икономика се е сближила с китайската. Това се отнася най-вече за енергийните планове на Москва, предвиждащи увеличение на износа за Китай.

Двустранната търговия между Китай и Русия през 2022 година се е увеличила с близо 34,5 процента до рекордните 172,5 милиарда долара, а поставената цел до 2024 е обемът да достигне 200 милиарда.

Руският икономист Станислав Митрахович изброява трите основни риска, с които може да се сблъска Русия, ако започне да залага все повече на юана. На първо място руската финансова система не е добре приспособена и до голяма степен не е готова за проблемите, свързани с голямата зависимост от юана, казва той пред ДВ. На второ място курсът на юана се регулира от китайската държава, което може да превърне Русия в „заложничка на китайските интереси". И на трето място - юанът остава вързан към други световен валути, което означава, че Китайската централна банка може лесно да го девалвира за вътрешни цели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обичам Путин.Теба тая Украйна клоуните се оказаха много сигурно са се учили от баш клоуна.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обичам Путин.Е кой е казал,че го обичаме или искаме прокси война да спре.А като толкова пък си решил,че руската армия е затънала в Донбас тя Украйна набира доброволци отиди да пробваш и си вземи един западен телевизор или таблет високотехнологичен за оръжие,че калашника е руски и не ти се полага.Само западно и нищо друго.
109
7
 
3
 
! Отговори
Обичам Путин! преди 1 година
Велик е Петър Велик и Русия е приказен рай, обаче и този път няма да замина за Русия, като онези 860 българи за последните 20 години, от общо 2,8 милиона емигрирали в чужбина хахаха. Освен това укрите са дали 500 000 убити и 400 000 ранени, обаче армията на Мацква е затънала в Донбас който на 50% е руски от 2014г хахахаДобре че всичко до което се докосваме и ползваме е произведено във високотехнологичния рай на моя Петърчо Велики хахаха. Поздрави от 4ти километър! Хахаха!
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А УКРИТЕ ЗАГИВАТ ЛИ ЗАГИВАТ. По данни на израелското разузнаване турското издание Hurseda Haber пише. Обща численост на укр. армия 734 000 +100 000 резервисти и наемници от НАТО и ДР. ЗАГУБИ:загинали 157 000, ранени 234 000,пленени 17 230. загинали от НАТО и наемници около 8 000.честито.
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мемдувременно Русия купува по над 3 милиарда долара (главно злато) на седмица... Нещо не се вързва.
106
8
 
17
 
! Отговори
Боби преди 1 година
След като прочетох че това е материал на Дойче Веле за Русия ... и просто спрях да чета. Разбирате ли РФ продава Юани а не ДОЛАРИ от които иска да се отърве за да направи каквото и да е... От там насетне просто спираш да си губиш времето с тази списана бележка...
105
4
 
2
 
! Отговори
Uiu преди 1 година
До SuCkMyD1CkИмаш в предвид "украинка" ... Явно не си излизал извън кочинката, та да са ти ясни нещата ;)
104
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Икономиката се крепи от търговията - износа. Има износ, има Юани, които се разменят за рубли.
103
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В района на селището Кременная е отбелязано изоставяне на позиции от украинските военнослужещи. В хода на активните освободителни действия нашите военнослужещи отбелязват в Кременско направление ниското ниво на морално-психологическото състояние в редиците на укробойците Според Марочко някои военнослужещи напускат позициите си, без да се опитват да окажат съпротива. А националистическите подразделения, които Киев прехвърли в този район за сдържане на собствените си войски, не се справят с поставената задача.
102
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притежател на най-големите златни и валутни резерви в света през 2022 г.е Китай. До края на годината активите на Китай са достигнали 3,31 трилиона долара. На второ място е Япония с ресурси от 1,27 трилиона долара. Швейцария е трета (924 милиарда). Русия загуби четвъртото място, но го върна през лятото. В резултат на това Москва остана на тази позиция с 582 милиарда долара.
101
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 145 до 144 - нещо си изпукаш нервите - пий си хапчетата тогава,мозъчен инвалид
100
8
 
5
 
! Отговори
до 144 преди 1 година
сложи си очила тогава бе! ползата е,ч е с е отървахме от вас, мръъъшляци хахаха! Можеш тука да квичиш колкото си искаш, но скоро ще се разправим с такива като теб!
99
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
do 114 - не видях ползи за европа от санкциите А за русия санкциите не могат да имат дългосрочен ефект Нито САЩ могат да изливат на световния пазар евтин нефт от стратегическия си резерв повече от три месеца
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРЕПИ ИКОНОМИКАТА НА БАЙДЪН
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Americanlittledick не може да победи в украйна, голяма трагедия във фашингтон...
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
та викате нямало полза от санкциите, а?
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анализът на дойче веле е песимистичен, дори черен, щом допуска цени на петрола от 25 долара за барел ,което може да се случи не при рецесия на световната икономика, а само при тежка световна криза. Но винаги има и оптимистичен сценарий, а между тях е и реалистичният. В момента русия има някои трудности, тъй като й е налага да сменя логистиката на своите нефтени доставки, при което се използва дъмпинг. Китайската и индийската икономика набират обороти и в средата на годината руският петрол ще се търгува за 60 долара барел, а есента - и за повече
94
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 138 SuCkMyD1Ck - къде в европа рукиня е професия, кукличко, във Франция не съм срещнал нито една рускиня професионалистка, но съм срещал доста рускини женени за французи
93
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 130 - Аржентина са много зле, затова станаха, зурльо, световни шамппиони по футбол
92
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това кой ви го каза? Или просто трябва да изокате нещо негативно по адрес на Русия? По колко гадости за Русия и гърчещата и се икономика, защото санкциите много здраво работят, ви е норматива за час?