Джамия от зараждането на исляма откриха в Израел

Предполага се, че е построена през VII – VIII век
19 юли 2019 17:25, Павел Гълъбов
22
Джамия от зараждането на исляма откриха в Израел
Снимка: Pixabay

Руините на старинна джамия от VII – VIII век бяха открити в пустинята Негев в южната част на Израел, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Още по темата

Палестински християни и мюсюлмани: Ние сме едно цяло!

"Руините от малка джамия, построена през 7-ми или 8-ми век, са рядка находка навсякъде по света, особено в района, който се намира северно от град Беер Шева, където подобни сгради по-рано не са откривани - заявиха ръководителите на археологическия екип Джон Селигман и Шахар Зур. - От този период датират джамии в Ерусалим и Мека, но в случая става въпрос за древно място за молитви, което изглежда е било ползвано от живеещи в района земеделци." Сградата е с правоъгълна форма и включва михраб - молитвена ниша, насочена на юг, към Мека.

По време на разкопките бяха открити също руини от ферма от VI - VII век и от малко селище от началото на ислямския период, от VII - VIII век, пише БТА.

"Това е една от най-ранните джамии от появата на исляма в Израел", отбеляза експертът Гидеон Авни от Израелската служба за опазване на антиките.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предполагам, ще направят таолетна със знака на ИД
15
1
 
4
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 10 месеца
Аз съм за история на Византия.И да,ако не бяха овладели старите цивилизации нямаше да я има тяхната култура.Но си нямат нищо общо Арабският халифат и сега живеещите и проповядващи исляма
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ronaldo

Не знам много за мюсулманството,но арабите стават могъщи,след завладяването и помохамеданчването на Персия,Персия е била достоен съперник на Византия,с развита култура,астрономия,математика,медицина,много от арабските учени са именно от персийски произход.Изглежда помохамеданчването е вървяло от СА към останалите държави.
И вместо срещу Персия,Византия се изправя пред още по-могъщ противник - Арабския халифат.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен

Сега погледнах,до 718 година византийците държат Леванта
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82
но византийците си запазват Мала Азия,благодарение на българската намеса и Тервел,воюващи на страната на византийците.
12
0
 
1
 
! Отговори
Дими преди 10 месеца
До ronaldo
Това не отговаря на истината.
11
8
 
1
 
! Отговори
ronaldo преди 10 месеца
грешиш приятелю. мохамеданството се заражда в сирия не далеч от град петра т.е. от останките му. мюслитата от начало се молят на каманаците там и черната им кутия е била там и всички ранни джамии са обърнати на там. после арапските владетели в дамаск губят гражданска война срещу иракчаните и саудитците и последните местят кабата в мека. кланът на мохамед е живял не далеч от петра. малко след тайи война арапингофците унищожават александрийската библиотека и всички копия на корана които не им отъ
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много дрънкате да покажете колко знаете ,а всъщност заглавието е точно .ИСЛЯМА Е ОТ 7 ВЕК. ПАК ПРОЧЕТЕТЕ КОИ ВЕКОВЕ СА ПОСОЧЕНИ .
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По това време Византия е владяла тези територии и Мала Азия,включително и Египет,даже и половината от днешна Италия е била територия на Византия,а и северна Африка е била част от Византия някога.
Учете историята на Византия,за да разберете историческото минало на света.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По това време, англичаните са изничали, като изорани суеци от землянките и са рупали кореноплодни.
7
0
 
4
 
! Отговори
Saki преди 10 месеца
То, че снимката е илюстративен е ясно, ама то местността сигурно така изглежда. И въпроса е какви земеделци е имало в тая пустиня?
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От по-късен век трябва да са тези постройки,а не от 6-8 век.Че той Мохамед е роден чак 6 век,на баща му ли е тази джамия?
Объркали са вековете.
И освен това мохамеданството се заражда в СА и се разпространява по-късно из останалите държави.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През есента на 678 г. арабският флот е разгромен, бягащите остатъци са пресрещнати край западния бряг на Мала Азия и са доунищожени,арабските армии започват отстъпление. Те са пресрещнати от византийски войски в Централна Мала Азия и са окончателно разгромени.През 680 г. Византия и Арабският халифат сключват 30-годишен мир, според условията на който, империята получава 3 хил. златни монети като годишен данък от арабите.
От по-къен век трябва да са тези постройки,а не от 6-8 век.Че той Мохамед е
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига ,бе!
Тогава тази територия е била част от Византия,пак пишете разни глупости, археологическия екип Джон Селигман и Шахар Зур да научат първо византийската история,тогава да приказват смешни приказки!
Византийската армия побеждава в Битката при Сулайем (677г). През есента на 678 г. арабският флот е разгромен,бягащите остатъци са пресрещнати край западния бряг на Мала Азия и са доунищожени,арабските армии започват отстъпление.Те са пресрещнати от византийски войски в Централна Мала Азия и т
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко ли пъти през вековете са я откривали и други минувачи търсещи къде да олабят мехура.
2
0
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 10 месеца
Аааа не!! Ово е мАкедонско! Пише си на мАкедонски - "Тука беше Сашето и яде дюнер по скопски."
1
3
 
13
 
! Отговори
Номад преди 10 месеца
Айляк Акбар!