Трябва ли Западът да се страхува от ядрената реторика на Путин?

Той беше необичайно остър
1 мар 2024 21:00, Нели Христова
379
Трябва ли Западът да се страхува от ядрената реторика на Путин?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин повиши опасността от ядрени удари срещу Запада, като обеща да отмъсти, ако забележи посегателство върху руска територия.

За мнозина тази реторика се чувства едновременно тревожна и дълбоко позната. Трябва ли да внимават Европа и САЩ?

Наблюдателите на руската сцена отдавна играят Путин бинго с публичните му изяви. Повече от две десетилетия и половина годишната му пресконференция, телефонните и видео разговори с хората и годишното му обръщение към депутатите се отклониха към познатите теми.

Любимите карти за бинго на Путин са моралната деградация на Запада, бързият технологичен напредък на руските оръжия, сплотеността (единството) на руската нация и необходимостта от повишаване на раждаемостта.

Всички присъстваха в последната реч във форми, които Путин е повтарял десетки пъти. Неговият език относно военното отмъщение обаче беше особено остър.

Путин обвини Запада, че избира цели за удари на руска територия и се готви да изпрати войски на НАТО в Украйна. Той предупреди "интервенционистите", които биха могли да напреднат в Русия, че ще има "трагични последици", които далеч надхвърлят отговора на минали нашественици като Хитлер и Наполеон. Имайте предвид, че Москва смята части от Украйна, които е завзела, за неделими региони на Руската федерация .

Дрънкането на Путин със саби не е нещо ново. В първия ден от нахлуването си в Украйна, 24 февруари 2022 г., той заяви: "Който се опита да ни попречи... трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще ви доведе до последствия, каквито никога не сте срещали в историята си."

Но коментари в речта ву дойдоха на фона на възмущението в Москва - било то истинско или измислено - относно присъствието на западни агенти в Украйна.

Високопоставен служител на европейската отбрана каза пред Financial Times тази седмица, че специални сили от западни страни вече са на място в Украйна, докато New York Times съобщи, че ЦРУ финансира и частично оборудва "шпионски бункери", за да проследява движението на руски войски и да предоставя разузнаване за насочени ракетни удари.

Това стана след като френският президент Макрон каза, че не може да изключи изпращането на войски в Украйна, тъй като Русия "се стреми да завземе още територия".

Каква е червената линия на Русия по отношение на участието на НАТО в Украйна и колко далеч може да стигне в отговор на възприеманите заплахи, е трудно да се калибрира.

Класифицирани руски военни досиета, изтекли тази седмица, показаха, че официални лица в Москва са имали много по-нисък праг за използване на тактически ядрени оръжия, отколкото някога са признавали публично. По-рано Путин каза, че ядрените оръжия могат да бъдат разположени, ако Русия е изправена пред екзистенциална заплаха, но файловете предполагат, че те могат да бъдат използвани за постигане на редица по-офанзивни цели като "спиране на агресия" или предотвратяване на руските сили да загубят битки или територия.

Някои анализатори смятат, че последните забележки на Путин са били само буфер преди президентските избори в Русия следващия месец. Други предупреждават, че той не е рационален актьор и може да избухне неочаквано. Това, че толкова малко анализатори прогнозираха нахлуването на Путин в Украйна, въпреки признаците, е силно напомняне: подценявайте го на свой риск.

Анализът е на Том Парфит за The Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
1
 
! Отговори
путин умря в 2022 преди 1 месец
ВИСШИ СИЛИ ОТ 5то И 6то ИЗМЕРЕНИЯ ВЗРИВИХА ПРИ ИЗСТРЕЛВАНЕ САТАНА КОЯТО КРЕМЪЛ НАСОЧИ КЪМ КИЕВ КОГАТО БАЙДЪН БЕШЕ ТАМ ! ВЗРИВИХА И USA БАЛИСТИЧНА РАКЕТА ИЗСТРЕЛЯНА ОТ USA ПОДВОДНИЦА ! НЯМА ДА ИМА ЯДРЕНА ВОЙНА ! АКО КРЕМЪЛСКИТЕ МАНИАЦИ ПОСЕГНАТ КЪМ ЧЕРВЕНИЯ БУТОН, ПОДЗЕМНИТЕ И НАДЗЕМНИТЕ ИМ КОМАНДНИ ПУНКТОВЕ ЩЕ СТАНАТ СЛЕДВАЩИТЕ СОДОМ И ГОМОР ! И ТАКА ВИСШИТЕ СИЛИ ЩЕ ПРИКЛЮЧАТ БЕЗМОЗЪЧНАТАвойна !
295
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако Запада беше помогнал още от първия месец на войната на Украйна тая война отдавна да е приключила и русия щеше да се изтекли от Украйна и всичко ще е наред.
294
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако Запада се страхува то тогава ще я получи, ако не се страхува и застане твърдо срешу путин тогава той няма да смее. Путин вирее защото Запада е не решителен.
293
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва ,поговорката ,който търси намира
292
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради Русия и риториката и за ядрена война мисля че е дошло време да се унищожат и премахнат всички ядрени оръжия
291
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябва да се страхуваме това е тероризъм
290
1
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
И защо Запада да се страхува ? По отдавна разсекретени данни на Пентагона САЩ СА ЗАПЛАШИЛИ С ЯДРЕН УДАР НАД 54 СТРАНИ В СВЕТА след ВСВ за да прокарат собствената си политика или да помогнат за назначаването на свои марионетни правителства ..... и нищо. Никой не е бил заплашен и това дори не се е разисквало в ООН, което отдавна е зависимо от прясно напечатаните долари на САЩ. Какво толкова е станало ?
289
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Я пак помислете...302-"...алчен запад..." Ти не си на себе си,бе!!Като *** си-лъготиш и заблуждаваш.Алчен е ***,защото при територия от 17 милиона и 100 хиляди кв.к. площ в момента/вж.гугъл/ИСКА ОЩЕ ОТ УКРАЙНА,а след това и от други държави,ако не го спрат.
288
1
 
2
 
! Отговори
Вълньо преди 1 месец
Трябва ли да си обръсна краката за да отслабна?
287
5
 
9
 
! Отговори
Я пак помислете... преди 1 месец
Трябва да, защото е доказал, че е силен и може да прави неочакваното и немислимото. Алчния Запад няма да се спре пред нищо, за да граби ресурси и поробва народи, включително създаване на смъртоносни вируси, кемтрейлс, цветни революции, хибридни войни, корупция на политици и т.н. Единствено атома гарантира в известен смисъл малко разумен паритет в имперските амбиции на лудите начело на света. Звучи ужасно но е факт.
286
3
 
11
 
! Отговори
Bormann преди 1 месец
Би трябвало приятели, това взаимно унищожение в една ядрена война е пиккня във вятъра идващ от запад. Русия ще оцелее, голяма е а и Руснаците на изток от Урал са тръвди ***, Запада ще изчезне като пръддня при морски бриз..... без следа, и те го знаят много добре :))))
285
5
 
4
 
! Отговори
ПУТИН НЯМА КОПЧЕ! преди 1 месец
РЕШЕНИЕТО ЗА ЯДРЕН УДАР СЕ ВЗИМА МИНИМУМ ОТ 8 -ЧОВЕКА!....НЕ ВСИЧКИ ЩЕ СА ГОТОВИ ДА УМРАТ....ХАХАХА....ЗА "КЪСИЯ ДИКНАТОР"...!
284
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХОРАТА В РУСИЯ, РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СЕ ОТЪРСЯТ ОТ ПУТИНОВИЯ КОШМАР И ЛЪЖИ, И ТОГАВА ТЕЖКО МУ НА КЪСИЯ ДИКТАТОР.....НАВАЛИЦАТА ПРЕД КОВЧЕГА НА НАВАЛНИ Е АБСОЛЮТНО ПОКАЗАТЕЛНА, ЗА БЪДЕЩЕТО НА ГОРКАТА РУСИЯ!!!!
283
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля, ако види че нещата му отиват много назле, ще натисне копчето.
282
10
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Трябва НАТО да нападне изненадващо за да няма поражения в цивилизацията
281
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направление Херсон. Зомбитата на киевският наркокартел стават по-активни на островите в делтата на Днепър на север от Кринки и казашките лагери. Присъствието на зомбита остава в Кринки (изненадващо?!) - там, както и на остров Фролов се доставят провизии и боеприпаси с помощта на селскостопански дронове "Баба Яга". В Кринки позициите на зомбитата са защитени от руските атаки с минохвъргачки, артилерия и БЛА, така че все още не са изтласкани оттам. Освобождаването на Кринки беше обявено от самия ГЩ и за това вече бяха присъдени медали и звания
280
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 1 месец
бори за това н.м. до последно. При Богдановка продължават позиционните боеве. Някои източници съобщават, че е напълно под контрола на ВС на РФ, но 100% сигурност няма, чака се официално потвърждение. Съобщава се, че ВС на РФ тестват нови дронове-камикадзе със система за самонасочване в тази посока. Ще видим дали това ще преодолее активното използване на РЕБ от зомбитата на киевският наркокартел. Самонасочващите се дронове са способни да поразяват враг дори след загуба на връзка с оператора. Твърди се, че една от силите за поддръжка на киевската хунта е била ударена от такива дронове в района н
279
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Артемовско направление. Основната активност на този участък от фронта е в село Ивановское (Красное), което се щурмува от ВС на РФ. Някои източници съобщават, че около 70% от територията на селището вече е зад тях. Със сигурност обаче се знае, че зомбитата на киевският наркокартел периодично извършват контраатаки, опитвайки се да си върнат загубените позиции. Зомбитата активно използват РЕБ за потискане на разузнавателни и атакуващи БЛА на ВС на РФ, а също така прехвърлят допълнителни резерви към Ивановское. С прости думи, зомбакнацистишена ще се
278
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направление Лиманск и Северское. В Лиманско направление е регистрирано ново настъпление на ВС на РФ към Терн. Руските бойци вече са буквално в източните покрайнини на н.м.. В посока Северское щурмът на Белогоровка продължава. Боевете се водят в източните покрайнини на н.м.. Съобщава се, че руските бойци са успели да се придвижат малко напред, но тази информация не е потвърдена и по-нататъшното напредване може да бъде много кърваво поради факта, че отвала на кариерата за креда е под контрола на зомбитата. Този отвал, където са разположени значителен брой укрития, се атакува почти денонощно, но
277
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Авдеевско направление.Зомбитата на киевският наркокартел,след поредица от загуби на позиции и н.м.,предприе контранастъпление.Зомбитата атакуват северозападните покрайнини на Орловка.Освен това те успяха да попречат на ВС на РФ да се укрепят в Бердичи.Сега този важен укрепрайон е в сивата зона.Те съобщават от място,че "непрекъснато се опитват да контраатакуват,пехотата атакува и то често".В момента инициативата в Авдеевския сектор е на зомбитата.Факт е,че главкома Сирски наскоро обяви задачата да възстанови загубените позиции в посока Авдеевка и сега хвърля допълнителни сили в битка.