Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин

Такива уж могъщи държави всъщност са крехки
22 сеп 2023 21:30, Стела Стоянова
213
Франсис Фукуяма: Путинизмът няма да надживее Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Путинизмът няма да надживее Путин", казва известният американски философ и политикономист с либерални възгледи Франсис Фукуяма в интервю пред украинския тв водещ Дмитрий Гордон.

Фукуяма е професор в Станфорд, стана прочут с труда си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

На въпрос вижда ли се краят на историята на Путин, Фукуяма отговаря:  "Опасно е да се разсъждава за каквито и да е краткосрочни събития в Русия. Не бива да се разчита на краха на Путин в близко време, но смятам, че системата му на управление е слаба. Той взриви властта си и затова не смятам, че путинизмът ще оцелее и няма да надживее смъртта на самия Путин", цитира "Сега".

"Може ли Русия да се разпадне за ден, както изненадващо за Запада се случи едно време със Съветския съюз ", пита Гордон.  "Такива уж могъщи държави са всъщност много крехки. Русия има много слаби места и счупването може да стане, когато центърът отслабне. Руските региони ще започнат да се движат в различни посоки и ще има голямо вътрешно напрежение. Китай и Русия не са истински приятели. Китайците претендират за част от руската територия. И рухването може да стане във всеки момент в бъдещето, когато руската власт се дискредитира достатъчно. Този процес е започнал вече", отговаря Фукуяма.

"Не съм футуролог, за да кажа как и кога ще свърши войната между Русия и Украйна. Смятам, че украинската армия ще пробие руската отбрана в южната част на Украйна. Това ще стане скоро. Когато това се случи, когато Крим бъде освободен или обкръжен, което ще направи по-нататъшното руско присъствие нежизнеспособно, тогава ще се отвори пътят към политическо регулиране на конфликта".

Прогнозата на Фукуяма за бъдещето на човечеството, е, "че стигнахме исторически прогрес с всички онези институти, които създадохме за бърза реакция на конфликти. Така възниква след Втората световна война и Европейският съюз, който промени ситуацията в Европа към по-добро. Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим. Процесът никога не върви в права линия. Има възходи и падения. Формулата на щастието на отделно взетия човек и човечеството като цяло  е в това да се уважава човешкото достойнство. Има няколко равнища – правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Когато това е факт, се създава основата за самоуважението и това дава възможност на хората да постигат нещо в света. Това е фундаментът за благополучен живот".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
2
 
! Отговори
До дедо Груйо преди 6 месеца
Не е важно дали русофилите са разбрали какво е казал Франсис Фукуяма, а дали Франсис Фукуяма е разбрал кой пусна атомните бомби над Япония.
157
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Аз бих казал, че Путнизмът ще стане световна религия и ще живее хилядолетия след Путин :) Натам отиват нещата. В Африка, в Южна Америка...хората станаха путнисти, само защото чуха, че Путин се противопостави на САЩ, които мразят от дъното на душата си. Ето затова путинизма ще живее дълго...поне доакто не се дезинтегрират САЩ.
156
5
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Хехе, Путин го изкараха вечен...е нали беше болен и му оставаха месец два живот? Как Путинзма ще умре преди самият Путин? Нашите неУлиберали няма да се съгласят, хаха.
155
4
 
9
 
! Отговори
Ако прочетеш преди 7 месеца
От вчера руската пропаганда все едно европа и сащ спират подкрета за Украйна . А фактите навсякъде по света изчистено от пропаганда е че се засилва . Американците пращат изключително силни ракети с далечен обсег а поляците ще пращат танковете които поръчаха от Южна Корея ... Какво печелят празните приказки на пропагандистите никой не може да разбере?!?
154
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Японски папагал. С две думи: аз и приказвам врели-некипели а вий ми плащайте за да имам благополучен живот.
153
6
 
6
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Разумен и далновиден коментар !
152
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво представлява Путинизма? Ако се има в предвид идеята да се противопостави Русия на САЩ ,докато е още време и САЩ да престанат да смятат ,че цялата земя е тяхна и могат да си правят каквото те искат с нея, то Путинизма, определено ще оцелее, даже ще се запространи и по другите континенти - Африка започна!!! Да живее Путин! Да живее Путинизма!!
151
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Запорожие вече тече агитация за предаване в плен. Войнико на ВСУ, знай - плен това не е предателство! Предателство е да се умира за гадни командири и продажна власт!
150
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
каза Джонсън. Може би има предвид разрушения бункер на НАТО в Киев - това се случи точно на 13.03, но през 23г.
149
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Западът се смееше на руските планове за създаване на хиперзвукови оръжия - сега никой не се смее. Преди пет години, когато Русия обяви създаването на хиперзвукови ракети, Западът открито се изсмя на това. Всички бяха сигурни, че Русия е твърде изостанала. Сега вече не е смешно за никого, казва бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън в YouTube канала на Judging Freedom. "Между другото, това се случи преди година на 13.03.22г. в база в Западна Украйна, когато руснаците я удариха с една от своите хиперзвукови ракети. И знам абсолютно, че момчетата от МО и ГЩ бяха шокирани", каза Джонсън. Може би и
148
7
 
9
 
! Отговори
Учете история преди 7 месеца
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)
147
9
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Бъдещето на путин е ясно, както и изхода на войната в Украйна. Затова спинкам както бебче.
146
6
 
2
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
Дъра-бъра...
145
6
 
5
 
! Отговори
НЕ знам за този преди 7 месеца
Но повечето неща казани от Жириновски се сбъдват.
144
3
 
3
 
! Отговори
Питай Наполеон: преди 7 месеца
"Такива уж могъщи държави всъщност са крехки"
143
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безполезните форумни *** ще подържат името на Путин вечно! Путин винаги ще живее в умовете на уркопитеците!!! Ще го помнят вечно! Милиарди пъти ще му пишат името по форумите. За Зеленски никога няма да се пише нищо. Той ще е известен, като наркоманче!
142
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин умря от рак мнооого отдавна..... помнете бе късоумни безполезни форумни ***!
141
8
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Някои росснаци още не са разбрали, че няма да им позволим да преначертават границите в Европа.
140
4
 
4
 
! Отговори
до 184 преди 7 месеца
И какво правят там,,руските бойци,, овчо?
139
6
 
8
 
! Отговори
дедо Груйо преди 7 месеца
Хубаво четиво, обаче трябва да имаш ай кю над 40, за да го разбереш. Нашите русофили нищо не разбраха.