Светът става неузнаваем, реколтата изгаря и гладът се разпространява

Бури, наводнения, суши и горещи вълни лесно ще надминат сегашните крайности
105
Светът става неузнаваем, реколтата изгаря и гладът се разпространява
Снимка: Pixabay

Ужасните горещи вълни са само началото. Трябва да приемем колко драматична е ситуацията, преди да опитаме да предотвратим глобалната катастрофа, твърди британският учен Бил Макгуайър, в интервю за „Гардиън“.

Публикуването на последната книга на Бил Макгуайър, „Hothouse Earth“, не може да бъде по-навременно. И това е само началото, настоява Макгуайър, който е почетен професор по геофизични и климатични изследвания в Лондонския университет.

Както той изяснява в безкомпромисното си описание на предстоящата климатична катастрофа, ние, твърде дълго  пренебрегвахме изричните предупреждения, че нарастващите въглеродни емисии опасно нагряват Земята. Сега ще платим цената за нашето самодоволство под формата на бури, наводнения, суши и горещи вълни, които лесно ще надминат сегашните крайности.

Решаващият момент, твърди той, е, че сега няма шанс да избегнем опасен, всепроникващ климатичен срив. Преминахме точката, от която няма връщане и можем да очакваме бъдеще, в което смъртоносните горещи вълни и температури над 50 градуса, ще бъдат често срещани в тропиците, където летата в умерените географски ширини неизменно ще бъдат все по-горещи, и където нашите океани са обречени да стават все по-топли.

„Дете, родено през 2020 г., ще се сблъска с много по-враждебен свят, отколкото неговите баба и дядо“, настоява Макгуайър. В това отношение ученият, който също е бил член на Работната група за природни катаклизми на правителството на Обединеното кралство, заема крайна позиция. Голяма част от останалите експерти по климата все още твърдят, че ни остава време, макар и не много, за да постигнем значимо намаляване на емисиите на парникови газове. Бързият стремеж към нетна нула и спирането на глобалното затопляне, са все още в нашите ръце, казват те.
Подобни твърдения се отхвърлят от Бил Макгуайър. „Познавам много хора, работещи в науката за климата, които казват едно нещо публично, но съвсем различно в неформална среда. Поверително всички те са много по-уплашени от бъдещето, пред което сме изправени, но няма да признаят това публично. Наричам това успокояване на климата и вярвам, че то само влошава нещата. Светът трябва да знае колко лоши ще станат нещата, преди да можем да се надяваме да започнем да се справяме с кризата.

Макгуайър завършва книгата си "Hothouse Earth" в края на 2021 г.

В нея той включва много от рекордно високите температури, които този месец едва не опустошиха планетата, включително екстремните явления, които достигнаха  Обединеното кралство. Няколко месеца след като завършва ръкописа си, той установява, че много от тези рекорди вече са били счупени. „Това е проблемът с написването на книга за срива на климата“, казва Макгуайър. „До момента, в който бъде публикувана, тя вече е остаряла. Ето колко бързо се развиват нещата.”

Горски пожари с безпрецедентна интензивност и свирепост обхванаха Европа, Северна Америка и Австралия тази година, докато рекордните валежи в Средния Запад доведоха до опустошителните наводнения в националния парк Йелоустоун в САЩ. „И докато се насочваме към 2023 г., светът навън вече е различен“, добавя той. „Скоро ще бъде неузнаваем за всеки един от нас.“

Разбира се, сега Великобритания – макар и в сравнително добра позиция да се противопостави на най-лошите последици от предстоящия климатичен срив – е изправена пред големи главоболия. Горещите вълни ще стават по-чести и по-продължителни.

Огромен брой модерни, малки, лошо изолирани домове в Обединеното кралство ще се превърнат в топлинни капани, отговорни за хиляди смъртни случаи всяко лято до 2050 г.

„Въпреки многократните предупреждения, стотици хиляди от тези неподходящи домове продължават да се строят всяка година“, добавя Макгуайър.

Що се отнася до причината за трагично закъснялата реакция на света, Макгуайър обвинява „конспирация от невежество, инерция, лошо управление и объркване и лъжи от страна на онези, които отричат изменението на климата. А това гарантира, че сме ходили насън…Скоро, ако не стане някакво чудо, ще се разбием.
Бъдещето изглежда взривоопасно, но Макгуайър подчертава, че ако въглеродните емисии могат да бъдат значително намалени в близко бъдеще, и ако започнем да се адаптираме към много по-горещ свят днес, едно наистина катастрофално и неустойчиво бъдеще може да бъде донякъде избегнато.

Предстоящите дни ще бъдат по-мрачни, но не и катастрофални. Може да не успеем да се отървем от срива на климата, но можем да предотвратим по-нататъшни драми, които биха изглеждали като климатичен катаклизъм - достатъчно лош, за да застраши самото оцеляване на човешката цивилизация.

„Това е призив за оръжие“, казва той. „Ако чувствате необходимост да блокирате петролна рафинерия, направете го. Карайте електрическа кола или още по-добре използвайте градски транспорт, ходете пеша или се предвижвайте с колело.  Яжте по-малко месо, забравете за самолетите“, призовава Макгуайър.

Ученият чертае и още по-мрачен сценарий. Според него има пет неочаквани заплахи.  

Докато ледени пластове изчезват от високите планини и от полюсите, скалните кори, които преди са били компресирани, заплашват да предизвикат земетресения и цунами. „Ние сме напът да завещаем на нашите деца, а и на  техните деца, не само далеч по-горещ свят, но и по-непоколебим в геологично отношение“, казва Бил Макгуайър.
Тъй като реколтата изгаря и гладът се разпространява, общностите влизат в конфликт и избирането на популистки лидери – които ще обещаят Земята на своите хора – вероятно ще стане обичайно. Най-тревожно е напрежението около намаляващите водни запаси, което нараства между Индия, Пакистан и Китай, всички притежаващи атомни оръжия. „Последното нещо, от което се нуждаем, е гореща война за вода между две от световните ядрени сили“, отбелязва Макгуайър.

Метанът е 86 пъти по-мощен в силата си да загрява атмосферата от въглеродния диоксид, но за щастие се задържа много по-малко време. Проблемът е, че голяма част от световния метан е уловен в слоеве арктически лед, а тъй като той ще се стопи, ще се освободи повече метан, и нашият свят ще стане още по-горещ.

Ледената вода, изливаща се от Арктика, заплашва да блокира или отклони Гълфстрийм, който пренася огромно количество топлина от тропиците към водните басейни в Европа. Последните проучвания показват, че Гълфстрийм вече отслабва и може да спре напълно преди края на века, предизвиквайки мощни зимни бури над Европа.
Четири пети от всички консумирани калории по света идват само от 10 култури, включително пшеница, царевица и ориз. Много от тези основни култури няма да могат да се отглеждат добре при по-високите температури, които скоро ще станат норма, сочейки към намаляване на наличността на храна, което пък ще има катастрофално въздействие върху цялата планета, заключава Макгуайър. /БТА/


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
ЛУЦИФЕР преди 1 месец
ТАКА ЩЕ Е КАТО НЕ ПОДПИСВАТЕ ДОГОВОР С МЕН !!!
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното платено професорче, продало душата си на глобалистката сатанистка мафия. Джон Коулман го каза чисто и просто, тези "учени" които представят такива "изследвания" са онези които получават субсидиите, та не е учудващо че главно такива статии четем всекидневно. Гледайте интервюто му с недъгавото плешиво CNN'ско прассе и ще видите че много малко учени в днешни дни казват истината такава каквато е.
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хммм Ми освобождавай,кой те е спрял!?
94
1
 
1
 
! Отговори
Tina Gurlata преди 1 месец
Taka - samo taka
93
0
 
1
 
! Отговори
Язе! преди 1 месец
Байдън ще ни нахрани всичките! И тебе! И ша едеш на корем каквото ти е дал!
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без науката човечеството го чака само глад и войни.
91
2
 
9
 
! Отговори
Хммм преди 1 месец
Чета коментарите и се чудя :) защо си мислите, че е важно да оцелее човечеството? Време е да освободим място за по-стойностен вид.
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да го дуат наглосаксонските езотерици
89
4
 
14
 
! Отговори
До 91 преди 2 месеца
Умните 10% ша изпукат от глад, дока умуват как се сади пиперу.
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да наложим нови данъци, засега само с данъци охлаждат вятъра, ама той нещо не изства май.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ьааььаА ти разбира се трябва да оцелееш защото си много умен и красив нали така?
86
6
 
4
 
! Отговори
ьааььа преди 2 месеца
Първо трябва да се избият към 90% от човечеството неграмотни и алчни ***, за да може умните 10% да оцелеят
85
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мии, човечеството да се обедини около какво или около кого? Пиндостан твърди, че е изключителен и настоява да ни обедини около своите изключителни представи за ЛГБТ.
84
0
 
8
 
! Отговори
Мор преди 2 месеца
А ние го допълваме с Войни, щото не ни 2 достатъчно зле!!!
83
1
 
8
 
! Отговори
999 преди 2 месеца
Дори хората да нямат никаква вина за глобалното затопляне - пак трябва да вземем раземни мерки за неговото ограничаване ! Разумни, не т.ъпи и глу.пави!
82
1
 
7
 
! Отговори
Минчо шамана преди 2 месеца
Иде мор...голем мор! Студ и пек, огинь и лед...Камикът ке стане пепел!
81
1
 
21
 
! Отговори
Мии преди 2 месеца
Вместо да се обедини и да действа РАЗУМНО - човечеството прави войни и се тресе от алчност и гл.упо.ст! Така не се оцелява!
80
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
... и природата започна да наказва човечеството за извратените безполови същества и прайдовете провеждани от тех
79
4
 
14
 
! Отговори
Ssss преди 2 месеца
Зеленото тъпоумие се преобразува в кървави бунтове. Справка - Шри Ланка
78
8
 
16
 
! Отговори
noFreeman преди 2 месеца
Това е по-голяма измама от измислената ви болест...