Ще изстудяваме планетата със серен диоксид! Ще оцелеем ли?

Нов "евтин" метод спасява човечеството от глобалното затопляне
Обновена: 30 ное 2018 12:57 | 30 ное 2018 12:45, Нели Христова
135
Ще изстудяваме планетата със серен диоксид! Ще оцелеем ли?
Снимка: Pixabay

Земята става все по-гореща и по-гореща, а учените вече прибягват до отчаяни варианти за спасяването на бъдещите поколения.

Ново изследване предлага метод, който е толкова евтин, че дори една единствена държава ще може да го проведе и да спаси целия свят. А изстудяването на атмосферата ни ще е почти двойно.

Естествено, парниковите газове все още ще са си там и температурата ще се покачва, но с много по-бавни темпове.

Методът, който експертите от университета в Харвард и Йейл са разработили, е "затъмняване на слънцето". В атмосферата ще бъдат разпръснати химикали, които ще имитират ефекта на вулканично изригване – слънчевите лъчи няма да могат да пробият през завесата, която ще рефлектира топлината обратно. Температурите ще започнат да падат.

Цената на този вариант е на половина по-евтин от новите магистрали, изграждане на метро и инфраструктура. Всичко ще струва 3,5 милиарда долара за 15 години, които ще отидат най-вече за построяването на самолети, малко по-големи от Боинг 747, които ще разпръскват химикалите във въздуха. Всяка следваща година, когато технологията е готова, ще отиват по 2,5 милиарда.

Само за справка, Белгия харчи по 4 милиарда за армията си, ремонтът на метрото в Ню Йорк е близо 10 млрд. долара, а построяването само на един мост в Тексас коства на гражданите $1 милиард. 

Това означава, че технологията е толкова евтина, че дори малка държава може да се справи с нея. А да не говорим за големи икономики като Китай. 

Технологията е проста – самолети разпръскват серен диоксид достатъчно високо в стратосферата, че да остане там през следващите 18 месеца. Ако той бъде пуснат там, където летят самолетите, ще падне само за седмица обратно на Земята под формата на дъжд заради гравитацията.

Но тя може само да ни охлади. Няма да върне времето назад и вече стореното от глобалното затопляне. На някои места ще си остане по-топло, на други – по-студено, по-сухо или мокро.

Така, например, ако оставим леда в Гренландия да се разтопи, да се влее в морето и да наводни голяма част от света, серният диоксид няма да го върне обратно върху полярната шапка.

Но добра идея ли е този метод да бъде приложен? Според някои експерти, никой не е достатъчно подготвен за да разработи тази технология и със сигурност ще има странични ефекти, които няма как да бъдат предвидени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ех и тази планета утрепахте. Браво. Джендаристи.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 118Всъщност климатикът както и хладилникът загряват планетата, не я изстудяват.Но затова човек трябва да назнайва физика.
111
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не вярвам на тези глупости,че видите ли го правят заради затоплянето,а в същото време си играят с харп-а на Богове и разстройват озоновия и други слоеве на планетата,да престанат да си играят с природата и да спрат замърсяването с химикали,отпадъци, плстмаси,да се ограничи и използването късо и дългочестотните вълни!Просто спрете да се.ре.те върху тази планета,по дяволите!
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядрена зима е решението. Евтино, достъпно.
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече изстудяваме планетата с климатици зимата. Хем се топлим, хем изстудяваме планетата.
108
0
 
4
 
! Отговори
не на мен тия номера преди 5 години
ще изстудява това не ти е тенжера с манджа,планетата сама се охлажда.по точно искате да ни охладите,до точка на замръзване
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затоплянетоможе да е синхронистично-- съществува твърдениеточе се затопля цялатаслънчева система от слънчеватаактивност . А ние да симислим , че човекът еглавната причина .
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идиотията на глобалистите не само, че господства, но и се адмирира?!За някой грант повече НПО-тата ръкопляскат като ни тровят и ни задължават да ядем ГМО-вна....
105
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много моля - тези, които предлагат тази простотия изобщо не са глупави. По-скоро не искат да съществуваме.Х беше прав.
104
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтина идея, откъдето и да я погледнеш. Не можем да се борим със Вселената, но можем да променим начина си на живот, нищо че ще ни струва по-скъпо! Заради живота си заслужава.
103
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кретенска идея родена всащ . Трябва да бъде проученаот по-качествени учени вдруги страни като Китай ,Япония , Германия , РусияФранция .
102
1
 
14
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Сега ще я охлаждаме с серен диоксид, а след няколко години ще затопляме с арсениев трихлорид. Важното е да има безконтролни пари да се цоцат. Ако работиш нещо реално рано или късно ще те попитат - дай да видим какво си изработил. А така - охлаждаме планетата. Ама тя не е топла? Защото я охладихме!!!
101
2
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
хората не са богове, и когато населят марс, с неукото педи - мъск, рогава ще открият, че цялата им цивилизация е ***! но няма насищане за окото им.. така да е!
100
0
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 години
саше, *** не дyxа добре напоследък. вземи мерки, като цезур и я замени! искам да кажна не като цензура на дойче веле и еврокомисията!
99
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 5 години
саше, *** не духа добре напоследък. вземи мерки, като цезур и я замени! искам да кажна не като цензура на дойче веле и еврокомисията!
98
1
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
няма как да оцелеете,pederastii това разбра ли го саше? дето ми се правите на богове и програмирате близнаци. начи да ви кажа: няма, значи няма случай. когато педерассчета да са се правили на богове и това да не е свършвало трагично! нама такъв сличай! а сега се замислете за "програмирането" от майките ви!
97
1
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
няма как да оцелеете, ***. това разбра ли го саше? дето ми се правите на богове и програмирате близнаци. начи да ви кажа: няма, значи няма случай. когато педерассчета да са се правили на богове и това да не е свършвало трагично! нама такъв сличай! а сега се замислете за "програмирането" от майките ви!
96
0
 
15
 
! Отговори
Айзек преди 5 години
Всяка намеса в природата и нейната работа води до много опасни и вредни последствия!!!
95
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Те живеят"...Фантазия или истина?..-Преценете сами..
94
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
всъщност,обяснението е просто:-*** отдавна разпръскват отрови чрез самолети-така нарените "кемитрейлс".Разбира се,те яростно отричаха и нарочваха за "конспиратори" всички,които говореха,пишеха и правеха клипове за това...Е,сега вече "котето излезе от чорапа" и след като не могат повече да отричат ФАКТА,решиха да го "облекат в приемливи одежди":-Нарекоха ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО..."спасяване на човечеството"....Няма спасение от тия!..ОСВЕН "ВТОРОТО ИДВАНЕ"....Дано да не е и то само прах в