Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа

Европа успешно заменя загубените си руски дизелови доставки
31 май 2023 21:22, Анисия Иванова
137
Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия купува милиони барели руски дизел, който Европа вече не позволява на своя територия, като същевременно изпраща собственото си производство обратно на купувачите в ЕС.

Кралството е внасяло 174 000 барела на ден дизел и газьол от Русия през април и дори повече досега този месец, показват данни, събрани от Bloomberg и аналитичната фирма Kpler. Едновременно с това Рияд стана най-гплемият доставчик в Европа, изпреварвайки Русия от февруари насам.

Страната от Близкия изток не изпраща обратно в Европа същото руско гориво, което внася, което би било в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Работата на рафинериите е отговорна за увеличаването на вноса, каза човек, запознат с въпроса. Допълнително изнесените горива, които идват от различни части на страната, са направени по различни спецификации и често са предмет на дългосрочни ангажименти за доставка, каза лицето.

Търговските потоци са само един пример за това как пазарът на петрол досега се справя с агресивните западни санкции - и тавана на цените - върху продажбите на руски петрол, което позволява на суровия петрол и горивата в страната да продължават да текат в големи обеми.

Потоците като цяло съответстваха на данните от Vortexa Ltd., друга фирма за анализ на корабоплаването. Bloomberg провери данните от плавателни съдове и друга информация за товарите.

Страната от Близкия изток изпревари САЩ и стана вторият по големина износител на дизел и газьол в света миналия месец, според Kpler.

Приблизително 35% от общия износ на страната през април е бил изпратен в страните от Европейския съюз и Обединеното кралство.

По-голямата част от тези пратки произхождат от пристанищата Джубайл и Янбу в Саудитска Арабия. Някои отидоха и в Африка.

За разлика от тях барелите с руски произход пристигнаха в пристанищата Рас Танура и Джизан на кралството.

Очаква се вносът на Саудитска Арабия на подобни на дизел горива да нарасне от средно 31 500 барела на ден през 2022 г. до около 150 000 барела на ден през остатъка от тази година, каза Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската фирма FGE .

Успехът на Европа да замени руския дизел ще бъде облекчение за правителствата на целия континент, тъй като преди това Русия често е покривала повече от половината пратки, доставяни в ЕС и Обединеното кралство. Неуспехът да се намерят алтернативи би застрашил наличието на гориво, използвано във всичко - от промишлеността до превоза на товари до автомобилния транспорт.

Вместо това доставките от други нации скочиха. Общите пристигания на дизел и газьол се очаква да скочат до четиримесечен връх от около 1,25 милиона барела на ден през май, според данни, събрани от Bloomberg от фирмата за анализ на корабоплаването Vortexa Ltd.

С изключение на период точно преди началото на забраната за внос – когато страните се запасяваха в готовност за забраната – потоците през май са в съответствие със средните доставки през 2022 г. и нарастват на годишна база, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Доставките от Близкия изток и САЩ процъфтяват. Очаква се потоците от Саудитска Арабия да достигнат нов връх от около 324 000 барела на ден, докато товарите от САЩ се очаква да бъдат най-високите от август 2020 г. Доставките от Азия се очаква да намалеят този месец поради по-ниските потоци от Китай и Сингапур, въпреки че се очаква дизеловите товари от Индия да нараснат.


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
3
 
! Отговори
У бре преди 6 месеца
Какво сте заплакали на европейския гроб? Темата на статията е, че Саудитска Арабия купува руските деривати, а продава своите в ЕВРОПА.Какво я касае Европа руския износ,който е приключена точка за нея? Май Вие се вълнувате повече!
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като чета коментарите се радвам, че съм в страната на 80%-ните де би ли, защото 100%-ните са извън България, в Европа! @53 трябва да си много необразован за да поставяш такива въпроси! Да Саудита са социални търговци и продават за по малко отколкото са го купили! Не знам откъде си взел тези познания, но във всеки случай не са от соца! Това може да е резултат от познанията само на 33-я пол от втората епруветка на третия рафт в лабораторията преди тоалетната!
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като чета коментарите се радвам, че съм в страната на 80%-ните ***, защото 100%-ните са извън България, в Европа! @53 трябва да си много необразован за да поставяш такива въпроси! Да Саудита са социални търговци и продават за по малко отколкото са го купили! Не знам откъде си взел тези познания, но във всеки случай не са от соца! Това може да е резултат от познанията само на 33-я пол от втората епруветка на третия рафт в лабораторията преди тоалетната!
53
1
 
6
 
! Отговори
Язе преди 6 месеца
А бе тия, дето са ми сложили минуси на официална ктатистика за Г7 и БРИКС - що са тия минуси?? Май и официални данни не ви харесват? ;) Ири не може да си ги намерите, щото сте достатъчно обратното на остро? :))))
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Паля тротинетката и отивам да видя така ли е.
51
1
 
5
 
! Отговори
Що да добиват? преди 6 месеца
Като могат да купуват на евтинийка и продават по-скъпо с надценка.
50
0
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 6 месеца
Защо и е на Китай да купува от С. Арабия като може директно да купува от Русия? Май не си наясно как работи икономиката.
49
3
 
5
 
! Отговори
Умрех от смех преди 6 месеца
А ние още мръзнем ли,мръзнем поради спирането на руския газ и заради включването ни в списъка с неприятелски държави.Просто не знам как ще оцелеем! :-)))
48
0
 
6
 
! Отговори
До 53 преди 6 месеца
А къде пише че е гарантиран доставчик? Арабите имат договори с Китай за 30 години напред! С Европа не! Продават по накой танкер! Слидователно като купуваш на дребно и без договор е по-скъпо!!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Успехът на Европа е,че има гарантиран доставчик и няма нужда от запасяване,както миналата година - а транспортът Русия - СА - Европа кой го плаща, според теб??? Още в 4-ти клас се учат свойствата на триъгълника - всяка една от страните е по-малка, от сбора на другите две страни. Ама вдлъбнати тъпоъгълници като теб това не могат да го проумеят. То затова са такива цените в магазините, защото санкциите убиват икономиката на Еврозоната.
46
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А къде в статията пише, че арабите продават скъпо? Саудитска Арабия става най-голям износител - това е темата! И КОЙ губи това първо място? Успехът на Европа е,че има гарантиран доставчик и няма нужда от запасяване,както миналата година.
45
0
 
8
 
! Отговори
Браво на нас преди 6 месеца
Европа със санкциите, и Русия с тъппата си война правят арабите още по-богати. Те с парите купуват оръжие, финансират ислямистки бунтове и строят мегаломански проекти, за каквито в Европа няма да има пари и за 1/4. Страхотно, просто. Арабите излязоха много по-хитри. Те Турция са я купили, а на пътя за Европа има едни Балкани, които ще купят с трохите, от тези сделки.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А Русия прецъфтява и пак цъфти.
43
1
 
9
 
! Отговори
Идва Нова Желязна преди 6 месеца
Завеса! И Този път пак сме зад стената! Европа се изолира политически и икономичиски от останалия свят! Разрешено и е само с Господаря САЩ да си общува и търгува!
42
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 6 месеца
Вие сериозно ли
41
3
 
7
 
! Отговори
Язе преди 6 месеца
До 42 Много си прав - по официална статистика от 2 години БРИКС вече изпреварва Г7 по производство, доставки и доходи. С политици като фон дер ЛаЙнет явно идеята е Европа дъгъдъ
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия е с най-ниската инфлация в Европа живи да ги ожалиш руснаците.
39
2
 
9
 
! Отговори
Турция, Индия, Китай преди 6 месеца
Арабите са истински капиталисти и те търгувват на идеологическа основа! Само комунистите в ЕС търгуват само с хора със същата коменистическа идеология!
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Единственото, което Путин предизвика е, че сега Саудитска Арабия снабдява Европа,без руските чалъми и номера! Да му е сладко на Великия Многоходовочник!
37
5
 
3
 
! Отговори
Язе преди 6 месеца
Още едно доказателство за изключително тъпите, безполезни и рушащи Европа санкции, наложени от самата Европа (по поръчка на УСАто)