Светлина в тунела? Швейцария смята да започне мирни преговори за Украйна

Ключова роля в процеса се пада на Китай
26 фев 2024 21:30, Анисия Иванова
271
Светлина в тунела? Швейцария смята да започне мирни преговори за Украйна
Снимка: БГНЕС

Швейцария се надява да започне преговори за мир в Украйна до лятото, заяви министърът на отбраната Виола Амхерд в интервю за вестник Neue Zuercher Zeitung.

Страната, която исторически е останала неутрална в европейските конфликти, се опитва да привлече на масата на преговорите държави, които да помогнат за прекратяване на войната, въпреки че досега изпитва трудности в тези усилия. В събота се навършват две години от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Амхерд и външният министър Игнацио Касис искат конференция, която дава реални обещания за мир, каза тя, като добави, че "това не означава, че тя ще постигне целта си още с първата стъпка", съобщи NZZ.

Още по темата

Според Амхерд Русия най-вероятно няма да участва в първия кръг от дискусиите. Швейцария планира да създаде "много широк алианс, състоящ се от държавите от БРИКС, страните от арабския свят и от Глобалния юг", добави тя, визирайки държавите, сред които са Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

Касис също така се опита да събере подкрепа за "конференция на високо равнище", посветена на Украйна, докато беше в ООН в Ню Йорк в петък, съобщи Le Temps.

"Има около десетина мирни предложения, изготвени от различни страни, включително Китай, някои от които са публични, други - тайни", цитира думите му вестникът. "Искаме да поставим всички тях на масата и да намерим общи знаменатели, а след това постепенно да привлечем Русия и Украйна."

По време на участието си в Общото събрание на ООН тази седмица Касис отбеляза, че много африкански и арабски държави не са били в залата за изказванията му, и се запита дали отсъствието им не показва липса на интерес, според Les Temps.

Този месец Касис покани Китай да участва в мирна конференция на високо равнище и заяви, че очаква отговор в рамките на няколко дни. Това стана след четвъртата от поредица срещи на ниво съветници по националната сигурност, които бяха фокусирани върху усилията на Украйна да изгради подкрепа за своята т.нар. мирна формула.  

Швейцария заяви, че е поискала от Китай да участва в мирна конференция за войната в Украйна, засилвайки натиска върху Пекин да играе роля в прекратяването на сраженията близо две години след началото на конфликта.

Швейцарският външен министър Игнацио Касис заяви, че е отправил искането по време на среща в сряда с китайския външен министър Ван И.

"Китай има много силни отношения с Русия, но все пак е готов да даде своя принос за прекратяването на тази война", заяви Касис на брифинг в Пекин в началото на февруари.

През последните години Китай се опитва да си изгради репутация на световен миротворец, въпреки че тази кампания има само спиращ напредък. Неговият проект за прекратяване на огъня в Украйна не намери особена подкрепа в Киев, Вашингтон или други западни столици, откакто беше обявен в началото на миналата година.

Китайските власти пропуснаха срещата на съветниците по националната сигурност в Малта през 2023 г., когато официални представители на повече от 55 държави обсъждаха стремежа на Украйна да изгради подкрепа за своята т.нар. мирна формула. Тя все пак изпрати делегация на среща в Саудитска Арабия през август, на която бяха обсъдени бойните действия.

Пекин оказва дипломатическа и икономическа подкрепа на Русия, откакто президентът Владимир Путин нареди инвазията през февруари 2022 г. Миналата година вносът на Китай от Русия нарасна с най-много досега в доларово изражение - скок, който дойде, тъй като много западни предприятия избягват да правят бизнес с Русия, а правителствата им удариха Москва със санкции за нападението ѝ.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналия месец, че правителството му работи с Швейцария за провеждането на мирна конференция. Тогава той заяви, че тъй като Китай играе толкова голяма роля в света, "ние наистина бихме искали Китай да участва в нашата формула, също така да участва в срещата на върха, определено", съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

През януари Китай обяви, че ще предостави на швейцарските граждани безвизов режим - ход, който идва в момент, когато Пекин се стреми да отвори затруднената си икономика след години на изолация от Covid.

Азиатската държава също така заяви по това време, че е завършила съвместно предпроектно проучване с Швейцария за модернизиране на техния пакт за свободна търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
0
 
! Отговори
Горд Българин преди 1 месец
По вероятно е Украйна да не участва в преговорите. Зеленски няма изгода от мир, защото украинците ще му търсят сметка за колосалните жертви и загубени територии.
235
0
 
2
 
! Отговори
Друг път!!! преди 2 месеца
Швейцария не може да започне нищо. Официално те не считат за неутрална държава по отношение на конфликта от Руската Федерация, следователно не могат да бъдат преговаряща страна.Щвейцарците с голямото и необмислено говорене се лишиха от ЕДИНСТВЕНИЯ начин по-който правят пари - поддържайки неутралитет печелят и от двете страни на който и да е конфликт, Както се казва стана работата - ХИТЪР КАТО ГУЩЕРА ДИМИТЪР. Само дето в тоя случай ще д*ухат супата. Който каквото сам си направи.
234
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 239 "Пра Българи няма - това бе измислено..." И това не е истината. Ние сме наследници на анунаките и сме на Земята от милиони години. Идваме от съзведие Кентавър, шестата планета на звезда Алфа, която преди триста хиляди години се превърна в свръх нова и изпепели цялата звездна система.
233
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"До Султан Баязид Обединител - Моите войници се срещнаха с прабългарите и се народиха българите" ..... Пра Българи няма - това бе измислено от нашите поробители - понеже няма разлика между Османси и Руснаци - всичките са потомци на Куманите напридошли от жълтата река на Китай подгонени от ордите на Чингис Хан.... Именно тия поробители измислиха Прабългарите и Славянството. Бългрите - Белазките - Белите Хора са автохтонното население на Балканите от хилади години!
232
1
 
10
 
! Отговори
Bormann преди 2 месеца
Мирни преговори? Значи запада клекна най накрая и накара трети лица да се намесват да измият срама бухахахах бухахахахах бухахахахахха
231
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Българското население е активно мамено и използвано от Руснаците срещу Османците, срещу давани от Руснаците лъжливи обещания за защита, автономност и свобода. Българския народ заплаща с кръвта си руските лъжи. Българи които са помагали на Руските войски са изклани, къщите им са опожарени, продадени в робство, тези които се изселват в Русия стават безправни роби на руски помещици.
230
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Руската държава и войска са причината за изчезването на Първата Българска Империя, която е предадена на Василий 2 от Царица Мария. От 1700 година 13 завоевателни от Русия срещу другия поробител - Османската Империя за завлядяване на територии и грабеж без нито един опит за възстановяване на Българската държава от страна на Русия, като Българското население е активно мамено и използувано от Руснаците срещу Османските поробители. >>>
229
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Исторически връзки на Русия с България, до края на 10 век. Русия воюва 3 пъти срещу България, два пъти я ограбва и опожарява, при второто нападение руснаците избиват 100 български болярски семейства и поробват Българския народ, царя на България и семейството е затворен като пленник в крепостта Провадия. При третото нападение Охрид е пленен от руски наемници, които ограбват града и получават като заплащане от Василий 2 златото на Българската държава. Учете Факти - История >>>
228
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Султан Баязид Обединител - Моите войници се срещнаха с прабългарите и се родиха българите.
227
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чингис хан историка - моите жени се срешнаха с викингите и се народиха вaтeнкитe.
226
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира както и целия Западен свят. А има и една друга Русия - Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази Московска Русия от най-стари времена е била пълно отрицание на всичко европейско и е враг на Европа!" Граф Алексей Толстой
225
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направление Запорожие. Ореховски участък. След значително напредване на ВС на РФ в Работинската котловина, зомбитата на киевският наркокартел прехвърлиха значителни резерви, за да удържи ВС на РФ. Позициите северно от Работино и южно от Орехово се укрепват. ВС на РФ нанасят удари по близките населени места с помощта на артилерия и авиация, поразявайки зомбита на киевската хунта, които се готвят да извършат контраатака, като по този начин ги подтискат да не шават много, много.
224
1
 
9
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Когато бъдат нанесени достатъчно щети на отбранителните укрепления на зомбитата на киевският наркокартел, ще започнат щурмовете на населените места. Продължават сблъсъците на северния фланг при Бердичи. Руските бойци освободиха Степовое (Петровское), но по-нататък няма напредък.
223
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Авдеевско направление. С.Северное окончателно беше освободено и прочистено. Боевете за него продължиха много месеци, но след падането на Авдеевка въпросът със Северное беше по същество предрешен. След като руските витязи освободиха Северное и Ласточкино, следващите им цели бяха Тоненькое и Орловка, в покрайнините на които те вече се закрепиха. Сега артилерия и авиация работят по позициите на зомбитата на киевската хунта.
222
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Има две Русии. Първата Киевската е с корени в световната и отчасти в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата и справедливостта, тази Русия ги разбира както и целия Западен свят. А има и една друга Русия - Московската. Това е Русия от гората, монголска, дива и зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата жестокост. Тази Московска Русия от най-стари времена е била пълно отрицание на всичко европейско и е враг на Европа!" Граф Алексей Толстой
221
0
 
8
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Авиацията на ВС на РФ действа в околностите на Часов Яр, хвърляйки авиационни бомби по цели. Щурмът срещу Ивановское (Красное) продължава. Съобщава се, че боевете се водят в най-населената зона - в северната и в централната част. Към момента няма подробности.
220
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Артемовско направление. В Богдановка се водят позиционни битки. В самото село ВС на РФ не могат да напреднат, но в покрайнините има напредък - те изтласкват зомбитата от височините и горските пояси. Има постепенно напредване от Артемовск към Часов Яр. Напредъкът не е спешен, тъй като преди атаката на самия Часов Яр е необходимо да се превземат Богдановка и Ивановское, както и да се унищожат огневите позиции на зомбираната по натовски стандарт биомаса на изток от селището, което всъщност и правят ВС на РФ момента.
219
0
 
8
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
дни ВС на РФ действат максимално активно по позициите на зомбитата - ударите се нанасят с танкове, артилерия и БЛА. Позициите в кариерата обаче са толкова добре укрепени, че нанесените щетите, не са толкова големи. В самата Белогоровка и при съседна Григоровка позиционните битки продължават без напредък и за двете страни. Задачата на ВС на РФ в този район е да овладеят кариерата за вар, което ще открие огневи контрол над пътищата за доставка на провизии, боеприпаси и жива сила до Григоровка и Белогоровка, което от своя страна ще улесни щурма на тези селища.
218
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Лиман и Северски направления. В Лиманско направление ВС на РФ водят настъпателни действия към Терни и Ямполовка. Максималният напредък е близо до село Терни. Щурмовите отряди на ВС на РФ пробиха отбраната на зомбитата и се закрепиха в покрайнините на Терни. От място съобщават, че цари истинска бъркотия. Основната задача на ВС на РФ в момента е изтласкването на зомбакнацистишена от левия бряг на река Жеребец. В посока Северное основната дейност се извършва на юг от Белогоровка. Има мощен укрепен район на киевският наркокартел - в кариерата за креда. През последните
217
1
 
8
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
възникнаха спорове и противоречия с украинските командири, което доведе до спад на морала; надява се, че може да се върне у дома. Колко бързо се смениха бравурните речи на румънските фашисти. Още през декември 2023 г. фашизоидите на Гетика отиваха да "освободят" Крим, както направиха техните нацистки предци през 1941-1942 г., а два месеца по-късно разсъждаваха, че ще им се наложи да се отбраняват от руските войски в Молдова.