Космическите иновации – възможност за BG бизнеса

Може да изработват компоненти и подсистеми за спътници
14 мар 2018 18:30, Екип на Bloomberg
19
Космическите иновации – възможност за BG бизнеса
Снимка: Pixabay

SAT-1 е нестопанско сдружение, което цели да развива космическите технологии и наука в България. Това каза съоснователят на инциативата САТ-1 (SAT-1 Initiative) Здравко Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Най-генералният способ, с който планираме да направим това, е чрез практически проекти - проектиране, строителство, експлоатация и изпитания на космически апарати от най-различни видове. В дългосрочен план целим да развием една програма от малки спътници, в рамките на която постепенно се надгражда и се развиват серия от технологии, които намират широко приложение в най-различен спектър от индустрии“.

Той посочи, че изстрелването на първия спътник „Ефир“ вероятно ще се случи в началото на 2019.

„Това са проекти, в които постоянно настъпват някакви промени, случват се много неща по пътя, които могат да ускорят развитието, могат и да го забавят“.

По думите му най-важната цел, поставена пред спътника, е демонстрация на самата технология.

„Искаме да демонстрираме и няколко технологии, включително такива за комуникация от Земята към спътника. Също и събиране на базови научни данни – например състоянието на магнитосферата, явления, случващи се в горния слой на йоносферата и т.н“.

„Всъщност нашата цел като дейност е общо казано да развиваме космическите технологии и наука в един доста по-обвързан начин. Искаме от една страна технологичните ползи да бъдат внедрени в българското образование. От друга страна да се даде възможност на бизнеса в България да изработва компоненти, каза още Димитров.

„Когато ние усвоим този стандарти и се появи програма с дългосрочна цел, това е възможност за български компании да изработват сензори, конструкции за спътници, всякакъв вид устройства, компоненти и подсистеми, които се използват за спътника. Това от една страна им позволява както да навлязат в този сектор, така и специализират своите продукти в неща, които не е задължително да са свързани с космоса – например материалознание“.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Те! преди 3 години
Във вселената не сте само вие.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Космически технологии се развиват от мощни организации с добро финансиране. За една малка държава означава да се впрегнат силите на цялата държава а не мижава организация с нестопанска цел неясно финансиранв и мъгляви идеи за работа на ишлеме. Най малкото това е несериозно.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато на първо място се говори за "бизнеса" значи всичко е загубено още в зародиш.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чушкопека е най-търсеният електронен компонент от световната космическа индустрия .25
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брадчед, Здравко, чуек, за да се произвежда космическа техника трябва да имаме развита индустрия бе. То не ти е да сглабяш чайник. Необходимо е да има научноизследователски институти и лаборатории. Верно да не си мислиш, че "наши хора" ще купуват материали от Европа, електронни компоненти от Малайзия или Сингапур и баба Гицка ще ги сглобява в гаража за 200 лева заплата и 200 лева пенцийка. Де ти учЕните бре чуек ?
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във вселената не сме само ние.
11
4
 
2
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 11 - Боже, колко си прозорлив?! От висотата на титаничния си ум и опит, може би съзираш бъдещия Балкански Кейп Канавъръл или пане Байконур. Но останалите, тъпите ... какво да правиш. Квартални магазинчета.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От БАН ще направят смартфони за пилотите, смартфоните ще бъдат със слънчеви батерии и сензорни дисплеи. Телефонът ще събира данни от стратосферата и магнитосферата и също така ще следи за кръвното налягане на астронавтите. По време на магнини бури слънчеви изригваия телегонът ще изпълнява оперна музика или траш-метъл, а също и чалга или рап музика според предпочитанията на притежателя си.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Как да не става нали все някой трябва да снабдява кварталните магазинчета с хляб и безалкохолно...
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите както винаги са пълна балканска трагедия. Нищо не става от вас.
7
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Илоне? Ти ли си бре, Мъск? Що чиниш бе, чадо?
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съмнява ме! единственото, което наистина ще можем, е да осигурим етнос, който да събира алумин от космоса! надушват го като прасе - трюфел!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак платена статия. Значи да очакваме отново някакви келешлери да си изперат парите с някаква глупост.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Космическа одисея 3И това не можем няма кой да закове пироните.
3
1
 
4
 
! Отговори
учуден преди 3 години
бооожеее господиии, прибери си вересиите,госродиии
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо бъркате времената можеХме някога сега само усвояваме яко.
1
2
 
11
 
! Отговори
Космическа одисея преди 3 години
Можем да изработваме стойки за телескопи внесени от Китай за целта ще ни трябват чамови дъски внесени от Сърбия и стоманени пирони внесени от Русия и тесли със които да забиваме пироните във чамовите дъски направени във заводите на Тесла.