Най-големият, най-старият, най-причудливият... динозавър в Алпите

Влечугото е на близо 200 милиона години
22 дек 2018 09:33, Нели Христова
9
Най-големият, най-старият, най-причудливият... динозавър в Алпите
Снимка: Daily Mail

След 22 години на неуморни изследвания, палеонтолозите най-накрая успяха да идентифицират купчината кости, която намират през 1996 г.

Звярът е тежал близо един тон, а учените му дават името Saltriovenator zanellai.

Живял е преди около 200 милиона години, а за палеонтолозите, той е "чудо", защото е намерен на най-необичайното място – Италианските Алпи.

Той е не само е най-големият месояден динозавър, но и най-старият от този вид, разхождал се по Земята в периода на ранната Юра.

Превръщането му във вкаменелост също впечатлило учените. Когато умира, Saltriovenator zanellai попада в морето, където водни същества оглозгват костите му. После те потъват в пясъка и остават там, докато не започва формирането на Алпите преди 30 милиона години. Издигането на планината, издига динозавъра към небето.

"Чудо е, че е оцелял толкова дълга верига от събития. Попада във водата, плува, потъва, бил е храна за морските създания, влачен е от течения, погребан, издигнат нависоко в планинска верига и дори взривен от експлозиви", разказва ръководителят на изследването Кристиано Дал Сасо пред Live Science. 

Именно взривяването на фосила направила работата на палеонтолозите толкова трудна. Той е открит, след като работници използват динамит, за да изградят нова кариера за мрамор. Вкаменелостта е на хиляди парченца, а сглобяването й е като редене на изключително сложен пъзел.

Макар много от костите все още да не са намерени, има достатъчно от тях, които доказват, че Saltriovenator zanellai е имал четири пръста. На три от тях имало ужасяващи нокти, които били "смъртоносно оръжие" във войната между различните видове. Именно заради тях, динозавърът получава името си, което се превежда като "ловец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари