Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа

Европа успешно заменя загубените си руски дизелови доставки
31 май 2023 21:22, Анисия Иванова
137
Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия купува милиони барели руски дизел, който Европа вече не позволява на своя територия, като същевременно изпраща собственото си производство обратно на купувачите в ЕС.

Кралството е внасяло 174 000 барела на ден дизел и газьол от Русия през април и дори повече досега този месец, показват данни, събрани от Bloomberg и аналитичната фирма Kpler. Едновременно с това Рияд стана най-гплемият доставчик в Европа, изпреварвайки Русия от февруари насам.

Страната от Близкия изток не изпраща обратно в Европа същото руско гориво, което внася, което би било в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Работата на рафинериите е отговорна за увеличаването на вноса, каза човек, запознат с въпроса. Допълнително изнесените горива, които идват от различни части на страната, са направени по различни спецификации и често са предмет на дългосрочни ангажименти за доставка, каза лицето.

Търговските потоци са само един пример за това как пазарът на петрол досега се справя с агресивните западни санкции - и тавана на цените - върху продажбите на руски петрол, което позволява на суровия петрол и горивата в страната да продължават да текат в големи обеми.

Потоците като цяло съответстваха на данните от Vortexa Ltd., друга фирма за анализ на корабоплаването. Bloomberg провери данните от плавателни съдове и друга информация за товарите.

Страната от Близкия изток изпревари САЩ и стана вторият по големина износител на дизел и газьол в света миналия месец, според Kpler.

Приблизително 35% от общия износ на страната през април е бил изпратен в страните от Европейския съюз и Обединеното кралство.

По-голямата част от тези пратки произхождат от пристанищата Джубайл и Янбу в Саудитска Арабия. Някои отидоха и в Африка.

За разлика от тях барелите с руски произход пристигнаха в пристанищата Рас Танура и Джизан на кралството.

Очаква се вносът на Саудитска Арабия на подобни на дизел горива да нарасне от средно 31 500 барела на ден през 2022 г. до около 150 000 барела на ден през остатъка от тази година, каза Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската фирма FGE .

Успехът на Европа да замени руския дизел ще бъде облекчение за правителствата на целия континент, тъй като преди това Русия често е покривала повече от половината пратки, доставяни в ЕС и Обединеното кралство. Неуспехът да се намерят алтернативи би застрашил наличието на гориво, използвано във всичко - от промишлеността до превоза на товари до автомобилния транспорт.

Вместо това доставките от други нации скочиха. Общите пристигания на дизел и газьол се очаква да скочат до четиримесечен връх от около 1,25 милиона барела на ден през май, според данни, събрани от Bloomberg от фирмата за анализ на корабоплаването Vortexa Ltd.

С изключение на период точно преди началото на забраната за внос – когато страните се запасяваха в готовност за забраната – потоците през май са в съответствие със средните доставки през 2022 г. и нарастват на годишна база, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Доставките от Близкия изток и САЩ процъфтяват. Очаква се потоците от Саудитска Арабия да достигнат нов връх от около 324 000 барела на ден, докато товарите от САЩ се очаква да бъдат най-високите от август 2020 г. Доставките от Азия се очаква да намалеят този месец поради по-ниските потоци от Китай и Сингапур, въпреки че се очаква дизеловите товари от Индия да нараснат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
каза човек, запознат с въпроса
115
7
 
4
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 8 месеца
Русофилите не разбират от икономика, няма да разберат как действат ограниченията за внос и износ. Само че не се притеснявайте - и Русия да се разпадне или да се изпари, ресурсите пак ще си бъдат в земята и ще има кой да ги копае.
114
1
 
18
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Математически погледнато арабите правят състояние от тъпите европейци!Които плащат скъпо и прескъпо пак този руски петрол! Как разбраха и къде е гаранцията какъв петрол и деривати се продават в Европата?! Сигурно по надписите на тубите, а?!Европейците май се оказахме най-прости от всички, американците си въртят тихичко далаверите, купуват директно от Руснаците с отстъпка, ама така е като кьорави водят слепци!
113
14
 
7
 
! Отговори
До 126 преди 8 месеца
Математически погледнато, арабите печелят от тъпите руснаци! Ама щом е за пропагандата, нека да печелят от тъпите европейци! Аиде така да е!
112
3
 
19
 
! Отговори
Ей Арабелите пак преди 8 месеца
намазаха ей. От тъпите европейци се печели най-добре.
111
17
 
3
 
! Отговори
До 124 преди 8 месеца
Нищо не плащаш на руснаците! Те прибират трохите! В момента Русия така са е удупила, че не знае, кои е вътре в нея в момента! Китай си я пляска всеки ден, сега и арабите я почват!
110
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хаха, своя го изпращала в Европа...а да не би да изпраща руския в Европа, което е по-вероятно. И какво, пак плащаме на руснаците за петрол, но допълнилно и за посредници...ето това са ви санкциите! Покъртително *** европейска политика!
109
0
 
0
 
! Отговори
Пимбълбери Джеймстин преди 8 месеца
Май май ... Ще има цветна революция и пеним се кара демокрация.
108
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия е най великата нация в цялата галактика! Всичко те са измислили и всички умни и достойни хора са руснаци! Имат най-чистата вяра и най-хубавата азбука! Най-красиви са, най-богати и най-силни! Най-хубавите коли са руските, най-хубавите луксозни стоки са руските, имат най-хубавата кухня! Петрола им е най-хубав! Богоизбрана нация, жалко че не съм руснак!
107
0
 
3
 
! Отговори
118 преди 8 месеца
При полужение, че това им е основният доход, мислиш ли че не им дреме???
106
3
 
4
 
! Отговори
До 118 преди 8 месеца
А....какво мислиш и дреме на русия за това като находищата са техни и имат в изобилие?
105
16
 
7
 
! Отговори
До младен преди 8 месеца
Цената в момента на петрола е 75 долара за барел, токова е била в края на 2021,когато даже не ви е минавало през ума, че ще има война! Европа пак си купува горивото на същата цена! Русия продава на 35 долара барела, защото има санкции, разбираш ли въобще от математика! Единственият губеш е Русия! Ако няма санкции, те пак ще си го продават на Европа на 75 долара, толкова ли е сложно, че не вдявате!
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
е учат се от нас- скъпа руска газ съсс посредници а тръбите за унгария и австрия с евтина руска газ преминават през българия - само че има голяма разлика - те печелят а ние губим
103
5
 
10
 
! Отговори
младен преди 8 месеца
Ха ха ха..не по врат а по шия :)Арабите консумират ефтиният руски, а на гайропа дават скъпият арабски. Кой е на далавера а???
102
1
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 8 месеца
От арабският петрол не излиза дизел!?! Хахахахахахахаха! Абе вие сериозно ли бе! От тяхният нефт излиза домати и краставици, а от руският чист дизел! Хахахаха! WTF!
101
14
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 8 месеца
Германия е в рецесия а не Русия!?! Хахахахахаха! Най краткият виц! Момче, ти от коя планета си? Разликата от Мюнхен и Москва е точно толкова, колкото между Мерцедес и Москвич! То бива глупости да се пишат, ама такива волни съчинения са направо срам за автора!
100
11
 
6
 
! Отговори
Касимов преди 8 месеца
Доходите на расиюшка от фосили са с 20% надолу спрямо предвоенните нива. Това води до сериозен бюджетен дефицит. Само натрупани резерви и свръх икономии в определени сфери като здравеопазване и образование все още държат положението да не настъпи хипер инфлация.
99
12
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Наивните русофилчета продължават да си мислят, че ние купуваме скъп петрол! Цените на петрола достигнаха до цените преди войната, с единствената разлика, че Русия продава на стотинки на араби, китайци и индийци! В момента цената е същата, каквато беше преди войната, какво толкова не можете да разберете, просто Европа прескочи Русия, 2+2=4
98
2
 
11
 
! Отговори
хаахааааа... преди 8 месеца
А дизела пак е руски.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 98...ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХААААААААААААА................